Nedostatok vápnika nemusí byť v žiadnom prípade jediným činiteľom v rozvoji osteoporózy. Viaceré štúdie realizované v rozvojových krajinách dokázali, že napríklad Afričania, konzumujúci oveľa menej vápnika a asi trikrát viac vlákniny, majú niekoľkonásobne nižší výskyt osteoporózy ako Američania alebo Európania.
1. nadbytočné solenie
Soľ zvyšuje vylučovanie vápnika močom. Ľudia, ktorí obmedzia denný príjem sodíka na 1až 2 gramy, znížia požiadavky organizmu na vápnik asi o 160 mg denne
2. alkohol
Nadmerné pitie alkoholu znižuje schopnosť organizmu nahrádzať kostné straty.
Naopak, dve deci vína u žien či pol litra piva u mužov denne podľa najnovšej štúdie vedcov v Bostone kostnú denzitu spevňuje.
3. fajčenie
Fajčenie znižuje vstrebávanie vápnika. Porovnávacie štúdie na dvojčatách ukázali, že dlhodobí fajčiari majú o 44 percent vyššie riziko zlomenín ako ich nefajčiace dvojča.
4. kofeín
Kofeín zhoršuje vstrebávanie a využitie vápnika. Týka sa to najmä konzumentov dvoch a viacerých šálok kávy denne.
5. nadbytok živočíšnych bielkovín
Zistilo sa, že odstránením živočíšnych bielkovín zo stravy sa straty vápnika znížili na polovicu.
6. nedostatok slnečného žiarenia
Stačí 10 minút pobytu na slnku denne alebo 15-20 minút trikrát týždenne.