Augustové starosti so záhradkou sa menia na radosti zo zberu úrody

Kvitnúce letničky musíme v období sucha zalievať, odburiňovať a kypriť. Slamienky určené na ďalšie spracovanie odrežeme na začiatku kvitnutia a zavesíme na vetrané miesto do tieňa.


FOTO - ARCHÍV



Trvalkám odrezávame odkvitnuté časti, aby sa nevysiľovali a zakladali ďalšie kvety. Niektoré vyššie cibuľoviny, najmä mečíky a ľalie, sú ťažké a potrebujú oporu proti vylomeniu vetrom.

V tomto období aj pripravujeme a zakoreňujeme odrezky muškátov a fuchsií. Je to jednoduchšie, než prezimovanie veľkých rastlín. Vysievame aj dvojročné rastliny a rozmnožujeme kosatce a trvalky kvitnúce na jar.

Škodcovia majú tiež pašu

Aj na kvitnúcich drevinách odstrihujeme odkvitnuté časti. Zabezpečíme tým lepšie okvetenie v nasledujúcej sezóne. Podľa potreby treba stále strihať živé ploty. Aby letorasty na ružiach stihli do zimy vyzrieť, prestaneme ich prihnojovať.

Nezabudnime aj na ochranu rastlín. Proti mlynárikovi kapustnému, more kapustnej a molici lastovičníkovej chránime neskoré hlúboviny. Proti múčnatke uhorky, mrkvu a petržlen. Počas vlhkého a daždivého počasia sa šíri pleseň uhorková, fytoflóra, ktorá okrem uhoriek napadá aj zemiaky a rajčiny.

Ošetríme aj zeler proti setpóriovej škvrnitosti, vinič proti botrytíde ešte na začiatku mäknutia bobúľ. Už teraz sa postaráme o jablone náchylné na škvrnitosť.

Starostlivosť o trávnik

Trávnik sme mohli nechať v júli pre prudké slnko trochu vyšší (približne sedem centimetrov), v auguste môžeme strihať týždenne aj kratšie (na päť centimetrov). Buriny v trávniku vypichujeme a rýľom zarovnávame prerastené okraje. Okrem pravidelnej zálievky počas sucha, nezabúdajme aj na prihnojovanie trávnika.

Do skleníka či fóliovníka môžeme vysádzať sadenice na jesenný a zimný zber, do uvoľnenej pôdy vysievať reďkovku tiež na jesenný zber. Stále vylamujeme výhonky rajčín a prihŕňame pór. Teraz skrátime letorasty viniča, presvetľujeme kôstkoviny po zbere a kríky drobného ovocia. Zlikvidujeme po troch rokoch staré a založíme nové jahodovisko. Na jesennú výsadbu stromov si pripravíme jamy, aby sa prevzdušnili. Zbierajme aj opadané ovocie, lebo býva zdrojom infekcie a ohniskom nákazy v nasledujúcej sezóne.

Začíname plniť špajzy

Najkrajšími chvíľami pre záhradkára je zber a spracovanie kvalitnej úrody. Augustové ovocie neuskladňujeme, konzumujeme ho čerstvé. Podľa druhu a účelu spracovania môžeme preberať úrodu ovocia postupne. Jej spracúvanie po menších častiach bude jednoduchšie a príjemnejšie.

Najrozšírenejšie je jeho spracúvanie na kompóty, džemy a podobné lahôdky. Ešte stále sa vyplatí pripraviť si ich, ak máme vlastnú úrodu. Robiť zaváraniny z nakúpených produktov už nemusí byť rentabilné. Nezabúdajme na možnosti sušenia jabĺk, marhúľ, hrušiek a najmä sliviek. Takáto pochúťka si zachová aj najviac pôvodných zložiek.

Mnohé gurmánske špeciality pripravíme aj zo zeleniny. Okrem tradičných vyskúšajme rozličné pasty z rajčín, papriky, cibule s prídavkami bylín, uhorkové špeciality a iné. Bežné receptúry môžeme podľa individuálnych požiadaviek obohatiť. Inšpiráciou okrem poučenia známymi sú aj kuchyne najmä južných krajín a tiež široká ponuka tohto tovaru vo veľkopredajniach.

Na obohatenie zásob v kuchyni by sme nemali obísť ani zber a uchovanie bylín z čistého prostredia. Tie môžeme posekané zmraziť alebo sušiť v tieni a v prúdení vzduchu.

ĽUBOMÍR ŠIMNA

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  2. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  3. Noc architektúry 2018
  4. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  5. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  8. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  9. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  10. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 748
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 461
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 464
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 968
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 771
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 217
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 523
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 504
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 2 953
  10. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 2 775

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Režisér filmu o Slovenských brancoch: Tí chlapci sú iní, ako si myslíme

Ukazuje, ako sa nebezpečná hra mení na politiku. Film o Slovensku je na Berlinale.

ŠPORT

Na olympiáde je jedinou Newyorčankou a reprezentuje Slovensko

Pri korčuľovaní o číslach nerozmýšľa.

Neprehliadnite tiež

Prečo sa pri chrípke cítime otrasne? Ako prebieha boj tela s vírusom

Čo sa deje v ľudskom tele, keď ho napadne vírus chrípky.

Mŕtvicu majú aj bábätká. Dokážu sa s ňou však vyrovnať

Jazyk sa v detskom mozgu presídli do inej časti.

Desať potravín, ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy

Prejavy refluxu možno zmierniť aj vďaka zmenám v stravovaní.

Sladené bublinkové nápoje štúdia spojila s neplodnosťou

Okrem obezity a cukrovky môžu sladené nápoje viesť aj k neplodnosti.

Niektorí riskujú život. Ktoré olympijské športy sú najnebezpečnejšie?

Hitparáda olympijských zimných športov podľa rizika úrazu.