SME

Ako si zachovať zdravé zuby od prehliadky k prehliadke

* Čistite si zuby trikrát denne

Ideálne je čistiť si zuby po každom hlavnom jedle, najmenej tri minúty. Používajte zubnú pastu s fluórom

* Použite kefku s malou hlavicou.

Zubná kefka by mala mať hlavičku z jedného zväzku vláken. Jej veľkosť by mala byť maximálne 4 cm pre mužov, 3 cm pre ženy a 2 cm pre deti. Špičky vláken by mali byť z umelej hmoty a zaguľatené.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

* Vyberajte si mäkkú kefku

Príliš tvrdá zubná kefka môže poškodiť povrch zuba. Vyberte si mäkkú, prípadne strednú-medium.

*Kefku často vymieňajte

Zubnú kefku vymieňajte po šiestich týždňoch, maximálne po dvoch mesiacoch. Signálom na vyhodenie kefky sú ohnuté vlákna.

SkryťVypnúť reklamu

* Používajte rôzne dentálne pomôcky

Okrem kefky používajte aj dentálnu niť a špeciálnu kefku na čistenie medzizubných priestorov. Dajte si poradiť od stomatológa, ktorý vám zmeria priechodnosť medzizubných priestorov a odporučí správnu veľkosť.

* Po jedle vždy pite

Voda, mlieko alebo nesladené minerálky pomáhajú riediť kyseliny v ústach.

* Žuvajte žuvačky

Vyberajte si tie bez cukru. Žuvanie po jedle podporuje tvorbu slín, ktoré riedia a neutralizujú kyseliny v ústach. Žuvačky šetrné k zubom sú na obale viditeľne označené, napríklad obrázkom zuba s dáždnikom

*Nečistite si chrup hneď po jedle

Zuby si čistite najmenej 30 minút po jedle. Až vtedy sú kyseliny neutralizované. Okamžitým vyčistením by sa mohla sklovina zubov ešte viac naleptať. Ihneď po jedle je preto vhodnejšie si ústa iba vypláchnuť.

SkryťVypnúť reklamu


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 408
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 094
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 743
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 427
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 138
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 872
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 239
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu