SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Farbivá sú takmer všade, niektorým sa radšej vyhnite

"Farbičky" sú dnes už takmer vo všetkých potravinách. Či chceme, alebo nie, krásna farba vytvára dôležitý prvý dojem, ktorému často podľahneme.

Väčšina z nás automaticky siahne radšej po krásne oranžovom džúse, akoby si vybrala bezfarebnú limonádu.

Ďalším dôvodom pre použitie farbiva je snaha presvedčiť spotrebiteľa o tom, že výrobok obsahuje maximum prírodných látok. Určite dáte prednosť červenému jahodovému jogurtu pred jogurtom mdlej ružovej farby, hoci práve ten môže v skutočnosti obsahovať viac jahôd.

Aké farbivá sú vlastne v potravinách?

"Sú to prírodné farbivá, vrátane farbív prírodne identických, a syntetické farbivá. Na Slovensku v súčasnosti vládne jednoznačný trend ústupu od syntetických farbív už priamo u výrobcov, ale aj pri schvaľovaní. To znamená, že ani hygienici neodporúčajú používanie syntetických farbív, prípadne odporúčajú zníženie aplikácie syntetických farbív," ubezpečuje Milan Kováč, riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho.

SkryťVypnúť reklamu

Syntetické farbivá, ktoré sa pôvodne vyrábali z uhoľného dechtu, sa dnes získavajú z vysoko prečistených ropných produktov. Musia obsahovať minimálne 85 percent čistého farbiva, zvyšok tvoria nečistoty vo forme anorganických solí, zlúčenín kovov a organických látok.

Čo musia výrobcovia dodržiavať

Potravina môže obsahovať najviac päť farebných zložiek.

Farbené potraviny, ktoré sa predávajú nebalené, sa musia podľa potravinového kódexu označiť výveskou, aké farbivá obsahujú.

Kde farbivá nenájdete

Farbivá do potravín je zakázané pridávať do technologicky neopracovaných potravín - do mäsa, mlieka, masla, múky a chleba a do potravín na dojčenskú a detskú výživu, do kakaových a čokoládových výrobkov, vaječného žĺtka a výrobkov z neho, do rýb, hydiny, do ovocia, zeleniny, ovocných a zeleninových štiav, zemiakov, húb, rajčinového pretlaku, do špeciálnych džemov, gaštanového pyré, korenín, jedlej soli, vína a vínneho octu.

SkryťVypnúť reklamu

Najpoužívanejšie prírodné farbivá

antokyany (E 163) - nachádzajú sa v čučoriedkach, malinách, jablkách, brusniciach

karotény (E 160 a) - nachádzajú sa v žltých, oranžových a červených plodoch

chlorofyly a chrorofyliny (E 140) - prírodná zeleň, obsahuje ju žihľava, špenát

riboflavín (E 101)- jedno z mála éčok, ktoré je dôležité aj pre naše zdravie, ide totiž o vitamín B2

karamel (E 150) - najpoužívanejšie farbivo, ktoré vzniká zahrievaním cukru, farbia sa ním nealkoholické nápoje, sójová omáčka, sirupy, sladkosti, ale aj biely chlieb, aby pôsobil dojmom tmavého celozrnného výrobku. (uj)

Náš tip

Keďže sa farbivá nachádzajú najmä v potravinách a pochutinách, ktoré majú nízku výživnú hodnotu, ako sú cukrovinky, gumové bonbóny, lízanky, limonády, kandizované ovocie, niektoré jogurty a mnohé kompóty, želé výrobky, nepravý losos, rybie ikry, je lepšie vyhnúť sa takýmto umelo farbeným potravinám. Použitie farbiva naznačuje, že pri výrobe nebolo použité ovocie alebo iné prírodné zložky.

SkryťVypnúť reklamu


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  3. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
  4. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  5. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  7. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  8. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  1. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  2. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  3. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  4. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  5. Ďalší ekologický krok BILLA
  6. Vysoké Tatry: Úrazovosť v horách narastá
  7. Orange poskytne návštevníkom Pohody najlepšiu sieť
  8. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 047
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 860
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 025
  4. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 373
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 774
  6. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 677
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 164
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 057
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu