Návrat tukov a strukovín. Aké sú výživové trendy na rok 2017?

Aj stravovanie podlieha trendom. Odborníci odhadujú, čo príde po paleodiéte a semenách quinoa.

(Zdroj: pixabay - tookapic)

Trendy v stravovaní roku 2016 najlepšie vystihujú tri motívy: bliekoviny, paleo diéta a lokálne potraviny. Čo môžeme na tanieri očakávať v roku 2017?

Čosi už naznačila októbrová konferencia o jedle a výžive. V americkom Bostone sa zišlo 10-tisíc expertov na stravovanie, 400 vystavovateľov a prebehlo viac než 130 výskumných a vzdelávacích prezentácií, prednášok a kulinárskych ukážok.

Do centra pozornosti sa dostali najmä tri témy: rastlinné bielkoviny, zdravé tuky a obchody s organickými potravinami.

Tu je niekoľko predpovedí do budúceho roku:

Cirok sa stane novou quinoou

Cirok, bezlepková celozrnná obilnina, naberá na popularite. Prečo?

Je vynikajúcim zdrojom vlákniny a bielkovín, horčíka a fosforu pre silné kosti, železa na obranyschopnosť, a vitamínov B, ktoré pomáhajú premieňať jedlo na energiu.

Dnes ho nájdete v raňajkových cereáliách a sušienkach, proteínových tyčinkách, alebo možno, že aj ako alternatívu k popcornu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko?

Klíčky všakovakých rastlín

Semená, oriešky, fazuľa, obilie - v roku 2017 bude všetko klíčiť. Predpokladáme, že okrem domáceho pestovania prídu so širokou ponukou klíčkov aj obchodné reťazce.

Prečo by mali byť klíčky novým trendom? Klíčenie zvyšuje nutričnú hodnotu potravín rastlinného pôvodu a spotrebúva časť škrobu, čím zvyšuje podiel vlákniny a bielkovín. Napríklad v raži sa počas klíčenia zvyšuje obsah kyseliny listovej takmer štvornásobne.

Klíčením sa zároveň deaktivujú „antiživiny“, ako je kyselina fytová, takže sa bielkoviny a minerálne látky ľahšie vstrebávajú.

Istou nevýhodou je, že sa všetky nutričné výhody pri tepelnej úprave nezachovajú. Napriek tomu sú naklíčené verzie obilnín stále prospešnejšie než v nenaklíčenej podobe.

Na rastlinné klíčky v obchodoch natrafíte napríklad v podobe vegánskych proteínových práškov, pečiva z vyklíčených obilnín, sušienok či múky.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Živina, o ktorej ste netušili, že vám chýba

Znovuobjavenie rastlinných bielkovín

Recepty z fazule, šošovice či hrášku nie sú žiadna novinka. Rok 2017 však naberie originálnejší rozmer, než je humus alebo šošovicová polievka, a objaví spôsob, ako strukoviny začleniť do každodenného jedálnička.

Oriešky a semená budú naďalej odporúčané ako zdravá maškrta na cesty.

A prečo práve rastlinné bielkoviny? V ich prospech hovoria výskumy, ktoré naznačujú, že nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými vedie k dlhovekosti.

V prospech vegetariánskych zdrojov bielkovín hovorí aj ich cena a výživnosť. Objavia sa napríklad v podobe hrachových vegánskych proteínových práškov.

Chia a konope sa budú čoraz viac objavovať v nápojoch i pečive.

Fazuľa a šošovica vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny nahradia pri výrobe cestovín pšenicu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Elixíry mladosti: Vitamíny rozpustné v tukoch

Tuky stratia nálepku zla

Potraviny nízkotučné, plné sacharidov a cukru sú zlosynmi roku 2016. Z toho vyplýva, že rok 2017 sa bude točiť okolo zdraviu prospešných a výživových vlastností dlho obávaného tuku.

Prečo sa z tuku stane trend? Po dvadsiatich rokoch prehodnotil americký úrad na kontrolu potravín a liekov na základe petície svoj názor na potraviny s nízkym obsahom tuku.

Na oficiálnom zozname zdravých potravín sa tak ocitlo napríklad avokádo, mandle a losos. Morské plody, časť zeleniny, orechy a semená sa tak konečne nie sú vytrestané za svoj prirodzený obsah tuku.

Človek z tuku získava energiu a vitamíny, ktoré nie sú rozpustné vo vode. Zdravé tuky, ako napríklad omega-3, tiež prospievajú mozgu a srdcu.

Dokonca aj tuky, ktoré sme kedysi považovali za nezdravé, ako sú nasýtené tuky v mliečnych výrobkoch, zažijú v roku 2017 obrodenie.

Mliečny tuk totiž prirodzene obsahuje transmastné kyseliny, napríklad konjugovanú kyselinu linolovú (CLA). Výskumy naznačujú, že CLA v mlieku napomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca a bráni množeniu rakovinových buniek.

Z regálov v obchode sa vytratí nízkotučný syr, jogurty a mlieko. Tiež predpokladáme, že si čoraz viac ľudí bude do kávy pridávať smotanu či mlieko.

Výrobcovia zas budú viac dbať na to, aby boli výrobky organické a dobytok kŕmený trávou. Budú sa snažiť uspokojiť dopyt spotrebiteľov po zdravších tukoch a lepšom zaobchádzaní so zvieratami.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  2. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  3. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  4. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  6. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  7. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  8. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  9. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  10. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 11 225
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 797
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 396
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 749
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 532
  6. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 228
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 216
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 148
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 570
  10. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 2 335

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vitamíny a minerály

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vyšla nová vlastnícka štruktúra Váhostavu, odhalila sa aj Penta

V protischránkovom registri majú Brhel, Fiľo, Haščák či Široký zapísané prvé firmy.

DOMOV

Učiteľ: Progresívnych učiteľov ministerstvo kleplo po prstoch

Rodičia a učitelia zbierajú podpisy.

DOMOV

Nacionalistický kňaz pomáha šíriť propagandu ĽSNS

Ján Košiar píše pre časopis, ktorý finančne podporuje rezort vnútra.

EKONOMIKA

Taliansko zachraňuje ďalšie dve banky. Čo s tým má matka VÚB

Intesa Sanpaolo pravdepodobne zatvorí približne šesťsto pobočiek.

Neprehliadnite tiež

Našli príčinu chorobného nutkania, je za ním zápal mozgu

Prelomová štúdia spojila vznik obsedantno-kompulzívnej poruchy so zápalom. Môže viesť novej účinnej liečbe.

V pôde našli nové účinné antibiotikum

Pôda naďalej ostáva najlepším zdrojom nových antibiotík.

Čo presne znamená číslo opaľovacieho krému a ako si vybrať správny

Zistite, čo znamenajú čísla a skratky na etikete opaľovacích krémov a aký typ je vhodný pre vašu pokožku.

Päť spôsobov ako zvieratá prospievajú zdraviu svojich majiteľov

Aktívny životný štýl a psychická pohoda sú u majiteľov zvierat iba začiatok.