Odborníci na výživu získali vedecké dôkazy o tom, že rakovine hrubého čreva a konečníka, ktoré patria medzi najbežnejšie nádorové ochorenia, je možné predchádzať vhodným zložením jedálneho lístka.
To, že ovocie a zelenina sú zdravé, vie dnes už aj malé dieťa. Výskumníci však zistili, že niektoré druhy, ako napríklad cibuľa, jablká, zeler a brokolica majú zvlášť pozitívny vplyv na stav našich čriev a zažívacieho traktu a odhalili aj to, prečo je to tak.
Podľa najnovšej štúdie vláknina a chemické látky ako kyselina listová, nenasýtené mastné kyseliny a flavonidy z ovocia a zeleniny, chránia pred vznikom rakoviny a pomáhajú aj pri jej liečbe.
Napríklad taký kvercetín - flavonid, ktorý sa nachádza v cibuli aj v jabĺčku, potláča enzým COX-2, ktorý zase umožňuje chybným chorým bunkám v tele prežiť.
Niektoré chemické látky v ovocí a zelenine zvyšujú aktivitu detoxikačných enzýmov. Iné, napríklad apigenín, ktorý sa nachádza v petržlene, artičoku, bazalke a zeleri, pôsobia ešte efektívnejšie v kombinácii s ďalšou chemickou zlúčeninou, ktorú obsahuje brokolica, karfiol, kapusta, či kel. Tieto enzýmy napadajú geneticky poškodené bunky črevného epitelu.
"Rakovina hrubého červa a konečníka sa najčastejšie vyskytuje v rozvinutých krajinách. Rakovina hrubého čreva je teda chorobou z nadbytku a asi 80 percent prípadov možno pripísať na konto nevhodnej strave," tvrdí profesor Ian Johnson, vedúci výskumu.
Mnohé z mechanizmov vzniku týchto ochorení treba ešte objasniť, ale už teraz možno podľa profesora s určitosťou povedať, že ľudia sa môžu pred nimi sami chrániť tak, že udržia svoju hmotnosť pod kontrolou a upravia si jedálny lístok, aby obsahoval veľa zeleniny, ovocia a vlákniny.
"Vznik rakoviny je zložitý proces, ktorý má viaceré štádiá. Výživa je ale mocný nástroj, ktorý môže mnohé štádiá tohto procesu prerušiť," dodáva profesor Johnson.
24 lb pel