Pitie červeného vína podľa najnovších výskumov údajne čiastočne chráni pred rakovinou pľúc, avšak biele víno nebezpečenstvo tejto choroby môže zvýšiť. Španielski vedci skúmali účinky rozdielnych typov vína na rakovinu pľúc v najrozšírenejšom a zároveň najťažšom štádiu tejto choroby.
"Pitie červeného vína sa ukázalo ako malé, ale štatisticky veľmi významné zmiernenie vo vývoji rakoviny pľúc," povedal profesor Juan Barros-Dios z univerzity v Santiagu de Compostela pre vedecký časopis Thorax. Červené víno obsahuje látky ako tanín a resveratrol, ktoré majú protirakovinové účinky. Tanín pôsobí ako antioxidant, ktorý ničí časti voľných radikálov. Tie narúšajú bunky.
"Vedeli sme, že mierne pitie červeného vína môže chrániť človeka proti nejednému ochoreniu, a to od bežného nachladnutia až po srdcový infarkt. Tento výskum odporúča červené víno aj ako ochranu proti rakovine pľúc," povedal profesor Andrew Peacock.
Vedci však zatiaľ nenašli odpoveď na otázku, prečo sa biele víno pre toto ochorenie ukázalo ako rizikové. Výskum mal za úlohu určiť, či červené víno chráni pred rakovinou pľúc a nezaoberal sa množstvom, ktoré treba vypiť, aby sa tejto chorobe predišlo. (tasr)