![]() Do čistej nádoby treba dať trocha jogurtu. Ideálne sú napríklad zaváracie poháre, alebo menšie poháriky od detskej výživy. Jogurt zalejte prevareným mliekom. |
Jogurt, acidofilné mlieko či kefír si môžete vyrobiť aj doma. Ušetríte, jeden jogurt vás vyjde asi na tri koruny a zažijete malé dobrodružstvo.
Niekto to robí už roky, iní tento výrobný proces ešte len objavujú.
Miro Veselý, ktorý sa po schudnutí začal zaoberať viac zdravou výživou, nedávno objavil recept v internetovej diskusii. Najprv neveril, že by také niečo mohlo fungovať. Vyskúšal to, my spolu s ním a funguje to.
Ako sa to robí?
Postupy rôznych ľudí sa môžu líšiť, preto treba skúšať, čo vám bude vyhovovať. Môžete to urobiť ako Miro Veselý: Do testovacej laboratórnej banky či inej ľubovoľnej, ale čistej nádoby treba dať trocha jogurtu. Na liter mlieka stačí jedenapoldecový jogurt. Jogurt zalejte mliekom, ktoré je teplé, asi 40- až 50-stupňové. To je teplota, ktorá vás na ruke len trocha hreje. Pomiešajte obsah, takže vznikne sladké mlieko s veľmi jemne kyselkavou chuťou od jogurtu. Postavte na radiátor, ak nehreje príliš. Ak je studený, postavte ho na teplé miesto v kuchyni, napríklad do rúry. Optimálna teplota na tvorbu jogurtu je okolo 30 - 40 stupňov. Pri nižšej teplote sa bude jogurt tvoriť o niečo dlhšie.
V teplom prostredí to môže byť 12 až 16 hodín. Po tomto čase je z mlieka jogurt. Dá sa jesť ihneď, ale tiež ho môžete uložiť do chladničky a podávať neskôr.
V chladničke vydrží aj tri dni, pričom do druhého dňa ešte trocha zhustne. Z posledného jogurtu, keď budete dojedať, znova môžete zobrať za dve lyžice a dať do mlieka.
Ako sa to určite podarí
* mlieko zohrejte až po var, tak, aby sa nevytvorila koža
* miešajte ho kovovou lyžicou a nie varechou
* nechajte vychladnúť zakryté so sparenou pokrievkou, ktorá bola na mlieku
* potom pridajte jogurt, nemusí byť biely, môže byť aj ochutený, ohriaty na teplotu miestnosti
* zamiešajte vždy len jogurt, ktorý obsahuje živú kultúru
* možno použiť plnotučné či hocijaké mlieko, aj práškové, aj trvanlivé, treba ho však nechať zovrieť a potom ho schladiť na 50°C
* zahriatie mlieka do varu je dôležité, lebo zničí konkurenčné baktérie
* keď je jogurt dobre sadnutý, dá sa odliať srvátka, a jogurt ešte zhustne
* jogurt možno robiť aj v termoske, je to ideálna tepelne izolovaná nádoba
* môžete použiť aj jogurtovač, ktorý dostať v obchodoch
* rovnako sa dá pripraviť aj acidofilné mlieko, ak pridáte kefír, bude kefírové mlieko a podobne
* acidko je skvelé, chuťovo omnoho lepšie ako z obchodu
* skúsenosť dokazuje, že nie každý téglikový jogurt je dobrý na kultivovanie
* čím menej želatíny, tým lepšie
* po troch-štyroch razoch treba kultúru oživiť, už sa to nedá robiť z pôvodného jogurtu, treba kúpiť nový.
(zdroj: vesely.blog.sme.sk)
![]() Môžete to urobiť aj obrátene, najprv nalejte mlieko, potom jogurt.Pomiešajte obsah a postavte na teplé miesto, napríklad radiátor. |
![]() Za 12 až 16 hodín je jogurt hotový. Z takto urobeného jogurtu si môžete vyrobiť zase ďalší jogurt. FOTO - MIRO VESELÝ |