Washington 14. novembra (TASR) - Americkí vedci získali nové poznatky o súvislosti medzi kontaktnými ekzémami a konzumáciou potravín s obsahom aromatickej živice peruánsky balzam, ktorá sa pridáva napríklad do coca coly alebo čokolády. Výsledky zverejnil Journal of the American Academy of Dermatology.
Tamara Salamová a Joseph Fowler z University of Louisville rozdelili pacientov, ktorých kontaktné ekzémy spôsobil peruánsky balzam, do viacerých skupín. Štyridsaťpäť osôb z dvoch skupín prestalo na tri až šesť týždňov konzumovať potraviny s obsahom tejto látky.
U 47 percent postihnutých ekzémy zmizli alebo sa ich stav výrazne zlepšil. Aby sa zistilo, ktoré výrobky ekzémy spôsobili, začali všetci pacienti postupne konzumovať predtým vyradené potraviny.
Pacienti v kontrolnej skupine jedli nepretržite produkty s peruánskym balzamom, pretože ich kontaktné ekzémy vyvolali podľa lekárov iné látky.
Medzi typické spúšťače ekzémov sa okrem paradajok, citrusových plodov a korenín zaradili aj cola a čokoláda. "Najväčší úspech sme mali v prvej skupine. Kontaktné ekzémy zmizli alebo sa zlepšili všetkým zúčastneným. V kontrolnej skupine bol úspech iba 25-percentný," konštatoval Fowler.
Peruánsky balzam sa získava z juhoamerického stromu Myroxylon balsamum. Asi 40-65 percent tvorí éterický olej a 20-30 percent živica. Látka sa používa v medicíne a voňavkárstve a tiež ako cenovo výhodná náhrada vanilky.