SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Farbivá sú takmer všade, niektorým sa radšej vyhnite

"Farbičky" sú dnes už takmer vo všetkých potravinách. Či chceme, alebo nie, krásna farba vytvára dôležitý prvý dojem, ktorému často podľahneme.

Väčšina z nás automaticky siahne radšej po krásne oranžovom džúse, akoby si vybrala bezfarebnú limonádu.

Ďalším dôvodom pre použitie farbiva je snaha presvedčiť spotrebiteľa o tom, že výrobok obsahuje maximum prírodných látok. Určite dáte prednosť červenému jahodovému jogurtu pred jogurtom mdlej ružovej farby, hoci práve ten môže v skutočnosti obsahovať viac jahôd.

Aké farbivá sú vlastne v potravinách?

"Sú to prírodné farbivá, vrátane farbív prírodne identických, a syntetické farbivá. Na Slovensku v súčasnosti vládne jednoznačný trend ústupu od syntetických farbív už priamo u výrobcov, ale aj pri schvaľovaní. To znamená, že ani hygienici neodporúčajú používanie syntetických farbív, prípadne odporúčajú zníženie aplikácie syntetických farbív," ubezpečuje Milan Kováč, riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho.

Skryť Vypnúť reklamu

Syntetické farbivá, ktoré sa pôvodne vyrábali z uhoľného dechtu, sa dnes získavajú z vysoko prečistených ropných produktov. Musia obsahovať minimálne 85 percent čistého farbiva, zvyšok tvoria nečistoty vo forme anorganických solí, zlúčenín kovov a organických látok.

Čo musia výrobcovia dodržiavať

Potravina môže obsahovať najviac päť farebných zložiek.

Farbené potraviny, ktoré sa predávajú nebalené, sa musia podľa potravinového kódexu označiť výveskou, aké farbivá obsahujú.

Kde farbivá nenájdete

Farbivá do potravín je zakázané pridávať do technologicky neopracovaných potravín - do mäsa, mlieka, masla, múky a chleba a do potravín na dojčenskú a detskú výživu, do kakaových a čokoládových výrobkov, vaječného žĺtka a výrobkov z neho, do rýb, hydiny, do ovocia, zeleniny, ovocných a zeleninových štiav, zemiakov, húb, rajčinového pretlaku, do špeciálnych džemov, gaštanového pyré, korenín, jedlej soli, vína a vínneho octu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najpoužívanejšie prírodné farbivá

antokyany (E 163) - nachádzajú sa v čučoriedkach, malinách, jablkách, brusniciach

karotény (E 160 a) - nachádzajú sa v žltých, oranžových a červených plodoch

chlorofyly a chrorofyliny (E 140) - prírodná zeleň, obsahuje ju žihľava, špenát

riboflavín (E 101)- jedno z mála éčok, ktoré je dôležité aj pre naše zdravie, ide totiž o vitamín B2

karamel (E 150) - najpoužívanejšie farbivo, ktoré vzniká zahrievaním cukru, farbia sa ním nealkoholické nápoje, sójová omáčka, sirupy, sladkosti, ale aj biely chlieb, aby pôsobil dojmom tmavého celozrnného výrobku. (uj)

Náš tip

Keďže sa farbivá nachádzajú najmä v potravinách a pochutinách, ktoré majú nízku výživnú hodnotu, ako sú cukrovinky, gumové bonbóny, lízanky, limonády, kandizované ovocie, niektoré jogurty a mnohé kompóty, želé výrobky, nepravý losos, rybie ikry, je lepšie vyhnúť sa takýmto umelo farbeným potravinám. Použitie farbiva naznačuje, že pri výrobe nebolo použité ovocie alebo iné prírodné zložky.

Skryť Vypnúť reklamu


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 994
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 825
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 469
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 653
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 878
  6. Po Slovensku na motorke 6 341
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 296
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 694
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 694
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 519
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


10 h
Matia Lenická

Čakanie nič nevyriešilo, je načase sa o svoje práva biť.


16. jún
Leto zvyčajne vrcholí v prázdninových mesiacoch. Vplyvom zmeny klímy tropické dni prichádzajú už v júni. Na zábere Jarovecké rameno pri Bratislave počas horúceho dňa v auguste 2020.

Najteplejší jún bol v roku 2019.


15 h
Brankár Martin Dúbravka v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Podľa mňa sme boli lepším mužstvom, verí brankár Slovákov.


Pavol Spál 15 h