SME

Aj ovocie podlieha móde – letí červená

Jasné farby, ktoré letia toto leto, platia aj na trhu s ovocím a zeleninou. Dokonca aj vedci a výživári súhlasia, že najmódnejšie a zároveň najzdravšie je dnes červené, oranžové a žlté ovocie a zelenina, pretože obsahujú rastlinné farbivá, ktoré majú ...


ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK


Jasné farby, ktoré letia toto leto, platia aj na trhu s ovocím a zeleninou. Dokonca aj vedci a výživári súhlasia, že najmódnejšie a zároveň najzdravšie je dnes červené, oranžové a žlté ovocie a zelenina, pretože obsahujú rastlinné farbivá, ktoré majú antioxidačné účinky. Veľký záujem vo vedeckých štúdiách je napríklad o paradajky či červený melón, ktoré obsahujú červený pigment lykopén. Ten okrem iného dokáže účinne chrániť mužov pred rakovinou prostaty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale aj brokolica, ružičkový kel, čínska kapusta, špenát a iné tmavozelené listové zeleniny sú stále ostro sledované a zdravé.

SkryťVypnúť reklamu

Červená aj modrá je dobrá

Ríbezle, egreše, jahody, čučoriedky, brusnice, maliny, moruše a podobne obsahujú flavonoidy, ktoré bránia vstupu rakovinotvorných hormónov do bunky. Tieto silné a účinné zbrane proti rakovine obsahujú aj citróny, pomaranče, mandarínky či grapefruity. Denne treba zjesť aspoň dva citrusy alebo šálku ríbezlí, jahôd, čučoriedok či malín v surovom stave.

Ríbezle:

Šťava zo surového ovocia čiernych ríbezlí má protirakovinový účinok a podporuje činnosť všetkých buniek, vrátane buniek imunitného systému. Čerstvé a konzervované ovocie možno použiť pri liečbe tráviacich porúch, horúčkových ochorení, zápalových stavoch.

Egreše:

Egreš sa v surovom stave výborne uplatní pri poruchách tráviaceho systému, na prečistenie čreva a obličiek a na podporu tvorby krvi.

SkryťVypnúť reklamu

Višne:

Liečivá a prírodná sila višní je uložená vo vitamíne C, ovocných kyselinách, farbive, aromatických látkach. Aj višne, podobne ako každé ovocie, možno využiť na niekoľkodňovú kúru, počas ktorej konzumujeme len zdravé a zrelé ovocie v množstve asi 1-2 kg za deň. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  2. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  3. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  5. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  6. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  7. Steny neklamú. Čo vám praskliny hovoria o stave domu?
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  3. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  6. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  7. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  8. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 16 448
  2. Steny neklamú. Čo vám praskliny hovoria o stave domu? 7 770
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 995
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 699
  5. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 4 476
  6. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 477
  7. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 2 466
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 2 029
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu