Niekoľko odporúčaní k ohniskám, ražniskám a záhradným kozubom

Ako každé ohnisko, teda priestor, kde horí oheň, musí byť jednoznačne vyložené materiálmi, ktoré znášajú vysokú teplotu. Teplota môže totiž dosahovať aj viac ako 900°C, v závislosti od množstva a kvality paliva. Medzi tieto materiály patrí šamot, Skamolex

, Žiarubetón, ale v žiadnom prípade nie kamene či klasický betón. Ako malý chlapec som sa niekedy zabával nad tým, ako kamene prudkou zmenou teploty praskali.

Takéto požiadavky by mal spĺňať aj materiál na ražnisko a záhradný kozub. Táto problematika je obsiahlejšia a jeho výstavba zložitejšia. Tvary záhradného kozuba vychádzajú jednak z predstáv užívateľa a z funkcií, ktoré má uvedený záhradný kozub plniť. K nim patrí grilovanie na rošte na drevenom uhlí, grilovanie na ražni, buď na drevenom uhlí, alebo sálaním od plameňa, ďalej opekaním na plameni, prípadne pečením mäsa, chleba, pizze a podobne v záhradnej peci.

Rozmery ohniska v kozube nie sú jednoznačne určené. Vychádza sa pritom vždy z určitých pomerov výšky, šírky, hĺbky a tvaru ohniska k parametrom komína (vnútorný prierez a výška komína).

Ing. LADISLAV KANTOR

podpredseda predstavenstva cechu kachliarov Slovenska

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  10. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 809
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 244
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 573
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 371
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 544
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 966
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 372
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 908
  9. Najužitočnejšia appka 2 904
  10. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 838

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.