SME
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Návrat tukov a strukovín. Aké sú výživové trendy na rok 2017?

Aj stravovanie podlieha trendom. Odborníci odhadujú, čo príde po paleodiéte a semenách quinoa.

(Zdroj: pixabay - tookapic)

Trendy v stravovaní roku 2016 najlepšie vystihujú tri motívy: bliekoviny, paleo diéta a lokálne potraviny. Čo môžeme na tanieri očakávať v roku 2017?

Čosi už naznačila októbrová konferencia o jedle a výžive. V americkom Bostone sa zišlo 10-tisíc expertov na stravovanie, 400 vystavovateľov a prebehlo viac než 130 výskumných a vzdelávacích prezentácií, prednášok a kulinárskych ukážok.

Do centra pozornosti sa dostali najmä tri témy: rastlinné bielkoviny, zdravé tuky a obchody s organickými potravinami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tu je niekoľko predpovedí do budúceho roku:

Cirok sa stane novou quinoou

Cirok, bezlepková celozrnná obilnina, naberá na popularite. Prečo?

Je vynikajúcim zdrojom vlákniny a bielkovín, horčíka a fosforu pre silné kosti, železa na obranyschopnosť, a vitamínov B, ktoré pomáhajú premieňať jedlo na energiu.

Dnes ho nájdete v raňajkových cereáliách a sušienkach, proteínových tyčinkách, alebo možno, že aj ako alternatívu k popcornu.

Prečítajte si tiež: Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko? Čítajte 

Klíčky všakovakých rastlín

Semená, oriešky, fazuľa, obilie - v roku 2017 bude všetko klíčiť. Predpokladáme, že okrem domáceho pestovania prídu so širokou ponukou klíčkov aj obchodné reťazce.

Prečo by mali byť klíčky novým trendom? Klíčenie zvyšuje nutričnú hodnotu potravín rastlinného pôvodu a spotrebúva časť škrobu, čím zvyšuje podiel vlákniny a bielkovín. Napríklad v raži sa počas klíčenia zvyšuje obsah kyseliny listovej takmer štvornásobne.

Skryť Vypnúť reklamu

Klíčením sa zároveň deaktivujú „antiživiny“, ako je kyselina fytová, takže sa bielkoviny a minerálne látky ľahšie vstrebávajú.

Istou nevýhodou je, že sa všetky nutričné výhody pri tepelnej úprave nezachovajú. Napriek tomu sú naklíčené verzie obilnín stále prospešnejšie než v nenaklíčenej podobe.

Na rastlinné klíčky v obchodoch natrafíte napríklad v podobe vegánskych proteínových práškov, pečiva z vyklíčených obilnín, sušienok či múky.

Prečítajte si tiež: Živina, o ktorej ste netušili, že vám chýba Čítajte 

Znovuobjavenie rastlinných bielkovín

Recepty z fazule, šošovice či hrášku nie sú žiadna novinka. Rok 2017 však naberie originálnejší rozmer, než je humus alebo šošovicová polievka, a objaví spôsob, ako strukoviny začleniť do každodenného jedálnička.

Oriešky a semená budú naďalej odporúčané ako zdravá maškrta na cesty.

Skryť Vypnúť reklamu

A prečo práve rastlinné bielkoviny? V ich prospech hovoria výskumy, ktoré naznačujú, že nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými vedie k dlhovekosti.

V prospech vegetariánskych zdrojov bielkovín hovorí aj ich cena a výživnosť. Objavia sa napríklad v podobe hrachových vegánskych proteínových práškov.

Chia a konope sa budú čoraz viac objavovať v nápojoch i pečive.

Fazuľa a šošovica vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny nahradia pri výrobe cestovín pšenicu.

Prečítajte si tiež: Elixíry mladosti: Vitamíny rozpustné v tukoch Čítajte 

Tuky stratia nálepku zla

Potraviny nízkotučné, plné sacharidov a cukru sú zlosynmi roku 2016. Z toho vyplýva, že rok 2017 sa bude točiť okolo zdraviu prospešných a výživových vlastností dlho obávaného tuku.

Prečo sa z tuku stane trend? Po dvadsiatich rokoch prehodnotil americký úrad na kontrolu potravín a liekov na základe petície svoj názor na potraviny s nízkym obsahom tuku.

Na oficiálnom zozname zdravých potravín sa tak ocitlo napríklad avokádo, mandle a losos. Morské plody, časť zeleniny, orechy a semená sa tak konečne nie sú vytrestané za svoj prirodzený obsah tuku.

Človek z tuku získava energiu a vitamíny, ktoré nie sú rozpustné vo vode. Zdravé tuky, ako napríklad omega-3, tiež prospievajú mozgu a srdcu.

Dokonca aj tuky, ktoré sme kedysi považovali za nezdravé, ako sú nasýtené tuky v mliečnych výrobkoch, zažijú v roku 2017 obrodenie.

Mliečny tuk totiž prirodzene obsahuje transmastné kyseliny, napríklad konjugovanú kyselinu linolovú (CLA). Výskumy naznačujú, že CLA v mlieku napomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca a bráni množeniu rakovinových buniek.

Z regálov v obchode sa vytratí nízkotučný syr, jogurty a mlieko. Tiež predpokladáme, že si čoraz viac ľudí bude do kávy pridávať smotanu či mlieko.

Výrobcovia zas budú viac dbať na to, aby boli výrobky organické a dobytok kŕmený trávou. Budú sa snažiť uspokojiť dopyt spotrebiteľov po zdravších tukoch a lepšom zaobchádzaní so zvieratami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  10. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 588
  2. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 6 374
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 108
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 207
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 073
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 066
  7. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 011
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 1 905
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 810
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 786
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na pojednávanie.

Kováčikova záverečná reč je emotívna. Začal trasúcim hlasom


7 h
Nataša Holinová

V prebiehajúcich justičných vojnách nám chýbajú nájomné byty.


46m
Kritický pohľad Michala Havrana.

Máš rád stredozemskú modrú a pasieš svoj plebs.


15. sep
Boris Kollár.

Kollár ostro kritizoval koaličných partnerov.


a 2 ďalší 3 h
Skryť Zatvoriť reklamu