nutý potláča tvorbu dusíkatých nádorotvorných látok, podávanie vitamínu E v ňom zasa priaznivo ovplyvňuje imunitný systém starších ľudí.
Banány
Sú veľmi obľúbeným druhom ovocia aj pre vysoký obsah draslíka, často sú prvou tuhou potravou malých detí pre svoju ľahkú stráviteľnosť a len málokedy vyvolávajú alergie. Podľa niektorých odborníkov pomáhajú pri liečbe žalúdočných ťažkostí u detí a majú upokojujúci účinok na žalúdočné vredy. Sto gramov sušených banánov má päťnásobne viac kalórií ako rovnaké množstvo čerstvých banánov.
Hrozno
Je obľúbené pre svoju nízkokalorickosť a ľahkú stráviteľnosť, obsahuje draslík. Červené a tmavomodré odrody chránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami, tmavé odrody však môžu vyvolávať aj migrénu. Netreba zabúdať, že neumyté hroznové šupky sú často zdrojom kvasiniek, prachu a pesticídov.
Hrušky
Užitočný zdroj vlákniny a draslíka. Majú vysoký obsah prírodného cukru. Na skonzumovanie lekármi odporúčanej dennej dávky vitamínu C by bolo treba zjesť päť hrušiek. Hrušky sú najmenej dráždivým ovocím, nevyvolávajú alergie a sú vhodné aj ako detská strava pre špeciálne diéty. V sušenej podobe majú vysoký obsah kalórií, železa a draslíka. (uj)