SME
Utorok, 18. máj, 2021 | Meniny má ViolaKrížovkyKrížovky

Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko?

Niektorí tvrdia, že je neprirodzené, škodlivé či nechutné. Čo hovorí veda?

(Zdroj: Flickr - beije)

Neprirodzené, škodlivé, nechutné. Polemiky o tom, či mlieko patrí do ľudského jedálničku sa zdajú byť nekonečné. Potrebujú ľudia mliečne produkty? Odpoveď prináša veda.

Mlieko obsahuje cukor zvaný laktóza. Aby prešiel cez črevnú stenu do krvného obehu, musí ho na jednoduchšie sacharidy rozštiepiť enzým laktáza. Deti enzým produkujú vo veľkých množstvách, vďaka nemu dokážu vstrebať materské mlieko.

Ľudia reagujú na mlieko rôzne. V populáciách, kde mlieko historicky konzumovali málo, napríklad v Japonsku a Číne, si väčšina detí prestáva vyrábať laktázu už krátko po odstavení od materského mlieka. Vznikajú preto celé generácie, ktoré nie sú schopné vstrebať laktózu v mlieku a trpia neznášanlivosťou.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána Čítajte 

Tolerantní majú výhodu

V obyvateľstve, kde bola spotreba mlieka historicky vysoká, napríklad ako v Európe, vytvárajú telá väčšiny dospelých ľudí laktázu po celý život.

Problémy s trávením mlieka má približne len päť európskej percent populácie. Neznášanlivosť na mliečne výrobky sa prejavuje vetrami, nadúvaním a hnačkami.

Priebežná produkcia laktázy v dospelosti je častou dedičnou genetickou variabilitou, ktorá ľuďom poskytuje selektívnu výhodu.

Mlieko je užitočným zdrojom energie, bielkovín, vápniku, fosfátu, vitamínov skupiny B a jódu. Znamená to, že ľudia s mutáciou mali historicky väčšiu šancu byť zdraví a splodiť viac detí, než tí, ktorí trpeli intoleranciou laktózy.

Prečítajte si tiež: Viete, ako sa stravovať počas dojčenia? Čítajte 

Priaznivé kvasenie

Mlieko je súčasťou európskej stravy už viac než 8-tisíc rokov. Na jedálničiek sa zaradilo po tom, čo človek vymenil kočovný štýl za usadlý. Živočíšne mlieko spočiatku nedokázal stráviť, zmena prišla s objavom kvasenia, respektíve fermentácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Syr a jogurt ľudské telo dokáže lepšie stráviť preto, že baktérie počas fermentácie spotrebujú väčšinu laktózy. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy vďaka tomu môžu napríklad piť kefír, fermentovaný mliečny nápoj, ktorý okrem iného prospieva črevnej flóre.

Tvrdenie, že ľudstvo ako také nie je evolučne prispôsobené na konzumáciu mlieka je preto nepravdivé. Rovnako, ako naplatí, že mliečne výrobky podporujú zápaly v tele či aciditu.

Prečítajte si tiež: Zázvor, cesnak a med: Prečo patria do domácej lekárničky? Čítajte 

Otázniky pri vápniku

Nutriční vedci a dietológovia radi zdôrazňujú, že mlieko pomáha udržať priaznivú hladinu vápnika v kostiach. „Odveké múdro“ však nedávno spochybnilo niekoľko veľkých štúdií.

Vedci v nich prišli k záveru, že v skutočnosti vôbec nie je dôležité, koľko vápnika človek príjme zo stravy. Riziko zlomenín ostáva rovnaké.

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu v kultúrach, ktoré nezvyknú jedávať mliečne produkty (napríklad spomínané Japonsko a Čína), sa často vyskytuje zlomenina bedra. Ide o zranenie typické pre riedke kosti a v porovnaní s bielou americkou a európskou populáciou sa vyskytuje až o 150 percent častejšie.

Dôležitá poznámka na adresu štúdií je, že skúmali príjem vápnika v dospelosti. Podstatnejšia je pritom strava v detstve a dospievaní. Nepriamo to potvrdzuje aj štúdia na deťoch, ktoré mali alergiu na kravské mlieko. Nedostatok mlieka výrazne znížil odolnosť ich kostí.

Po liečbe, ktorá úspešne znížila citlivosť ich organizmu na alergén, sa vďaka mlieku zlepšila kvalita ich kostí. Alternatívne zdroje vápnika hustotu kostí deťom nezlepšili.

Prečítajte si tiež: Pri boji s obezitou pomáha aj mlieko Čítajte 

Cesta menšieho odporu

Ak mlieko dospelým nezlepší kvalitu kostí, prečo by ho mali piť? Dôvodov je aj bez vápnika dostatok.

Ukazuje to aj štúdia, v ktorej si dobrovoľníci vyškrtli zo stravy mlieko a mliečne produkty. Vymenili ich za potraviny, ktoré obsahovali rovnaké množstvo vápnika - zelenou listovou zeleninou alebo sójovým mliekom, ktoré bolo obohatené o vápnik.

Strava síce mala dosť vápnika, ale obsahovala menej bielkovín, draslíka, fosforu, riboflavínu, či vitamínov A a B12.

Mlieko je zároveň výborným zdrojom esenciálnych aminokyselín, malých proteínových molekúl, ktoré tvoria svalstvo a opravujú poškodené tkanivá.

Veda spochybňuje aj obľúbený argument kritikov že mlieko telo zahlieňuje. Hlien vraj potom využívajú mikroorganizmy ako stavebný materiál na vytvorenie infekčných ložísk. Áno, po vypití mlieka dochádza k tvorbe ochranného filmu na sliznici tráviaceho traktu. Avšak film sa po krátkej dobe rozkladá na živiny.

Pokiaľ ide o zdravie, je fakt, že dospelí si bez mlieka a mliečnych výrobkov poradia. Bielkoviny a stopové prvky dajú nájsť aj v iných potravinách. Namiesto zložitého plánovania je omnoho jednoduchšie dať si pohár mlieka alebo pár kúskov syra.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  2. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  3. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  4. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  5. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  6. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  7. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  8. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  9. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  10. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  1. FAVI tento rok plánuje expanziu na 10 ďalších trhov
  2. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  3. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  4. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  5. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  6. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  7. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  8. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  9. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  10. Bakalárske študijné programy na FVT
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 15 123
  2. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 960
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 261
  4. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 468
  5. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 985
  6. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 6 587
  7. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 5 990
  8. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 646
  9. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť 5 274
  10. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí 4 555
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Namiesto steny hrádze zostalo nad Rudnom nad Hronom len roztrhnuté koryto

Nádrž nad dedinou sa prelievala už týždne. Starosta to vedel.

2 h
Vypĺňanie medzinárodného očkovacieho preukazu.

Súkromná firma potvrdenie ponúka za poplatok.

3 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kedy to Kollára prestane baviť?

Peter Tkačenko

Koalícia sa potáca z krízy do krízy.

6 h
Výdatné dažde rozvodnili hladiny riek.

Európa tento rok zažila jeden z najchladnejších aprílov. Niekde sa chladnejšie počasie prenieslo aj do mája.

7 h

Neprehliadnite tiež

Ako udržať hladinu cukru pod kontrolou?

6 h
Vedci tvrdia, že starší dospelí, ktorí sa „cítia mladšie“, majú zvyčajne lepšie zdravie a žijú dlhšie.

Subjektívny vek pôsobí ako tlmič stresu.

17. máj

Aké ochorenie diagnostikujú bolesti v ramene? Čo znamená praskanie či tŕpnutie v rukách?

14. máj
Tieniť oči by si mali deti nejakým spôsobom vždy, okuliarmi, klobúkom alebo šiltovkou.

Odborníčka o význame detských slnečných okuliarov.

14. máj