SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Na čom variť, piecť, vyprážať: na oleji či masti?

Jedného dňa čítame, že zdravší je margarín, potom zas odporúčanie uprednostňovať maslo. Na čom variť, piecť, vyprážať? Kedy je vhodný olej, margaríny, maslo či masť? Čo si dať do šalátu, na čom urobiť zápražku do polievky, čo do tortového cesta, aby ...


Na vyprážanie určite nepoužívajte ani stopercentné stužené tuky. FOTO - ARCHÍV



Jedného dňa čítame, že zdravší je margarín, potom zas odporúčanie uprednostňovať maslo. Na čom variť, piecť, vyprážať? Kedy je vhodný olej, margaríny, maslo či masť? Čo si dať do šalátu, na čom urobiť zápražku do polievky, čo do tortového cesta, aby nám to neuškodilo a bolo to aj zdravé? Odborníci na výživu radia sledovať zloženie na obaloch, kým si vložíme olej či margarín do košíka. Ideálne potraviny, vhodné pre každého, však neexistujú. Niektorí ľudia by mali jesť skôr maslo, iní by sa mu mali vyhnúť na sto honov. Ak sa neviete rozhodnúť, trochu vám pomôžeme.

Čím natierať?

Maslo

Obsahuje prirodzené vitamíny D a E. Obsahuje však aj vyše 82 percent tuku, v tom prevažne nasýtených mastných kyselín, ako aj pomerne vysoké množstvá cholesterolu a sodíka.

Rada lekárov:

Ak máte problémy s krvným obehom, nemali by ste jesť viac ako lyžičku masla denne.

Margarín

Vyrába sa z rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Obsahuje syntetické vitamíny E a A, ako aj cenné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v masle nenachádzajú.

Rada lekárov:

Obsahuje však aj konzervačné látky, ktoré ničia užitočnú mikroflóru v črevách. Margarín by sme nemali podávať deťom a mali by sme sa mu vyhnúť v prípade, že máme tráviace ťažkosti.

Na čom vyprážať?

Rastlinné oleje

Na rozdiel od živočíšnych tukov masti a masla neobsahujú cholesterol ani ťažko stráviteľné nasýtené mastné kyseliny. Rastlinné oleje sú zdrojom vitamínu E, uľahčujú vstrebávanie vitamínov A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch.

Rada lekárov:

Pri teplote potrebnej na vyprážanie sa oleje štiepia a vylučujú rakovinotvorné voľné radikály. Preto nie sú vhodné na opakované vyprážanie. Na vyprážanie určite nepoužívajte ani stopercentné stužené tuky.

Chemik a potravinár Ing. Štefan Schmidt radí, že repkový olej je vhodnejší pre studenú kuchyňu, nie na fritovanie či vyprážanie.

Z olejov je na vyprážanie a fritovanie najvhodnejší olej, ktorý to má v názve. Má totiž podobné zloženie ako olivový, dominuje v ňom kyselina olejová.

Masť

Je v nej desaťkrát menej nenasýtených mastných kyselín ako napríklad v slnečnicovom oleji, ale zato trikrát viac nasýtených mastných kyselín. Energetická hodnota masti a oleja je podobná.

Potravinárka Ing. Salková sa priznáva, že ak vypráža, jedine na masti. "Masť nezavrhujeme. Obsahuje až 40 percent kyseliny olejovej, ktorú obsahuje olivový olej."

Rada lekárov:

Nepoužívajte masť v žiadnej podobe, ak máte sklony k skleróze. Obsahuje totiž veľa cholesterolu - až 95 mg na 100 gramov.

Čo radšej nepoužívať?

Stopercentné stužené tuky

Pri stužovaní tekutých olejov na tuhý tuk dochádza k priestorovým zmenám v molekulách mastných kyselín - vznikajú transmastné kyseliny. Na výrobkoch však informácie o tom, že obsahujú tieto látky, väčšinou chýbajú.

Rada lekárov:

Rozhodne sa však vyhýbajte polotovarom a potravinám, ktoré obsahujú čiastočne stužené a stužené pokrmové tuky, pretože obsah transmastných kyselín je v týchto prípadoch zvlášť vysoký. Tieto lacné tuky sú vo všetkých keksoch, napolitánkach, lacnejších čokoládach, pečive.

Ak si kupujete hranolčeky a vyprážané jedlá, je dobré mať na pamäti, že môžu byť pripravované práve na takýchto najlacnejších hydrogénovaných tukoch. (uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  2. Magazín SME Ženy už v predaji
  3. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  6. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  7. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 977
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 231
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 950
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 229
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 823
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 951
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 330
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 349
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 303
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 054
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME