Návrat tukov a strukovín. Aké sú výživové trendy na rok 2017?

Aj stravovanie podlieha trendom. Odborníci odhadujú, čo príde po paleodiéte a semenách quinoa.

(Zdroj: pixabay - tookapic)

Trendy v stravovaní roku 2016 najlepšie vystihujú tri motívy: bliekoviny, paleo diéta a lokálne potraviny. Čo môžeme na tanieri očakávať v roku 2017?

Čosi už naznačila októbrová konferencia o jedle a výžive. V americkom Bostone sa zišlo 10-tisíc expertov na stravovanie, 400 vystavovateľov a prebehlo viac než 130 výskumných a vzdelávacích prezentácií, prednášok a kulinárskych ukážok.

Do centra pozornosti sa dostali najmä tri témy: rastlinné bielkoviny, zdravé tuky a obchody s organickými potravinami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tu je niekoľko predpovedí do budúceho roku:

Cirok sa stane novou quinoou

Cirok, bezlepková celozrnná obilnina, naberá na popularite. Prečo?

Je vynikajúcim zdrojom vlákniny a bielkovín, horčíka a fosforu pre silné kosti, železa na obranyschopnosť, a vitamínov B, ktoré pomáhajú premieňať jedlo na energiu.

Dnes ho nájdete v raňajkových cereáliách a sušienkach, proteínových tyčinkách, alebo možno, že aj ako alternatívu k popcornu.

Prečítajte si tiež: Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko?

Klíčky všakovakých rastlín

Semená, oriešky, fazuľa, obilie - v roku 2017 bude všetko klíčiť. Predpokladáme, že okrem domáceho pestovania prídu so širokou ponukou klíčkov aj obchodné reťazce.

Prečo by mali byť klíčky novým trendom? Klíčenie zvyšuje nutričnú hodnotu potravín rastlinného pôvodu a spotrebúva časť škrobu, čím zvyšuje podiel vlákniny a bielkovín. Napríklad v raži sa počas klíčenia zvyšuje obsah kyseliny listovej takmer štvornásobne.

Klíčením sa zároveň deaktivujú „antiživiny“, ako je kyselina fytová, takže sa bielkoviny a minerálne látky ľahšie vstrebávajú.

Istou nevýhodou je, že sa všetky nutričné výhody pri tepelnej úprave nezachovajú. Napriek tomu sú naklíčené verzie obilnín stále prospešnejšie než v nenaklíčenej podobe.

Na rastlinné klíčky v obchodoch natrafíte napríklad v podobe vegánskych proteínových práškov, pečiva z vyklíčených obilnín, sušienok či múky.

Prečítajte si tiež: Živina, o ktorej ste netušili, že vám chýba

Znovuobjavenie rastlinných bielkovín

Recepty z fazule, šošovice či hrášku nie sú žiadna novinka. Rok 2017 však naberie originálnejší rozmer, než je humus alebo šošovicová polievka, a objaví spôsob, ako strukoviny začleniť do každodenného jedálnička.

Oriešky a semená budú naďalej odporúčané ako zdravá maškrta na cesty.

A prečo práve rastlinné bielkoviny? V ich prospech hovoria výskumy, ktoré naznačujú, že nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými vedie k dlhovekosti.

V prospech vegetariánskych zdrojov bielkovín hovorí aj ich cena a výživnosť. Objavia sa napríklad v podobe hrachových vegánskych proteínových práškov.

Chia a konope sa budú čoraz viac objavovať v nápojoch i pečive.

Fazuľa a šošovica vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny nahradia pri výrobe cestovín pšenicu.

Prečítajte si tiež: Elixíry mladosti: Vitamíny rozpustné v tukoch

Tuky stratia nálepku zla

Potraviny nízkotučné, plné sacharidov a cukru sú zlosynmi roku 2016. Z toho vyplýva, že rok 2017 sa bude točiť okolo zdraviu prospešných a výživových vlastností dlho obávaného tuku.

Prečo sa z tuku stane trend? Po dvadsiatich rokoch prehodnotil americký úrad na kontrolu potravín a liekov na základe petície svoj názor na potraviny s nízkym obsahom tuku.

Na oficiálnom zozname zdravých potravín sa tak ocitlo napríklad avokádo, mandle a losos. Morské plody, časť zeleniny, orechy a semená sa tak konečne nie sú vytrestané za svoj prirodzený obsah tuku.

Človek z tuku získava energiu a vitamíny, ktoré nie sú rozpustné vo vode. Zdravé tuky, ako napríklad omega-3, tiež prospievajú mozgu a srdcu.

Dokonca aj tuky, ktoré sme kedysi považovali za nezdravé, ako sú nasýtené tuky v mliečnych výrobkoch, zažijú v roku 2017 obrodenie.

Mliečny tuk totiž prirodzene obsahuje transmastné kyseliny, napríklad konjugovanú kyselinu linolovú (CLA). Výskumy naznačujú, že CLA v mlieku napomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca a bráni množeniu rakovinových buniek.

Z regálov v obchode sa vytratí nízkotučný syr, jogurty a mlieko. Tiež predpokladáme, že si čoraz viac ľudí bude do kávy pridávať smotanu či mlieko.

Výrobcovia zas budú viac dbať na to, aby boli výrobky organické a dobytok kŕmený trávou. Budú sa snažiť uspokojiť dopyt spotrebiteľov po zdravších tukoch a lepšom zaobchádzaní so zvieratami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 486
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 969
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 469
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 716
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 589
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 340
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 122
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 817
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 5 228
  10. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 4 942

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty, Potraviny, Zdravá strava, Vitamíny a minerály

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Saudská Arábia priznala smrť novinára Chášukdžího

Zomrel vraj po bitke s ľuďmi, s ktorými sa na konzuláte zišiel.

DOMOV

Mladík zbil do krvi expriateľku. Dostal pokutu

Za zlomený nos dostal útočník len 1500 eur.

Neprehliadnite tiež

Fajčiarom by mohol pomôcť pri odvykaní špeciálny enzým

Enzým zastaví abstinenčné príznaky.