ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV SME
Vrcholí čas, keď sa odušu pečie, varí a vypráža, ako asi nikdy počas celého roka. Regály obchodov sú preplnené najrozličnejšími margarínmi, olejmi, stuženými tukmi. Kedy je vhodný olej, margaríny, maslo či masť? Čo dať do šalátu, na čom vypražiť kapra, čo do klasických vanilkových rožkov a do tortového cesta, aby nám to neuškodilo a bolo to aj zdravé? Spolu s odborníkmi vám poradíme, ktoré tuky si vybrať na varenie, na pečenie a vyprážanie. Kým si kúpite nový druh rastlinného tuku, pozrite sa, čo obsahuje.
Bábovka aj torta s olejom
Vanilkové rožteky či tradičné medvedie tlapky sa bez tuku neobídu, vyberajte si však také margaríny, ktoré obsahujú čo najviac nenasýtených mastných kyselín. Ak chcete vyskúšať lacnejší neznámy druh, všimnite si, či je vhodný aj na pečenie. Pri pečení drobného pečiva a zákuskov sa určite vyhnite stopercentným stuženým margarínom. Sú síce určené na pečenie, našim cievam však vyslovene škodia. Pri stužovaní tekutých olejov na tuhý margarín vznikajú škodlivé transmastné kyseliny. Takýchto výrobkov na pultoch síce ubúda, ale nájdu sa. Problém je však ten, že na obaloch väčšinou chýbajú informácie, že obsahujú aj tieto látky. Výskumná pracovníčka v potravinárstve Ing. Z. Salková preto ponúka gazdinkám zdravší variant: "Ak môžete do cesta naliať rastlinný olej, urobte to." Bábovky a torty sa určite podaria aj tak. Klasické koláčiky nikdy nepokazíte, ak do nich pridáte maslo.
Ak však máte v rodine niekoho, kto má problémy s krvným obehom, nemali by ste mu ponúkať zákusky, nátierky či pečivo, ktoré ho obsahujú. Ľudia so srdcocievnymi problémami by nemali zjesť viac ako lyžičku masla denne.
Na čom vyprážať?
Nie každý olej je vhodný na vyprážanie. Rastlinné oleje na rozdiel od živočíšnych tukov masti a masla síce neobsahujú cholesterol ani ťažko stráviteľné nasýtené mastné kyseliny, neplatí však automaticky, že by sme na nich mali aj vyprážať. Na prípravu štedrovečerného kapra sa určite nehodia. Pri teplote potrebnej na vyprážanie sa mnohé oleje štiepia a vylučujú rakovinotvorné voľné radikály, preto nie sú vhodné na opakované vyprážanie.
Najčastejšie používaný repkový a slnečnicový olej je vhodnejší pre studenú kuchyňu, nie na fritovanie či vyprážanie. Chemik a potravinár Ing. Štefan Schmidt radí: "Určite nezvoľte ani olivový olej, hoci je veľmi zdravý. Z olejov je na vyprážanie a fritovanie najvhodnejší práve ten olej, ktorý to má v názve. Má totiž podobné zloženie ako olivový olej."
Na vyprážanie určite nepoužívajte ani relatívne lacné stopercentné stužené tuky. To už radšej použite tradičnú bravčovú masť. Ing. Salková ju nezavrhuje: "Obsahuje až 40 percent kyseliny olejovej, ktorú obsahuje olivový olej. Ak vyprážam, tak jedine na masti." Nepoužívajte však masť v žiadnej podobe, ak má niekto v rodine sklony k skleróze. Obsahuje totiž veľa cholesterolu, až 95 mg na 100 gramov.
A ešte jedna rada, ktorá asi nepoteší emancipované gazdinky. Vyhýbajte sa kupovanému vianočnému pečivu, zákuskom a polotovarovým polevám, obsahujú totiž s takmer stopercentnou pravdepodobnosťou lacné stužené pokrmové tuky. EVA HRDINOVÁ
Čomu dať prednosť? Pstruhovi alebo kaprovi?
Viete, čo má viac kalórií? Ak si dáte zemiaky alebo ryžu, ak zapražíte omáčku hladkou či hrubou múkou? Urobte si malý test vašich vedomostí o obsahu kalórií v jednotlivých potravinách.
Čo obsahuje viac kilokalórií?
1. kurča alebo chudé hovädzie mäso?
2. párky alebo dusená šunka?
3. pstruh alebo kapor?
4. cestoviny alebo ryža?
5. zemiaky či ryža?
6. biele víno alebo červené?
7. bryndza alebo tvaroh?
8. hladká alebo hrubá múka?
9. kefír či acidofilné mlieko?
10. banány či pomaranče?
Vyhodnotenie je na konci článku
Ako pripraviť tradičné vianočné zákusky a štedrovečernú hostinu čo najzdravšie
* Pri pečení a varení pokojne použite len dve tretiny či len polovicu dávky oleja alebo stuženého tuku, ako žiada recept, uvidíte, že to vyjde aj tak. Všade, kde môžete, použite pri pečení radšej rastlinný olej namiesto margarínu.
* Vyhnite sa vyprážaniu. Trojobal zo strúhanky alebo cestíčko počas prípravy absorbujú veľké množstvo tuku. Ak to inak nejde, dajte jedlo dobre odkvapkať od oleja na sitko a poukladajte na papierové obrúsky, aby do nich vsiakol tuk.
Vypražené kúsky môžete tiež ponoriť na 2-3 sekundy do vriacej vody a dať odkvapkať.
* Pri sporáku majte vždy lyžičku, je to trik, ktorý vám pomôže kontrolovať dávky oleja do jedál. Ak ho lejete z fľaše, nemôžete to presne vedieť. V skutočnosti málokedy treba viac ako šesť čajových lyžičiek.
* Keď jedlo vychladne, tukové usadeniny pozbierajte lyžicou a vyhoďte.
* Ak viete, že máte problémy s pečeňou alebo žlčníkom, vyhnite sa smotane a majonéze. Použite ochutený jogurt alebo sójovú majonézu.
Štyri tipy, ako neuškodiť žalúdku
1. Dbajte na to, aby ste jedli len jednu tučnú zložku. Po večeri s majonézovým šalátom a vyprážanou rybou, si nedajte krémový dezert, ale radšej ovocný šalát.
2. Vezmime si príklad z Japoncov, kde majú hlavné jedlo z viacerých chodov, ale vždy v miniatúrnych porciách. Podobný efekt má aj metóda JLP, jedz len polovicu - naložte si len polovicu toho, čo by chceli oči.
3. Tip MUDr. A. Fesenka, ako si počas sviatkov elegantne a nenápadne čistiť telo od odpadov: "Všetci, ktorí mávajú časté poruchy zažívania, môžu vyskúšať malý trik známy z kórejskej medicíny. Tieto problémy si veľmi ľahko dokážete zmierniť pravidelným masírovaním dlaní pomocou jedného alebo dvoch vlašských orechov."
4. Použite osvedčený trik hollywoodskych hviezd: Po poslednom jedle vypite pohár nealkoholického piva. Zabezpečí dokonalé trávenie, obsahuje vitamín B a má silné močopudné účinky, takže z tela odplaví všetky škodlivé látky.
Recept na almonelózu
Je to zdravá náhrada majonézy z mandlí. Pol šálky očistených mandlí zmixujte s pol šálkou prevarenej vody na hustý krém, pridajte cesnak, morskú soľ, citrónovú šťavu, čierne a bylinkové korenie, premixujte a otvorom vo vrchnáku kvapkajte do zmesi asi dve až tri šálky oleja a miešajte.
Menšie porcie, menej cholesterolu
Dobrú správu pre milovníkov chutného jedla priniesli britskí výskumníci. Podľa najnovšej štúdie odborníkov z prestížnej univerzity v Cambridgi sa vraj nemusíme úplne vzdať všetkých obľúbených pokrmov, treba ich len rozdeliť na menšie porcie a tie konzumovať v priebehu dňa. Tento postup údajne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a to bez ohľadu na vek, hmotnosť, fyzickú kondíciu či zlozvyky, ako je pitie alebo fajčenie. Vedci si to vysvetľujú tak, že pri konzumácii menšieho množstva jedla prechádza telo na "energeticky úsporný" režim, pri ktorom sa ukladá menej tukov a cholesterolu. Potvrdzujú to aspoň výsledky testov v Cambridgi s 15 000 dobrovoľníkmi vo veku od 45 do 75 rokov.
Viackalorické potraviny sú:
kurča párky kapor cestoviny ryža víno červené bryndza múka hladká acidofilné mlieko banány