Stačí za hrsť orechov každý druhý deň a môžeme si povedať, že sme urobili niečo pre svoje zdravie.
Mnohé druhy orechov sú totiž bohatými zdrojmi nenasýtených tukov, horčíka a vitamínu E nevyhnutných pre správnu funkciu srdca, ale aj nášho mozgu. Čo všetko orechy pomáhajú vylepšiť?
Arašidy (Arachis hypogea)
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
V USA sa mletím celá polovica úrody spracúva na populárne peanut butter - arašidové maslo. Je excelentným zdrojom vitamínu E. Arašidové maslo obsahuje v 100 g viac bielkovín ako najlepší steak. Ak nemajú Francúzi po ruke kvalitný olivový olej, radšej používajú arašidový olej, ktorý nemá žiadnu chuť a neovplyvní chuť jedla ako olivový olej horšej kvality. Arašidy sú zvlášť bohaté na kyselinu linolovú, ktorá znižuje riziko ukladania cholesterolu do steny ciev. Obsahujú toľko kyseliny pantoténovej, čiže vitamínu B, ako žiadna iná potravina, okrem pečene.
Brazílsky orech, para orech (Bertholletia excelsa)
Pre vysoký obsah tuku sú dva kusy brazílskeho orecha energetickým, pozor nie cholesterolovým ekvivalentom jedného vajíčka. Bielkoviny brazílskych orechov sú podstatne bezpečnejšie ako bielkoviny mäsa, mlieka a vajec, ktoré sú priamo zodpovedné za vznik a rozvoj aterosklerózy. Para orechy dostať u každého predajcu vážených orechov. Zatiaľ čo väčšina jedál obsahuje iba od 0,01 do 1 mikrogramu selénu v grame potravy, v brazílskom orechu je tohto prvku od 16 do 30 mikrogramov na gram, čiže rádovo až stonásobne viac. Navyše sa selén z orecha dostáva do organizmu v prirodzenej, lepšie využiteľnej podobe.
Kešu orech (Daucus carota)
Je druhým najpredávanejším orechom po mandli. Kešu oriešky sú bohaté na vápnik, horčík, draslík a fosfor. Ich kuchynské a kulinárne využitie je veľmi široké, od omáčok po likéry.
Lieskovec (Corylus avellana)
Ako všetky ostatné orechy patrí medzi zdroje bielkovín, vitamínov B, esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ale aj železa. Je to potravina pre svaly a posilňuje ďasná.
Makadamský orech (Macadamia)
Pripomína veľký lieskovec, má vysoký obsah provitamínu A a vyšší obsah draslíka a fosforu.
Mandľa (Prunus amydalus)
Má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, vitamínov B, E a zinku, horčíka, draslíka a lecitínu. Sto gramov mandlí zabezpečí asi štvrtinu dennej potreby vápnika. Posledné výskumy na Loma Linda University v Kalifornii ukázali, že pravidelná konzumácia mandlí má silný ochranný účinok pred infarktom myokardu. Stačí asi 50 g mandlí denne a riziko infarktu klesá až o 60 percent!
Pekan (Carya olivaeformis)
Je obľúbeným orechom. Podobá sa vlašskému orechu, má však jemnejšiu chuť. Obsahuje až 71 percent tuku a do 10 percent bielkovín. Zaujímavý je vysoký obsah provitamínu A i vyšší obsah draslíka a fosforu.
Píniový orech (Pínus pinea)
Je malé semeno kamennej borovice (pínie), ktorá rastie na severnom pobreží Stredozemného mora. Má veľmi jemnú chuť a niekedy ich cítiť jemne po terpentíne.
Pistácia (Pistacia vera)
Pistácie ako exotický doplnok stravy možno odporučiť pre vysoký obsah draslíka a fosforu, vitamínov B1 a A.
Vlašský orech (Juglans regia, nigra cinerea)
Je druhým najpopulárnejším orechom po mandli. Francúzi z neho lisujú jemný (a drahý) olej mimoriadnych chuťových vlastností. Vlašské orechy sú "potravou pečene a mozgu" pre vysoký obsah vitamínov skupiny B, bielkovín a mastných kyselín.
Čo nám dávajú orechy?
* zlepšujú koncentráciu, pôsobia protistresovo
* chránia pred chorobami srdca, rakovinou, znižujú hladinu cholesterolu
* spomaľujú starnutie, zachytávajú voľné radikály
* pomáhajú pri rekonvalescencii
* diabetici ich môžu konzumovať bez obáv, hladinu cukru v krvi dvíhajú iba mierne
Pozor na praženie
Orechy sa často pražia, preto je dobré vedieť, že pražené majú asi 4-krát nižšiu biologickú hodnotu ako surové. Pražením sa ničí vitamín B1, tiamín, poškodzujú sa bielkoviny, tuky a podobne.
Ak si pražíte orechy doma, majte na pamäti, že praženie na oleji zvyšuje obsah tukov, a tak je lepšie pražiť orechy na sucho. MUDr. Igor Bukovský dodáva: "Keď sa také pražené orechy nakoniec posolia, vznikne z pôvodne zdravých orechov mastná a slaná 'srdcervúca' potravina."
Orechová omáčka
(recept MUDr. M. Fulovej)
Ak si na obed alebo večeru dáte len surový zeleninový šalát, budete mať väčší pocit sýtosti, ak si ho zalejete orechovou omáčkou. Potrebujete pol šálky orechov a semien, napríklad vlašské orechy, mandle, kešu, slnečnica, paraorechy, ktoré rozmixujete s vodou na stredne hustú kašu, pridáte pol lyžice horčice, solčanku (sušená zmes byliniek, ktorá neobsahuje glutasol!) a strúčik prelisovaného cesnaku. Sama zelenina nie je s orechovou omáčkou taká "hladná". (uj)
(zdroj: www.zdravesrdce.sk)