Návrat tukov a strukovín. Aké sú výživové trendy na rok 2017?

Aj stravovanie podlieha trendom. Odborníci odhadujú, čo príde po paleodiéte a semenách quinoa.

(Zdroj: pixabay - tookapic)

Trendy v stravovaní roku 2016 najlepšie vystihujú tri motívy: bliekoviny, paleo diéta a lokálne potraviny. Čo môžeme na tanieri očakávať v roku 2017?

Čosi už naznačila októbrová konferencia o jedle a výžive. V americkom Bostone sa zišlo 10-tisíc expertov na stravovanie, 400 vystavovateľov a prebehlo viac než 130 výskumných a vzdelávacích prezentácií, prednášok a kulinárskych ukážok.

Do centra pozornosti sa dostali najmä tri témy: rastlinné bielkoviny, zdravé tuky a obchody s organickými potravinami.

Tu je niekoľko predpovedí do budúceho roku:

Cirok sa stane novou quinoou

Cirok, bezlepková celozrnná obilnina, naberá na popularite. Prečo?

Je vynikajúcim zdrojom vlákniny a bielkovín, horčíka a fosforu pre silné kosti, železa na obranyschopnosť, a vitamínov B, ktoré pomáhajú premieňať jedlo na energiu.

Dnes ho nájdete v raňajkových cereáliách a sušienkach, proteínových tyčinkách, alebo možno, že aj ako alternatívu k popcornu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko?

Klíčky všakovakých rastlín

Semená, oriešky, fazuľa, obilie - v roku 2017 bude všetko klíčiť. Predpokladáme, že okrem domáceho pestovania prídu so širokou ponukou klíčkov aj obchodné reťazce.

Prečo by mali byť klíčky novým trendom? Klíčenie zvyšuje nutričnú hodnotu potravín rastlinného pôvodu a spotrebúva časť škrobu, čím zvyšuje podiel vlákniny a bielkovín. Napríklad v raži sa počas klíčenia zvyšuje obsah kyseliny listovej takmer štvornásobne.

Klíčením sa zároveň deaktivujú „antiživiny“, ako je kyselina fytová, takže sa bielkoviny a minerálne látky ľahšie vstrebávajú.

Istou nevýhodou je, že sa všetky nutričné výhody pri tepelnej úprave nezachovajú. Napriek tomu sú naklíčené verzie obilnín stále prospešnejšie než v nenaklíčenej podobe.

Na rastlinné klíčky v obchodoch natrafíte napríklad v podobe vegánskych proteínových práškov, pečiva z vyklíčených obilnín, sušienok či múky.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Živina, o ktorej ste netušili, že vám chýba

Znovuobjavenie rastlinných bielkovín

Recepty z fazule, šošovice či hrášku nie sú žiadna novinka. Rok 2017 však naberie originálnejší rozmer, než je humus alebo šošovicová polievka, a objaví spôsob, ako strukoviny začleniť do každodenného jedálnička.

Oriešky a semená budú naďalej odporúčané ako zdravá maškrta na cesty.

A prečo práve rastlinné bielkoviny? V ich prospech hovoria výskumy, ktoré naznačujú, že nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými vedie k dlhovekosti.

V prospech vegetariánskych zdrojov bielkovín hovorí aj ich cena a výživnosť. Objavia sa napríklad v podobe hrachových vegánskych proteínových práškov.

Chia a konope sa budú čoraz viac objavovať v nápojoch i pečive.

Fazuľa a šošovica vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny nahradia pri výrobe cestovín pšenicu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Elixíry mladosti: Vitamíny rozpustné v tukoch

Tuky stratia nálepku zla

Potraviny nízkotučné, plné sacharidov a cukru sú zlosynmi roku 2016. Z toho vyplýva, že rok 2017 sa bude točiť okolo zdraviu prospešných a výživových vlastností dlho obávaného tuku.

Prečo sa z tuku stane trend? Po dvadsiatich rokoch prehodnotil americký úrad na kontrolu potravín a liekov na základe petície svoj názor na potraviny s nízkym obsahom tuku.

Na oficiálnom zozname zdravých potravín sa tak ocitlo napríklad avokádo, mandle a losos. Morské plody, časť zeleniny, orechy a semená sa tak konečne nie sú vytrestané za svoj prirodzený obsah tuku.

Človek z tuku získava energiu a vitamíny, ktoré nie sú rozpustné vo vode. Zdravé tuky, ako napríklad omega-3, tiež prospievajú mozgu a srdcu.

Dokonca aj tuky, ktoré sme kedysi považovali za nezdravé, ako sú nasýtené tuky v mliečnych výrobkoch, zažijú v roku 2017 obrodenie.

Mliečny tuk totiž prirodzene obsahuje transmastné kyseliny, napríklad konjugovanú kyselinu linolovú (CLA). Výskumy naznačujú, že CLA v mlieku napomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca a bráni množeniu rakovinových buniek.

Z regálov v obchode sa vytratí nízkotučný syr, jogurty a mlieko. Tiež predpokladáme, že si čoraz viac ľudí bude do kávy pridávať smotanu či mlieko.

Výrobcovia zas budú viac dbať na to, aby boli výrobky organické a dobytok kŕmený trávou. Budú sa snažiť uspokojiť dopyt spotrebiteľov po zdravších tukoch a lepšom zaobchádzaní so zvieratami.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  6. Cíťte sa v priestore príjemne
  7. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  10. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 302
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 557
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 501
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 178
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 776
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 533
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 919
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 896
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 969
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 761

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vitamíny a minerály

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Slovensko ako Švajčiarsko, hotová diaľnica. Politici sľubujú, voliči im veria čoraz menej

Denník SME pred troma mesiacmi spustil projekt Sluby.sme.sk, kde odhaľuje nesplnené sľuby politikov.

KOMENTÁRE

Politici sú tiež len zamestnanci

Sľuby politikov nemôžu mať hodnotu nevkusných predvolebných nálepiek.

KOMENTÁRE

Diabol, z ktorého sa zrodil boršč

Nebezpečná invázna rastlina zaplavila Rusko. Skúsenosti s ňou má aj Slovensko.

DOMOV

Plavčan na tlačovej konferencii nehovoril pravdu

Minister povedal, že kritériá boli známe v 2015. Schválené boli o rok neskôr.

Neprehliadnite tiež

Vakcíny znížili výskyt rakoviny krčka maternicne na polovicu

Ľudstvo by sa HPV vírusu mohlo natrvalo zbaviť. Slovensko v očkovaní výrazne zaostáva.

Pozrite si rebríček najlepších pôrodníc za rok 2016

Matky a odborníci určili za najlepšie slovenské pôrodnice v Trenčíne, Martine a Bratislave.

Gény ako výhovorka. Ktoré zdravotné problémy možno zdediť

Akú úlohu zohráva dedičnosť pri obezite, pokazených zuboch, či celulitíde.

Pravidelná stolica a hladké vylučovanie. Ako sa starať o svoju črevnú flóru

Ako svojmu telu dopriať pravidelné a zdravé trávenie.