Starí ľudia sú omnoho častejšie ohrození rizikom infekcie z jedla. Dôvody sú banálne - horšie vidia, cítia, majú problémy so zručnosťou, ale sú aj šetrnejší. Čoraz viac im slabne zrak a čítanie návodov na prípravu alebo dátumov minimálnej trvanlivosti ..
Starí ľudia sú omnoho častejšie ohrození rizikom infekcie z jedla. Dôvody sú banálne - horšie vidia, cítia, majú problémy so zručnosťou, ale sú aj šetrnejší. Čoraz viac im slabne zrak a čítanie návodov na prípravu alebo dátumov minimálnej trvanlivosti spotreby pre nich býva problematické. Osoba, ktorá dobre nevidí, nemusí zbadať špinu v nádobe alebo na príbore, prípadne že potravina zmenila farbu.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Vo vyššom veku sa oslabuje aj čuch, zoslabujú ho aj niektoré choroby a lieky, ktoré človek užíva. Mnohé potraviny síce zápachom signalizujú, že už nie sú vhodné na konzumovanie, ale človek s otupeným čuchom toto varovanie nemusí vnímať.
Prsty tiež už nie sú také pevné a obratné, preto dochádza k problémom pri čistení zeleniny, balení potravín či otváraní a zatváraní nádob.
Mnohí starší ľudia sa ťažko hýbu, upratať kuchyňu alebo priestory, kde skladujú potraviny, je pre nich nemožné.
Pozor na záručné lehoty
Môžu mať problémy s nakupovaním, čo môže viesť k tomu, že majú potraviny v zásobe aj po uplynutí záručnej lehoty. Postihnutá môže byť aj pamäť, a tak pokrm nemusí byť pripravený správne, napríklad vynechajú dôležitú časť postupu, použijú nevhodný čas alebo teplotu. Starší ľudia sú tiež náchylnejší na ochorenia, vrátane alimentárnych nákaz. Vekom sa oslabuje imunitný systém, čo zapríčiňujú lieky a choroby, napríklad srdcové ochorenia alebo cukrovka. Znamená to, že u starších osôb častejšie dochádza ku komplikáciám a dlhšie trvá, kým sa zotavia.
Viacerí starší ľudia sú podvyživení. Zvyšuje sa tak náchylnosť na infekcie, vrátane tých, ktoré zapríčiňujú patogény v potravinách. Podľa časopisu Food Today stratu chuti do jedla môže zapríčiniť množstvo faktorov: lieky, tráviace ťažkosti, chronické ochorenia, telesná neschopnosť či depresia. Väčšinou je na vine skutočnosť, že ľudia žijúci z obmedzeného príjmu najľahšie ušetria na strave. S narastajúcim vekom sa tiež spomaľuje trávenie, čo poskytuje viac času na rast patogénov a tvorbu toxínov v črevách.
Finančné problémy starších ľudí sú príčinou ďalších problémov. Skazenú potravinu nevyhodia zo šetrnosti. (uj)