SME

Stredomorská strava bráni scvrkávaniu mozgu

Bunky v mozgoch seniorov ubúdali vďaka zdravej diéte pomalšie.

Zelenina a ovocie sú aj prirodzeným zdrojom antioxidantov.Zelenina a ovocie sú aj prirodzeným zdrojom antioxidantov. (Zdroj: FLICKR.com)

Stredomorská diéta môže seniorov ochrániť pred scvrkávaním mozgu. Čerstvé ovocie, zelenina a olivový olej chránili mozog lepšie, než strava pozostávajúca najmä z mäsa a mliečnych výrobkov.

Zistenia priniesla nová štúdia výskumníkov z University of Edinburgh, ktorú zverejnil žurnál Neurology. Vedci skenovali mozog štyristo seniorov vo veku nad 70 rokov a zároveň skúmali súvislosť s ich jedálničkom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež: Návrat tukov a strukovín. Aké sú výživové trendy na rok 2017? Čítajte 

Starnutím sa mozog kvôli ubúdajúcim mozgovým bunkám každoročne zmenšuje o jedno až dve percentá svojho objemu. Zhoršuje sa preto pamäť aj schopnosť učenia sa.

SkryťVypnúť reklamu

Ukázalo sa, že seniori, ktorých strava sa čo najviac blížila stredomorskej kuchyni, si po troch rokoch zachovali výrazne väčší objem mozgu, než zvyšok pokusnej skupiny. Výskumníci pritom brali do úvahy aj ďalšie faktory, ktoré vplývajú na zmeny v objeme mozgu ako sú vek, vzdelanie, cukrovka alebo vysoký tlak.

Neodvratnému zmršťovaniu tak možno zabrániť pestrou zmesou zeleniny a ovocia, olivového oleja, fazule, celozrnných obilnín, rýb, syrov a vína. Červené mäso a hydinu stredomorská diéta obsahuje iba v malých množstvách.

Z výsledkov výskumu zatiaľ nie je jasné, či mozog ochránila konkrétna zložka v stredozemnej strave, alebo ich kombinácia.

Mozog

Neurovedkyňa Dominika Fričová a vedecký novinár Tomáš Prokopčák v podcaste Brainstorming.

Ako by mohlo fungovať prepojenie mozgu a počítača.


a 3 ďalší

Ako by mohlo fungovať prepojenie mozgu a počítača.


a 3 ďalší

Čo robiť, keď ich spozorujete?


a 1 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 388
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 083
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 693
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 410
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 128
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 846
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 287
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu