Londýn 6. augusta (TASR) - Zelený čaj dokáže bojovať proti rakovine úspešnejšie, než vedci doteraz predpokladali, tvrdia experti z britskej Rochester University.
Lekári už dávnejšie vedia, že zelený čaj obsahuje antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred vznikom nebezpečnej rakoviny. Len teraz však zistili, že látky v čaji dokážu zastaviť aktivitu kľúčovej molekuly, ktorá hrá významnú úlohu vo vývoji rakoviny.
Molekula zvaná AH receptor (aryl hydrocarbon receptor) má schopnosť aktivovať gény, nie vždy však v pozitívnom zmysle slova. Tabakový dym a dioxíny porušujú funkciu molekuly a spôsobujú, že sa jej aktivita zameria na poškodzovanie génov.
Vedci zistili, že dve zložky v zelenom čaji dokážu spomaliť aktivitu AH. Obe látky sú podobné zlúčeninám zvaným flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v brokolici, kapuste, hrozne a bielom víne. Tieto látky pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny a dokonca zastaviť aktivitu AH receptorov v karcinogénnych bunkách.
Výsledky laboratórnych testov však nemusia nutne "fungovať" v každodennom živote, keďže na trhu existujú rôzne druhy zeleného čaju.
Okrem liečby rakoviny má zelený čaj aj iné blahodarné účinky - znižuje riziko reumatoidnej artritídy a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Výsledky štúdie britských lekárov uverejnil odborný časopis Chemical Research and Toxicology.