Vedci - študenti v Kanade chceli dokázať, že primerané pitie alkoholu môže zabrániť rozvinutiu vážnych chorôb, ako je srdcové ochorenie, mŕtvica či očný zákal. Jedným z dôvodov môže byť antioxidačné pôsobenie alkoholu na tzv. voľné radikály.
V testoch s Martini sa mala dokázať jeho schopnosť neutralizovať hydrogén peroxidu. Obidva typy kokteilov - miešaný aj pretrepávaný - mali silný neutralizačný efekt. Pretrepávané Martini malo však túto schopnosť dvakrát silnejšiu. Podľa štúdie bol z dvoch hlavných častí Martini - ginu a vermutu viac antioxidačne pôsobiaci vermut. Vlastná príčina však stále zostáva zahalená tajomstvom.
„Stále nevieme, o čo v skutočnosti ide,“ povedal Dr. Trevithick. Vedci na záver poznamenali, že neštudovali vplyv olív a pitia Martini.
(Podľa British Medical Journal)