SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko?

Niektorí tvrdia, že je neprirodzené, škodlivé či nechutné. Čo hovorí veda?

(Zdroj: Flickr - beije)

Neprirodzené, škodlivé, nechutné. Polemiky o tom, či mlieko patrí do ľudského jedálničku sa zdajú byť nekonečné. Potrebujú ľudia mliečne produkty? Odpoveď prináša veda.

Mlieko obsahuje cukor zvaný laktóza. Aby prešiel cez črevnú stenu do krvného obehu, musí ho na jednoduchšie sacharidy rozštiepiť enzým laktáza. Deti enzým produkujú vo veľkých množstvách, vďaka nemu dokážu vstrebať materské mlieko.

Ľudia reagujú na mlieko rôzne. V populáciách, kde mlieko historicky konzumovali málo, napríklad v Japonsku a Číne, si väčšina detí prestáva vyrábať laktázu už krátko po odstavení od materského mlieka. Vznikajú preto celé generácie, ktoré nie sú schopné vstrebať laktózu v mlieku a trpia neznášanlivosťou.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána Čítajte 

Tolerantní majú výhodu

V obyvateľstve, kde bola spotreba mlieka historicky vysoká, napríklad ako v Európe, vytvárajú telá väčšiny dospelých ľudí laktázu po celý život.

Problémy s trávením mlieka má približne len päť európskej percent populácie. Neznášanlivosť na mliečne výrobky sa prejavuje vetrami, nadúvaním a hnačkami.

Priebežná produkcia laktázy v dospelosti je častou dedičnou genetickou variabilitou, ktorá ľuďom poskytuje selektívnu výhodu.

Mlieko je užitočným zdrojom energie, bielkovín, vápniku, fosfátu, vitamínov skupiny B a jódu. Znamená to, že ľudia s mutáciou mali historicky väčšiu šancu byť zdraví a splodiť viac detí, než tí, ktorí trpeli intoleranciou laktózy.

Prečítajte si tiež: Viete, ako sa stravovať počas dojčenia? Čítajte 

Priaznivé kvasenie

Mlieko je súčasťou európskej stravy už viac než 8-tisíc rokov. Na jedálničiek sa zaradilo po tom, čo človek vymenil kočovný štýl za usadlý. Živočíšne mlieko spočiatku nedokázal stráviť, zmena prišla s objavom kvasenia, respektíve fermentácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Syr a jogurt ľudské telo dokáže lepšie stráviť preto, že baktérie počas fermentácie spotrebujú väčšinu laktózy. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy vďaka tomu môžu napríklad piť kefír, fermentovaný mliečny nápoj, ktorý okrem iného prospieva črevnej flóre.

Tvrdenie, že ľudstvo ako také nie je evolučne prispôsobené na konzumáciu mlieka je preto nepravdivé. Rovnako, ako naplatí, že mliečne výrobky podporujú zápaly v tele či aciditu.

Prečítajte si tiež: Zázvor, cesnak a med: Prečo patria do domácej lekárničky? Čítajte 

Otázniky pri vápniku

Nutriční vedci a dietológovia radi zdôrazňujú, že mlieko pomáha udržať priaznivú hladinu vápnika v kostiach. „Odveké múdro“ však nedávno spochybnilo niekoľko veľkých štúdií.

Vedci v nich prišli k záveru, že v skutočnosti vôbec nie je dôležité, koľko vápnika človek príjme zo stravy. Riziko zlomenín ostáva rovnaké.

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu v kultúrach, ktoré nezvyknú jedávať mliečne produkty (napríklad spomínané Japonsko a Čína), sa často vyskytuje zlomenina bedra. Ide o zranenie typické pre riedke kosti a v porovnaní s bielou americkou a európskou populáciou sa vyskytuje až o 150 percent častejšie.

Dôležitá poznámka na adresu štúdií je, že skúmali príjem vápnika v dospelosti. Podstatnejšia je pritom strava v detstve a dospievaní. Nepriamo to potvrdzuje aj štúdia na deťoch, ktoré mali alergiu na kravské mlieko. Nedostatok mlieka výrazne znížil odolnosť ich kostí.

Po liečbe, ktorá úspešne znížila citlivosť ich organizmu na alergén, sa vďaka mlieku zlepšila kvalita ich kostí. Alternatívne zdroje vápnika hustotu kostí deťom nezlepšili.

Prečítajte si tiež: Pri boji s obezitou pomáha aj mlieko Čítajte 

Cesta menšieho odporu

Ak mlieko dospelým nezlepší kvalitu kostí, prečo by ho mali piť? Dôvodov je aj bez vápnika dostatok.

Ukazuje to aj štúdia, v ktorej si dobrovoľníci vyškrtli zo stravy mlieko a mliečne produkty. Vymenili ich za potraviny, ktoré obsahovali rovnaké množstvo vápnika - zelenou listovou zeleninou alebo sójovým mliekom, ktoré bolo obohatené o vápnik.

Strava síce mala dosť vápnika, ale obsahovala menej bielkovín, draslíka, fosforu, riboflavínu, či vitamínov A a B12.

Mlieko je zároveň výborným zdrojom esenciálnych aminokyselín, malých proteínových molekúl, ktoré tvoria svalstvo a opravujú poškodené tkanivá.

Veda spochybňuje aj obľúbený argument kritikov že mlieko telo zahlieňuje. Hlien vraj potom využívajú mikroorganizmy ako stavebný materiál na vytvorenie infekčných ložísk. Áno, po vypití mlieka dochádza k tvorbe ochranného filmu na sliznici tráviaceho traktu. Avšak film sa po krátkej dobe rozkladá na živiny.

Pokiaľ ide o zdravie, je fakt, že dospelí si bez mlieka a mliečnych výrobkov poradia. Bielkoviny a stopové prvky dajú nájsť aj v iných potravinách. Namiesto zložitého plánovania je omnoho jednoduchšie dať si pohár mlieka alebo pár kúskov syra.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  8. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  9. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 085
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 490
  3. Aká je chémia vôní 12 759
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 713
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 454
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 979
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 696
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 280
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 851
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 553
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vitamíny a minerály

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Alergia, Zdravá strava, Osteoporóza
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.
Dobré ráno

Dobré ráno: Po Haščákovi môže prísť na rad Fico

Haščákovi hrozí 20 rokov za mrežami.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

S Haščákom v pyžame

Keby zaspieval, zničí nielen milovníka koly, ale aj povesť bývalých reformných strán.

Peter Schutz
Petra Vlhová (vľavo) a Veronika Velez-Zuzulová.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.
Pfizer.

Pfizer a BioNTech požiadali o núdzové schválenie vakcíny v Únii

Firmy chcú sprístupniť túto vakcínu v Európe do konca roka.

Ilustračná fotografia.

Moderna žiada o schválenie vakcíny na núdzové použitie v USA a Európe

Výsledky novej štúdie potvrdili, že očkovacia látka poskytuje dostatočnú ochranu pred koronavírusom.

Nápis nad vstupom do budovy biotechnologickej spoločnosti Moderna v americkom meste Cambridge.