Urobte si sami jogurt, kefír či acidko za pár korún

Jogurt, acidofilné mlieko či kefír si môžete vyrobiť aj doma. Ušetríte, jeden jogurt vás vyjde asi na tri koruny a zažijete malé dobrodružstvo.

Do čistej nádoby treba dať trocha jogurtu. Ideálne sú napríklad zaváracie poháre, alebo menšie poháriky od detskej výživy. Jogurt zalejte prevareným mliekom.

Jogurt, acidofilné mlieko či kefír si môžete vyrobiť aj doma. Ušetríte, jeden jogurt vás vyjde asi na tri koruny a zažijete malé dobrodružstvo.

Niekto to robí už roky, iní tento výrobný proces ešte len objavujú.

Miro Veselý, ktorý sa po schudnutí začal zaoberať viac zdravou výživou, nedávno objavil recept v internetovej diskusii. Najprv neveril, že by také niečo mohlo fungovať. Vyskúšal to, my spolu s ním a funguje to.

Ako sa to robí?

Postupy rôznych ľudí sa môžu líšiť, preto treba skúšať, čo vám bude vyhovovať. Môžete to urobiť ako Miro Veselý: Do testovacej laboratórnej banky či inej ľubovoľnej, ale čistej nádoby treba dať trocha jogurtu. Na liter mlieka stačí jedenapoldecový jogurt. Jogurt zalejte mliekom, ktoré je teplé, asi 40- až 50-stupňové. To je teplota, ktorá vás na ruke len trocha hreje. Pomiešajte obsah, takže vznikne sladké mlieko s veľmi jemne kyselkavou chuťou od jogurtu. Postavte na radiátor, ak nehreje príliš. Ak je studený, postavte ho na teplé miesto v kuchyni, napríklad do rúry. Optimálna teplota na tvorbu jogurtu je okolo 30 - 40 stupňov. Pri nižšej teplote sa bude jogurt tvoriť o niečo dlhšie.

V teplom prostredí to môže byť 12 až 16 hodín. Po tomto čase je z mlieka jogurt. Dá sa jesť ihneď, ale tiež ho môžete uložiť do chladničky a podávať neskôr.

V chladničke vydrží aj tri dni, pričom do druhého dňa ešte trocha zhustne. Z posledného jogurtu, keď budete dojedať, znova môžete zobrať za dve lyžice a dať do mlieka.

Ako sa to určite podarí

* mlieko zohrejte až po var, tak, aby sa nevytvorila koža

* miešajte ho kovovou lyžicou a nie varechou

* nechajte vychladnúť zakryté so sparenou pokrievkou, ktorá bola na mlieku

* potom pridajte jogurt, nemusí byť biely, môže byť aj ochutený, ohriaty na teplotu miestnosti

* zamiešajte vždy len jogurt, ktorý obsahuje živú kultúru

* možno použiť plnotučné či hocijaké mlieko, aj práškové, aj trvanlivé, treba ho však nechať zovrieť a potom ho schladiť na 50°C

* zahriatie mlieka do varu je dôležité, lebo zničí konkurenčné baktérie

* keď je jogurt dobre sadnutý, dá sa odliať srvátka, a jogurt ešte zhustne

* jogurt možno robiť aj v termoske, je to ideálna tepelne izolovaná nádoba

* môžete použiť aj jogurtovač, ktorý dostať v obchodoch

* rovnako sa dá pripraviť aj acidofilné mlieko, ak pridáte kefír, bude kefírové mlieko a podobne

* acidko je skvelé, chuťovo omnoho lepšie ako z obchodu

* skúsenosť dokazuje, že nie každý téglikový jogurt je dobrý na kultivovanie

* čím menej želatíny, tým lepšie

* po troch-štyroch razoch treba kultúru oživiť, už sa to nedá robiť z pôvodného jogurtu, treba kúpiť nový.

(zdroj: vesely.blog.sme.sk)

Môžete to urobiť aj obrátene, najprv nalejte mlieko, potom jogurt.Pomiešajte obsah a postavte na teplé miesto, napríklad radiátor.

Za 12 až 16 hodín je jogurt hotový. Z takto urobeného jogurtu si môžete vyrobiť zase ďalší jogurt.

FOTO - MIRO VESELÝ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  3. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  4. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami?
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory
  9. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia
  1. Alori: upratujte efektívne a bez námahy
  2. Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  4. V Tescu vlani zákazníci nakúpili až 700 miliónov sl. potravín
  5. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  6. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  7. OMV ponúka kávu so sebou aj do opakovane použiteľných pohárov
  8. Pojistným podvodům při nehodě zabráníte s kamerou MiVue 733 WiFi
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Resco rozdelí medzi zamestnancov milión eur!
  1. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 24 460
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 635
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 22 128
  4. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 19 797
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 14 248
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 11 516
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 6 726
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 5 653
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 5 432
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia 4 091