ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV SME
je ako obranu proti infekcii. „Aj to vieme. Zaujímavé pre slovenské víno je však fakt, že horšie poveternostné podmienky spôsobujú, že obsah resveratrolu je tu vyšší. V severných vinohradníckych oblastiach, kam patrí aj Slovensko, sa teda vyrábajú 'zdravšie' vína. Obsah resveratrolu bol zistený na Slovensku na úrovni 350 mg/l, zatiaľ čo južné vinohradnícke oblasti produkujú vína s obsahom 150, 200 mg/l," hovorí vinár Ing. František Slezák, CSc., a má na to už aj laboratórne dôkazy. Malokarpatské vína nechávajú naši vinári testovať vo výskumnom ústave v Rakúsku. Prečo je to také dôležité?
„Pre naše zdravie, ale aj preto, že vstupujeme do Európskej únie, kde sa vyrábajú vynikajúce vína, takže potrebujeme mať dôkazy, že naša pôda odovzdáva viniču také zdravé látky a taký obsah so zdravotnými účinkami, aký inde nemajú. Také víno predlžuje život." Ako dôkaz dodáva, že ľudia v Pezinku sa bežne dožívajú 80 aj 90 rokov, lebo celý život pijú po troške červené víno. „Aj moja 92-ročná babka víno pila celý život."
Francúzski vedci tvrdia, že ľudia denne konzumujúci malé množstvo vína sú menej ohrození neurodegeneratívnymi ochoreniami.
Podľa vedcov z Milánskej univerzity resveratrol dokonca pomáha stimulovať mozgové bunky a dokáže ich až sedemkrát regenerovať. Objav je podľa odborníkov veľmi dôležitý, pretože napríklad pri Alzheimerovej či Parkinsonovej chorobe sú kontakty medzi bunkami prerušené. (uj)
Prečo je dobrý resveratrol?
Znižuje krvnú zrážanlivosť, blokuje činnosť krvných doštičiek, tlmí oxidáciu lipoproteínov s nízkou hustotou, potláča vznik krvnej zrazeniny, znižuje obsah lipidov v krvi, napomáha znižovanie hladiny fibrinogénu, zvyšovanie hladiny HDL „dobrého" cholesterolu, rozširuje cievy. Má antioxidačné účinky, pôsobí proti zápalom, ktoré môžu byť príčinou infarktu, a tak vlastne chráni srdcový sval pred účinkami artériosklerózy.