ní, že prekyslením organizmu podporujú aj vznik tohto obávaného ochorenia.
Skutočnosť, že prekyslenie organizmu môže viesť k úbytku kostnej hmoty, objavili odborníci pred osemdesiatimi rokmi pri ošetrovaní detí so zlyhávajúcimi ľadvinami a následným prekyslením vnútorného prostredia v tele. Pokiaľ dávali malým pacientom na udržanie rovnováhy kyslého a zásaditého prostredia neutralizujúce látky, napríklad sódu bikarbónu, spevneli chorým deťom aj kosti.
Tento poznatok potvrdili aj zásady modernej výživy. Tvrdé syry, mäso a obilniny zásobia v procese trávenia organizmus vysokým množstvom rôznych kyselín. Pokiaľ sa tieto nezneutralizujú napríklad konzumáciou primeraného množstva ovocia a zeleniny, zaútočia po istom čase práve na kosti.
Tento poznatok zrejme vysvetľuje aj skutočnosť, prečo sa osteoporóza označuje za civilizačnú chorobu a vyskytuje sa hlavne v priemyselných krajinách.
Napríklad v Nemecku zaznamenávajú 40-krát viac zlomenín krčku stehennej kosti ako napríklad v Thajsku, kde sa síce konzumuje veľa ryže, táto sa však kombinuje s ovocím a so zeleninou. Obyvatelia Thajska pritom tvrdé syry prakticky nekonzumujú.
Aj najnovšie štúdie ukazujú, že vyváženou stravou možno riziko osteoporózy znížiť až o 50 percent. Súčasne by však ľudia nemali zabúdať ani na primeraný pohyb. (tasr)