Stredomorská strava bráni scvrkávaniu mozgu

Bunky v mozgoch seniorov ubúdali vďaka zdravej diéte pomalšie.

Zelenina a ovocie sú aj prirodzeným zdrojom antioxidantov.(Zdroj: FLICKR.com)

Stredomorská diéta môže seniorov ochrániť pred scvrkávaním mozgu. Čerstvé ovocie, zelenina a olivový olej chránili mozog lepšie, než strava pozostávajúca najmä z mäsa a mliečnych výrobkov.

Zistenia priniesla nová štúdia výskumníkov z University of Edinburgh, ktorú zverejnil žurnál Neurology. Vedci skenovali mozog štyristo seniorov vo veku nad 70 rokov a zároveň skúmali súvislosť s ich jedálničkom.

Prečítajte si tiež: Návrat tukov a strukovín. Aké sú výživové trendy na rok 2017?

Starnutím sa mozog kvôli ubúdajúcim mozgovým bunkám každoročne zmenšuje o jedno až dve percentá svojho objemu. Zhoršuje sa preto pamäť aj schopnosť učenia sa.

Ukázalo sa, že seniori, ktorých strava sa čo najviac blížila stredomorskej kuchyni, si po troch rokoch zachovali výrazne väčší objem mozgu, než zvyšok pokusnej skupiny. Výskumníci pritom brali do úvahy aj ďalšie faktory, ktoré vplývajú na zmeny v objeme mozgu ako sú vek, vzdelanie, cukrovka alebo vysoký tlak.

Neodvratnému zmršťovaniu tak možno zabrániť pestrou zmesou zeleniny a ovocia, olivového oleja, fazule, celozrnných obilnín, rýb, syrov a vína. Červené mäso a hydinu stredomorská diéta obsahuje iba v malých množstvách.

Z výsledkov výskumu zatiaľ nie je jasné, či mozog ochránila konkrétna zložka v stredozemnej strave, alebo ich kombinácia.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  8. Splnený sen
  9. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  10. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  1. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  2. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  3. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  4. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  5. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  8. Vysoká hra o súdne trovy
  9. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 517
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 429
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 934
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 415
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 568
  6. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 2 267
  7. Splnený sen 2 201
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 293
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 136
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 109

Téma: Pamäť


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravie seniorov, Zdravá strava, Mozog

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prečo sa na verdikt v nástenkovom tendri čakalo desať rokov?

Prípad stále nie je na konci. Odvolanie exministrov bude riešiť Najvyšší súd, ktorý naťahuje aj kauzu tunelovania nebankovky, za ktorou je Jozef Majský.

Neprehliadnite tiež

Cukor chutí aj nádorom, sú po ňom agresívnejšie

Obrovské množstvá cukru v potrave spôsobujú rast a šírenie nádorov.

Rok učenia predĺži život a fajčenie ukradne roky, ukázala veľká štúdia

Koľko času človek získa zhodeným kilom nadváhy alebo rokom štúdia naviac.

Ako cigaretové filtre uškodili fajčiarom aj prírode

Prečo by mohli cigarety bez filtra pomôcť znižovať počet fajčiarov a výskyt rakoviny.

Lektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov

O mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.