FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
Takzvaný pivný pupok, presnejšie veľké brucho vznikajúce vraj ako dôsledok nadmernej konzumácie piva, je iba mýtom. Samotný "pivný mozoľ" u mužov v strednom veku nemá s pitím piva nič spoločné. Tvrdí to Zväz rakúskych pivovarov a poukazuje pritom na to, že polliter dobrého chmeľového moku má menej kalórií ako dva poháre ovocného jogurtu. Ľudia dbajúci o svoju líniu sa preto nemusia obávať, že pitím piva priberú. Naopak v konzumovaní piva môžu objaviť mnohé zdravotné prednosti. Jediná záludnosť je v tom, že spôsobuje lepšie trávenie a muži si radi k pivu doprajú dobré, neraz však tučné jedlo. Spolu s nedostatkom pohybu si blahobytný výzor spôsobujú sami.
Predpokladom zdravého pôsobenia piva je primeraná spotreba. Mužom možno odporúčať pol litra až liter denne, ženám jednu až dve tretinky. (r)
Stopové prvky a minerálne látky v jednom litri piva
vápnik: 50 mg (to je 7 percent dennej potreby)
dôležitý pre tvorbu kostí a zubov, upravuje pohyb svalstva
fosfor: 20 mg (2 percentá dennej potreby)
pomáha ukladaniu vápnika v kostiach
horčík: 105 mg (49 percent dennej potreby)
podporuje nervovú a svalovú aktivitu, upravuje metabolizmus tukov
draslík: 300 mg (12 percent dennej potreby)
reguluje telesné tekutiny, podieľa sa na syntéze bielkovín a pri vytváraní glukózy
chloridy: 250 mg (22 percent dennej potreby)
regulujú telesné tekutiny, napomáhajú v žalúdku vznik kyseliny chlorovodíkovej, ktorá je dôležitá pri trávení
sodík: 40 mg (5 percent dennej potreby)
podieľa sa na regulácii rovnováhy vody v organizme, pomáha pri kontrakcii svalov a pri nervových reakciách
vitamín B1- thiamín: 30 mg (3 percentá dennej potreby)
pomáha spracúvať sacharidy, nevyhnutné pre dodávanie energie, má význam pri raste, trávení a nervovej aktivite
vitamín B2 - riboflavín: 330 mg (21 percent dennej potreby)
pomáha uvoľňovať energiu zo sacharidov a tukov, spolupracuje pri metabolizme bielkovín
vitamín B3 - niacín: 6600 mg (45 percent dennej potreby)
podieľa sa na výžive buniek,
vitamín B6 - pyridoxín: 400 mg (31 percent dennej potreby)
reguluje funkcie tukov a sacharidov, pomáha správnej funkcii centrálneho nervového systému a červených krviniek.
kyselina listová: 110 mg (52 percent dennej potreby)
pomáha pri tvorbe červených krviniek, metabolizme aminokyselín a obnove buniek.