SME
Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Na čom variť, piecť, vyprážať: na oleji či masti?

Jedného dňa čítame, že zdravší je margarín, potom zas odporúčanie uprednostňovať maslo. Na čom variť, piecť, vyprážať? Kedy je vhodný olej, margaríny, maslo či masť? Čo si dať do šalátu, na čom urobiť zápražku do polievky, čo do tortového cesta, aby ...


Na vyprážanie určite nepoužívajte ani stopercentné stužené tuky. FOTO - ARCHÍV



Jedného dňa čítame, že zdravší je margarín, potom zas odporúčanie uprednostňovať maslo. Na čom variť, piecť, vyprážať? Kedy je vhodný olej, margaríny, maslo či masť? Čo si dať do šalátu, na čom urobiť zápražku do polievky, čo do tortového cesta, aby nám to neuškodilo a bolo to aj zdravé? Odborníci na výživu radia sledovať zloženie na obaloch, kým si vložíme olej či margarín do košíka. Ideálne potraviny, vhodné pre každého, však neexistujú. Niektorí ľudia by mali jesť skôr maslo, iní by sa mu mali vyhnúť na sto honov. Ak sa neviete rozhodnúť, trochu vám pomôžeme.

Čím natierať?

Maslo

Obsahuje prirodzené vitamíny D a E. Obsahuje však aj vyše 82 percent tuku, v tom prevažne nasýtených mastných kyselín, ako aj pomerne vysoké množstvá cholesterolu a sodíka.

Rada lekárov:

Ak máte problémy s krvným obehom, nemali by ste jesť viac ako lyžičku masla denne.

Margarín

Vyrába sa z rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Obsahuje syntetické vitamíny E a A, ako aj cenné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v masle nenachádzajú.

Rada lekárov:

Obsahuje však aj konzervačné látky, ktoré ničia užitočnú mikroflóru v črevách. Margarín by sme nemali podávať deťom a mali by sme sa mu vyhnúť v prípade, že máme tráviace ťažkosti.

Na čom vyprážať?

Rastlinné oleje

Na rozdiel od živočíšnych tukov masti a masla neobsahujú cholesterol ani ťažko stráviteľné nasýtené mastné kyseliny. Rastlinné oleje sú zdrojom vitamínu E, uľahčujú vstrebávanie vitamínov A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch.

Rada lekárov:

Pri teplote potrebnej na vyprážanie sa oleje štiepia a vylučujú rakovinotvorné voľné radikály. Preto nie sú vhodné na opakované vyprážanie. Na vyprážanie určite nepoužívajte ani stopercentné stužené tuky.

Chemik a potravinár Ing. Štefan Schmidt radí, že repkový olej je vhodnejší pre studenú kuchyňu, nie na fritovanie či vyprážanie.

Z olejov je na vyprážanie a fritovanie najvhodnejší olej, ktorý to má v názve. Má totiž podobné zloženie ako olivový, dominuje v ňom kyselina olejová.

Masť

Je v nej desaťkrát menej nenasýtených mastných kyselín ako napríklad v slnečnicovom oleji, ale zato trikrát viac nasýtených mastných kyselín. Energetická hodnota masti a oleja je podobná.

Potravinárka Ing. Salková sa priznáva, že ak vypráža, jedine na masti. "Masť nezavrhujeme. Obsahuje až 40 percent kyseliny olejovej, ktorú obsahuje olivový olej."

Rada lekárov:

Nepoužívajte masť v žiadnej podobe, ak máte sklony k skleróze. Obsahuje totiž veľa cholesterolu - až 95 mg na 100 gramov.

Čo radšej nepoužívať?

Stopercentné stužené tuky

Pri stužovaní tekutých olejov na tuhý tuk dochádza k priestorovým zmenám v molekulách mastných kyselín - vznikajú transmastné kyseliny. Na výrobkoch však informácie o tom, že obsahujú tieto látky, väčšinou chýbajú.

Rada lekárov:

Rozhodne sa však vyhýbajte polotovarom a potravinám, ktoré obsahujú čiastočne stužené a stužené pokrmové tuky, pretože obsah transmastných kyselín je v týchto prípadoch zvlášť vysoký. Tieto lacné tuky sú vo všetkých keksoch, napolitánkach, lacnejších čokoládach, pečive.

Ak si kupujete hranolčeky a vyprážané jedlá, je dobré mať na pamäti, že môžu byť pripravované práve na takýchto najlacnejších hydrogénovaných tukoch. (uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  10. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 877
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 617
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 5 062
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 240
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 995
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 319
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 135
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 958
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 928
  10. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 1 839
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu