vápnik – 500 až 1500 mg
horčík – 350 mg
železo – 10 mg
zinok – 10 mg
draslík – 410 mg
fosfor – 890 mg
Je až obdivuhodné, akú liečivú silu má malinké semienko, ktorým býva najčastejšie posypané celozrnné pečivo.
Sezam je skvelá multiminerálna potravina, ktorá obsahuje asi 50 percent oleja, ktorý je veľmi hodnotný a kvalitný. Sezam je bohatý aj na nenasýtené mastné kyseliny a na minerálne látky – draslík, horčík, vápnik. Má liečivé a omladzujúce účinky.
Semienka pôsobia hojivo na pečeň a obličky, majú mierny laxatívny účinok, posilňujú zuby a kosti. Sezamový olej urýchľuje hojenie popálenín, vredov a furunkulov. Odporúča sa aj na natieranie pokožky v tehotenstve, lebo pôsobí proti tehotenským pajazvičkám. Olej sa tiež odporúča pri ochorení žlčníka a pečene, odvar a nálev z listov pomáha pri liečbe zápalu močového mechúra a hnačky.
Zo sezamových semienok si môžeme urobiť aj nálev, tak že zalejeme lyžicu semienok vodou. Takýto nálev je účinný pri zápche, osteoporóze, reume, závratoch, ťažkostiach so zrakom a pri „šumení“ v ušiach.
Vysoký obsah železa pomáha pri chudokrvnosti, vysoký obsah vitamínov skupiny B a horčíka s fosforom z neho robia liek na depresie a neurózy. Z rovnakého dôvodu je vhodný pre študentov, športovcov a ťažko pracujúcich.
Zinok v sezame zlepšuje imunitu a metabolizmus, karotény s horčíkom, vápnikom a zinkom sú zase liekom na choroby očí, vlasov, kože, slizníc a nechtov. Sezamové mlieko môže nahradiť kravské.
(uj)