Augustové starosti so záhradkou sa menia na radosti zo zberu úrody

Kvitnúce letničky musíme v období sucha zalievať, odburiňovať a kypriť. Slamienky určené na ďalšie spracovanie odrežeme na začiatku kvitnutia a zavesíme na vetrané miesto do tieňa.


FOTO - ARCHÍV



Trvalkám odrezávame odkvitnuté časti, aby sa nevysiľovali a zakladali ďalšie kvety. Niektoré vyššie cibuľoviny, najmä mečíky a ľalie, sú ťažké a potrebujú oporu proti vylomeniu vetrom.

V tomto období aj pripravujeme a zakoreňujeme odrezky muškátov a fuchsií. Je to jednoduchšie, než prezimovanie veľkých rastlín. Vysievame aj dvojročné rastliny a rozmnožujeme kosatce a trvalky kvitnúce na jar.

Škodcovia majú tiež pašu

Aj na kvitnúcich drevinách odstrihujeme odkvitnuté časti. Zabezpečíme tým lepšie okvetenie v nasledujúcej sezóne. Podľa potreby treba stále strihať živé ploty. Aby letorasty na ružiach stihli do zimy vyzrieť, prestaneme ich prihnojovať.

Nezabudnime aj na ochranu rastlín. Proti mlynárikovi kapustnému, more kapustnej a molici lastovičníkovej chránime neskoré hlúboviny. Proti múčnatke uhorky, mrkvu a petržlen. Počas vlhkého a daždivého počasia sa šíri pleseň uhorková, fytoflóra, ktorá okrem uhoriek napadá aj zemiaky a rajčiny.

Ošetríme aj zeler proti setpóriovej škvrnitosti, vinič proti botrytíde ešte na začiatku mäknutia bobúľ. Už teraz sa postaráme o jablone náchylné na škvrnitosť.

Starostlivosť o trávnik

Trávnik sme mohli nechať v júli pre prudké slnko trochu vyšší (približne sedem centimetrov), v auguste môžeme strihať týždenne aj kratšie (na päť centimetrov). Buriny v trávniku vypichujeme a rýľom zarovnávame prerastené okraje. Okrem pravidelnej zálievky počas sucha, nezabúdajme aj na prihnojovanie trávnika.

Do skleníka či fóliovníka môžeme vysádzať sadenice na jesenný a zimný zber, do uvoľnenej pôdy vysievať reďkovku tiež na jesenný zber. Stále vylamujeme výhonky rajčín a prihŕňame pór. Teraz skrátime letorasty viniča, presvetľujeme kôstkoviny po zbere a kríky drobného ovocia. Zlikvidujeme po troch rokoch staré a založíme nové jahodovisko. Na jesennú výsadbu stromov si pripravíme jamy, aby sa prevzdušnili. Zbierajme aj opadané ovocie, lebo býva zdrojom infekcie a ohniskom nákazy v nasledujúcej sezóne.

Začíname plniť špajzy

Najkrajšími chvíľami pre záhradkára je zber a spracovanie kvalitnej úrody. Augustové ovocie neuskladňujeme, konzumujeme ho čerstvé. Podľa druhu a účelu spracovania môžeme preberať úrodu ovocia postupne. Jej spracúvanie po menších častiach bude jednoduchšie a príjemnejšie.

Najrozšírenejšie je jeho spracúvanie na kompóty, džemy a podobné lahôdky. Ešte stále sa vyplatí pripraviť si ich, ak máme vlastnú úrodu. Robiť zaváraniny z nakúpených produktov už nemusí byť rentabilné. Nezabúdajme na možnosti sušenia jabĺk, marhúľ, hrušiek a najmä sliviek. Takáto pochúťka si zachová aj najviac pôvodných zložiek.

Mnohé gurmánske špeciality pripravíme aj zo zeleniny. Okrem tradičných vyskúšajme rozličné pasty z rajčín, papriky, cibule s prídavkami bylín, uhorkové špeciality a iné. Bežné receptúry môžeme podľa individuálnych požiadaviek obohatiť. Inšpiráciou okrem poučenia známymi sú aj kuchyne najmä južných krajín a tiež široká ponuka tohto tovaru vo veľkopredajniach.

Na obohatenie zásob v kuchyni by sme nemali obísť ani zber a uchovanie bylín z čistého prostredia. Tie môžeme posekané zmraziť alebo sušiť v tieni a v prúdení vzduchu.

ĽUBOMÍR ŠIMNA

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 889
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 217
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 165
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 6 514
  5. Najužitočnejšia appka 6 292
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 522
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 890
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 315
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 882
  10. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 3 510

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súd uznal Rybaniča vinným, dostal tri roky podmienečne

Filip Rybanič sa musí Kaliňákovi ospravedlniť.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Rybanič hazarduje s basou

Možno porušovanie zákona ospravedlniť bohumilým úmyslom?

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Nepobúrila vás Serenina karikatúra? Asi ste normálni

Politická korektnosť je ohrozením slobody.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.