Väčšina z nás automaticky siahne radšej po krásne oranžovom džúse, akoby si vybrala bezfarebnú limonádu.
Ďalším dôvodom pre použitie farbiva je snaha presvedčiť spotrebiteľa o tom, že výrobok obsahuje maximum prírodných látok. Určite dáte prednosť červenému jahodovému jogurtu pred jogurtom mdlej ružovej farby, hoci práve ten môže v skutočnosti obsahovať viac jahôd.
Aké farbivá sú vlastne v potravinách?
"Sú to prírodné farbivá, vrátane farbív prírodne identických, a syntetické farbivá. Na Slovensku v súčasnosti vládne jednoznačný trend ústupu od syntetických farbív už priamo u výrobcov, ale aj pri schvaľovaní. To znamená, že ani hygienici neodporúčajú používanie syntetických farbív, prípadne odporúčajú zníženie aplikácie syntetických farbív," ubezpečuje Milan Kováč, riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho.
Syntetické farbivá, ktoré sa pôvodne vyrábali z uhoľného dechtu, sa dnes získavajú z vysoko prečistených ropných produktov. Musia obsahovať minimálne 85 percent čistého farbiva, zvyšok tvoria nečistoty vo forme anorganických solí, zlúčenín kovov a organických látok.
Čo musia výrobcovia dodržiavať
Potravina môže obsahovať najviac päť farebných zložiek.
Farbené potraviny, ktoré sa predávajú nebalené, sa musia podľa potravinového kódexu označiť výveskou, aké farbivá obsahujú.
Kde farbivá nenájdete
Farbivá do potravín je zakázané pridávať do technologicky neopracovaných potravín - do mäsa, mlieka, masla, múky a chleba a do potravín na dojčenskú a detskú výživu, do kakaových a čokoládových výrobkov, vaječného žĺtka a výrobkov z neho, do rýb, hydiny, do ovocia, zeleniny, ovocných a zeleninových štiav, zemiakov, húb, rajčinového pretlaku, do špeciálnych džemov, gaštanového pyré, korenín, jedlej soli, vína a vínneho octu.
Najpoužívanejšie prírodné farbivá
antokyany (E 163) - nachádzajú sa v čučoriedkach, malinách, jablkách, brusniciach
karotény (E 160 a) - nachádzajú sa v žltých, oranžových a červených plodoch
chlorofyly a chrorofyliny (E 140) - prírodná zeleň, obsahuje ju žihľava, špenát
riboflavín (E 101)- jedno z mála éčok, ktoré je dôležité aj pre naše zdravie, ide totiž o vitamín B2
karamel (E 150) - najpoužívanejšie farbivo, ktoré vzniká zahrievaním cukru, farbia sa ním nealkoholické nápoje, sójová omáčka, sirupy, sladkosti, ale aj biely chlieb, aby pôsobil dojmom tmavého celozrnného výrobku. (uj)
Náš tip
Keďže sa farbivá nachádzajú najmä v potravinách a pochutinách, ktoré majú nízku výživnú hodnotu, ako sú cukrovinky, gumové bonbóny, lízanky, limonády, kandizované ovocie, niektoré jogurty a mnohé kompóty, želé výrobky, nepravý losos, rybie ikry, je lepšie vyhnúť sa takýmto umelo farbeným potravinám. Použitie farbiva naznačuje, že pri výrobe nebolo použité ovocie alebo iné prírodné zložky.