SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Augustové starosti so záhradkou sa menia na radosti zo zberu úrody

Kvitnúce letničky musíme v období sucha zalievať, odburiňovať a kypriť. Slamienky určené na ďalšie spracovanie odrežeme na začiatku kvitnutia a zavesíme na vetrané miesto do tieňa.


FOTO - ARCHÍV



Trvalkám odrezávame odkvitnuté časti, aby sa nevysiľovali a zakladali ďalšie kvety. Niektoré vyššie cibuľoviny, najmä mečíky a ľalie, sú ťažké a potrebujú oporu proti vylomeniu vetrom.

V tomto období aj pripravujeme a zakoreňujeme odrezky muškátov a fuchsií. Je to jednoduchšie, než prezimovanie veľkých rastlín. Vysievame aj dvojročné rastliny a rozmnožujeme kosatce a trvalky kvitnúce na jar.

Škodcovia majú tiež pašu

Aj na kvitnúcich drevinách odstrihujeme odkvitnuté časti. Zabezpečíme tým lepšie okvetenie v nasledujúcej sezóne. Podľa potreby treba stále strihať živé ploty. Aby letorasty na ružiach stihli do zimy vyzrieť, prestaneme ich prihnojovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Nezabudnime aj na ochranu rastlín. Proti mlynárikovi kapustnému, more kapustnej a molici lastovičníkovej chránime neskoré hlúboviny. Proti múčnatke uhorky, mrkvu a petržlen. Počas vlhkého a daždivého počasia sa šíri pleseň uhorková, fytoflóra, ktorá okrem uhoriek napadá aj zemiaky a rajčiny.

Ošetríme aj zeler proti setpóriovej škvrnitosti, vinič proti botrytíde ešte na začiatku mäknutia bobúľ. Už teraz sa postaráme o jablone náchylné na škvrnitosť.

Starostlivosť o trávnik

Trávnik sme mohli nechať v júli pre prudké slnko trochu vyšší (približne sedem centimetrov), v auguste môžeme strihať týždenne aj kratšie (na päť centimetrov). Buriny v trávniku vypichujeme a rýľom zarovnávame prerastené okraje. Okrem pravidelnej zálievky počas sucha, nezabúdajme aj na prihnojovanie trávnika.

Skryť Vypnúť reklamu

Do skleníka či fóliovníka môžeme vysádzať sadenice na jesenný a zimný zber, do uvoľnenej pôdy vysievať reďkovku tiež na jesenný zber. Stále vylamujeme výhonky rajčín a prihŕňame pór. Teraz skrátime letorasty viniča, presvetľujeme kôstkoviny po zbere a kríky drobného ovocia. Zlikvidujeme po troch rokoch staré a založíme nové jahodovisko. Na jesennú výsadbu stromov si pripravíme jamy, aby sa prevzdušnili. Zbierajme aj opadané ovocie, lebo býva zdrojom infekcie a ohniskom nákazy v nasledujúcej sezóne.

Začíname plniť špajzy

Najkrajšími chvíľami pre záhradkára je zber a spracovanie kvalitnej úrody. Augustové ovocie neuskladňujeme, konzumujeme ho čerstvé. Podľa druhu a účelu spracovania môžeme preberať úrodu ovocia postupne. Jej spracúvanie po menších častiach bude jednoduchšie a príjemnejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najrozšírenejšie je jeho spracúvanie na kompóty, džemy a podobné lahôdky. Ešte stále sa vyplatí pripraviť si ich, ak máme vlastnú úrodu. Robiť zaváraniny z nakúpených produktov už nemusí byť rentabilné. Nezabúdajme na možnosti sušenia jabĺk, marhúľ, hrušiek a najmä sliviek. Takáto pochúťka si zachová aj najviac pôvodných zložiek.

Mnohé gurmánske špeciality pripravíme aj zo zeleniny. Okrem tradičných vyskúšajme rozličné pasty z rajčín, papriky, cibule s prídavkami bylín, uhorkové špeciality a iné. Bežné receptúry môžeme podľa individuálnych požiadaviek obohatiť. Inšpiráciou okrem poučenia známymi sú aj kuchyne najmä južných krajín a tiež široká ponuka tohto tovaru vo veľkopredajniach.

Na obohatenie zásob v kuchyni by sme nemali obísť ani zber a uchovanie bylín z čistého prostredia. Tie môžeme posekané zmraziť alebo sušiť v tieni a v prúdení vzduchu.

ĽUBOMÍR ŠIMNA

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 947
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 786
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 247
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 305
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 189
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 599
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 769
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 708
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 677
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 139
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu