SME

Augustové starosti so záhradkou sa menia na radosti zo zberu úrody

Kvitnúce letničky musíme v období sucha zalievať, odburiňovať a kypriť. Slamienky určené na ďalšie spracovanie odrežeme na začiatku kvitnutia a zavesíme na vetrané miesto do tieňa.


FOTO - ARCHÍV



Trvalkám odrezávame odkvitnuté časti, aby sa nevysiľovali a zakladali ďalšie kvety. Niektoré vyššie cibuľoviny, najmä mečíky a ľalie, sú ťažké a potrebujú oporu proti vylomeniu vetrom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tomto období aj pripravujeme a zakoreňujeme odrezky muškátov a fuchsií. Je to jednoduchšie, než prezimovanie veľkých rastlín. Vysievame aj dvojročné rastliny a rozmnožujeme kosatce a trvalky kvitnúce na jar.

Škodcovia majú tiež pašu

Aj na kvitnúcich drevinách odstrihujeme odkvitnuté časti. Zabezpečíme tým lepšie okvetenie v nasledujúcej sezóne. Podľa potreby treba stále strihať živé ploty. Aby letorasty na ružiach stihli do zimy vyzrieť, prestaneme ich prihnojovať.

SkryťVypnúť reklamu

Nezabudnime aj na ochranu rastlín. Proti mlynárikovi kapustnému, more kapustnej a molici lastovičníkovej chránime neskoré hlúboviny. Proti múčnatke uhorky, mrkvu a petržlen. Počas vlhkého a daždivého počasia sa šíri pleseň uhorková, fytoflóra, ktorá okrem uhoriek napadá aj zemiaky a rajčiny.

Ošetríme aj zeler proti setpóriovej škvrnitosti, vinič proti botrytíde ešte na začiatku mäknutia bobúľ. Už teraz sa postaráme o jablone náchylné na škvrnitosť.

Starostlivosť o trávnik

Trávnik sme mohli nechať v júli pre prudké slnko trochu vyšší (približne sedem centimetrov), v auguste môžeme strihať týždenne aj kratšie (na päť centimetrov). Buriny v trávniku vypichujeme a rýľom zarovnávame prerastené okraje. Okrem pravidelnej zálievky počas sucha, nezabúdajme aj na prihnojovanie trávnika.

SkryťVypnúť reklamu

Do skleníka či fóliovníka môžeme vysádzať sadenice na jesenný a zimný zber, do uvoľnenej pôdy vysievať reďkovku tiež na jesenný zber. Stále vylamujeme výhonky rajčín a prihŕňame pór. Teraz skrátime letorasty viniča, presvetľujeme kôstkoviny po zbere a kríky drobného ovocia. Zlikvidujeme po troch rokoch staré a založíme nové jahodovisko. Na jesennú výsadbu stromov si pripravíme jamy, aby sa prevzdušnili. Zbierajme aj opadané ovocie, lebo býva zdrojom infekcie a ohniskom nákazy v nasledujúcej sezóne.

Začíname plniť špajzy

Najkrajšími chvíľami pre záhradkára je zber a spracovanie kvalitnej úrody. Augustové ovocie neuskladňujeme, konzumujeme ho čerstvé. Podľa druhu a účelu spracovania môžeme preberať úrodu ovocia postupne. Jej spracúvanie po menších častiach bude jednoduchšie a príjemnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Najrozšírenejšie je jeho spracúvanie na kompóty, džemy a podobné lahôdky. Ešte stále sa vyplatí pripraviť si ich, ak máme vlastnú úrodu. Robiť zaváraniny z nakúpených produktov už nemusí byť rentabilné. Nezabúdajme na možnosti sušenia jabĺk, marhúľ, hrušiek a najmä sliviek. Takáto pochúťka si zachová aj najviac pôvodných zložiek.

Mnohé gurmánske špeciality pripravíme aj zo zeleniny. Okrem tradičných vyskúšajme rozličné pasty z rajčín, papriky, cibule s prídavkami bylín, uhorkové špeciality a iné. Bežné receptúry môžeme podľa individuálnych požiadaviek obohatiť. Inšpiráciou okrem poučenia známymi sú aj kuchyne najmä južných krajín a tiež široká ponuka tohto tovaru vo veľkopredajniach.

Na obohatenie zásob v kuchyni by sme nemali obísť ani zber a uchovanie bylín z čistého prostredia. Tie môžeme posekané zmraziť alebo sušiť v tieni a v prúdení vzduchu.

SkryťVypnúť reklamu

ĽUBOMÍR ŠIMNA

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 456
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 239
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 107
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 838
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 465
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 162
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 926
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 144
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu