Zástava srdca, pri ktorej srdcový sval prestáva pracovať, pretože mu chýba kyslík, môže spôsobiť vážne poškodenie tkaniva, čo obmedzuje šance pacienta na úplné zotavenie. Veľkú časť poškodenia tkaniva spôsobujú tzv. voľné radikály, ktoré vznikajú vo ...
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Zástava srdca, pri ktorej srdcový sval prestáva pracovať, pretože mu chýba kyslík, môže spôsobiť vážne poškodenie tkaniva, čo obmedzuje šance pacienta na úplné zotavenie. Veľkú časť poškodenia tkaniva spôsobujú tzv. voľné radikály, ktoré vznikajú vo veľkom množstve v srdcovom svale počas infarktu. Voľné radikály môžu zapríčiniť poškodenie bunkovej DNA, čím podnietia odumieranie buniek. Keď lekári obnovia prúdenie krvi po infarkte, môžu sa molekuly voľných radikálov presunúť do iných častí tkaniva, kde môžu spôsobovať ďalšie odumieranie buniek.
Na Wake Forest University School of Medicine v North Carolina v USA vyvinuli nový liek M40403, ktorý sa testoval na srdciach zvierat. U potkanov má M40403 podávaný po srdcovom infarkte (ale ešte predtým, ako sa obnovilo prúdenie krvi) ochranný účinok proti voľným radikálom. Profesor pediatrickej kardiológie z Wake Forest Dr. Mark Payne pre BBC povedal: „Aplikácia tohto výskumu je značná. Kým sa liek dostane na kliniky, treba ešte dokončiť štúdie na zvieratách, ale som optimista.“
Principiálnou výhodou M40403 je veľkosť jeho molekúl. Sú dosť drobné na to, aby boli schopné preniknúť do tkaniva, napríklad mozgového či srdcového. Normálne majú bunky mechanizmus, ktorým sa vysporadúvajú s voľnými radikálmi, ktoré sa v bunkách tvoria v malých množstvách. Keď však človek utrpí infarkt, bunky sa zaplavia voľnými radikálmi a nevedia zvládnuť ich zvýšený nával. Bunky potom odumierajú a nahrádza ich poškodené tkanivo.
O voľných radikáloch sa často hovorí aj v súvislosti so stravou, pretože sa predpokladá, že súvisia so vznikom niektorých druhov rakoviny. Predpokladá sa, že ich schopnosť poškodzovať bunkovú DNA môže podnietiť abnormálny rast a delenie buniek - charakteristickú črtu rakoviny. Vedci tvrdia, že konzumovanie vitamínov A, C a E môže voľné radikály odstrániť z obehu, pretože vitamíny sa dokážu naviazať na voľné radikály a neutralizovať ich účinok. (tasr)