ZDRAVIE PÄŤDESIATNIKOV

Pôstne dni omladzujú telo a ducha

O modernom návrate k zvyklostiam predkov, ktorí sa pôstom čistili, liečili a regenerovali a nabíjali energiou.

(Zdroj: Fotolia)

Postiť sa neznamená hladovať, ako sa mnohí mylne domnievajú. Postiaci sa ľudia sami z vlastnej vôle alebo v duchu určitej koncepcie (medicínskej či inej) na istý čas výrazne obmedzujú príjem obvyklej „klasickej“ potravy a neprejedajú sa.

Pôst nie je nijaká výstrednosť, je to len jeden z mnohých variantov stravovania a kto ho robí správne, netrpí pocitom hladu, zlou náladou či stratou výkonnosti. Tí, čo absolvovali pôst, hovoria o nových pocitoch sviežosti a činorodosti. Nejde len o túžbu schudnúť či zlepšiť si postavu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Päťdesiatka je vek striedmosti a kto sa naučí obmedzovať sa v jedle, zhadzuje zo seba aj duševnú záťaž. Jeho zmysly sa prebúdzajú a v hlave má dosť miesta na nové zážitky, vzdelávanie a šport.

Pôst je náročný

Lekári priznávajú určitý blahodarný vplyv dobrovoľného zníženia príjmu potravín. Po celé stáročia liečili choroby úpravou príjmu potravy a pôstom. Určité typy pôstnych a „protijedových“ (detoxikačných) kúr sú zdravé a zvyšujú koeficient zdravia, solídnej výkonnosti, trvalej sviežosti a udržania mladosti.

Treba si však uvedomiť, že človek zapojený v plnom pracovnom procese nemôže veľmi experimentovať so svojím jedálnym lístkom. Zásady klasickej pôstnej kury sú náročné, takáto kúra vyžaduje čas a za určitých okolností znamená pre telo aj riadnu záťaž navyše.

Dôležité je uvedomiť si, že postiť sa môžu len zdraví ľudia a bez lekárskeho dozoru by sa nikto nemal postiť dlhšie ako šesť dní. Preto je lepšie vyskúšať si najprv len istý druh krátkodobého pôstu, či skôr očisty, a až po vyhodnotení skúseností prejsť na náročnejší pôst.

Víkendová očista

• Začnite už v piatok ľahkou večerou v podobe šalátu so zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy, s hnedou ryžou, prípade pšenom.

Jedlo posypte čerstvými bylinkami. K tomu si môžete dopriať maximálne ovocie a jogurt. Uvoľnenie masážou, relaxačný kúpeľ alebo sprcha sú vítané. Choďte zavčasu spať.

• V sobotu aj v nedeľu hneď po prebudení pite postupne vodu. V prvej hodine až 0,8 litra.

Pokožku si vymasírujte kefou, osprchujte sa. Potom si chvíľu pocvičte (odporúčajú sa strečingové alebo jogové cviky). Na raňajky si dajte pohár zeleninovej šťavy.

Na obed to isté, po ňom si doprajte nenáročnú polhodinovú prechádzku. Pite rôzne tekutiny. Znova sa dobre dajte vymasírovať, potom relaxujte.

Na večeru si môžete dať štyri rôzne druhy zeleniny, napríklad na pare. Do postele poputujte opäť včaššie.

• Do „normálneho“ stravovacieho života sa vracajte postupne. Keby ste sa hneď pustili do ťažkých jedál, mohlo by vás z nich nepríjemne nadúvať.

• Nezabudnite, že súčasťou očisty je aj to, že nebudete piť alkohol, kávu ani fajčiť.

Monodiéta

Podobne ako víkendová očista má výhodu v tom, že trvá krátko, a teda nie je pravdepodobné, že sa dostavia vedľajšie účinky.

Môžete jesť niekoľko jedál, ktoré sú zložené z jedinej potraviny. Mala by obsahovať škrob alebo pomaly sa uvoľňujúci cukor. Zníži sa množstvo toxínov, ktorými si zaťažujete telo.

• Surová monodiéta:

1 a ½ kg zvoleného druhu surového ovocia alebo zeleniny denne.

• Varená monodiéta:

1 až 1 a ½ kg zemiakov alebo do ½ kg suchej hmotnosti hnedej ryže, pohánky, alebo pšena. Potravinu varte vo vode, na tanieri ju môžete poliať čajovou lyžičkou olivového oleja a citrónovou alebo limetovou šťavou.

Ovocie a zelenina vhodné pri monodiéte

  • jablká – pomáhajú znižovať cholesterol, lebo sú bohaté na vlákninu,
  • hrozno – je v ňom veľa draslíka a pomaly uvoľňuje cukor,
  • hrušky – majú vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a draslíka,
  • papája – obsahuje enzýmy napomáhajúce trávenie,
  • mrkva – zmierňuje pálenie záhy,
  • zeler – zvyšuje tvorbu moču, čo zintenzívňuje detoxikáciu a pomáha znížiť krvný tlak.
Prečítajte si tiež: Pri kofeíne si ustrážte kombinácie

Ako často sa postiť

Viete, že naša tráviaca sústava je pomalá a potravu spracúva príliš dlho? Trvá to niekedy až dvanásť hodín! Počas pôstu majú vnútornosti možnosť oddýchnuť si a upraviť svoje vnútorné pomery – „detoxikovať sa“.

Pôst zároveň zlepšuje stav kože a vlasov, podporuje pokojný spánok a zvyšuje odolnosť proti stresu a infekciám, akými sú prechladnutie a chrípka. Ideálne je postiť sa dva až štyri razy do roka – podľa aktuálneho stavu.

Tradičnými obdobiami pôstu sú začiatok jari a jesene, keď si potrebujeme posilniť telo na nastávajúce letné či zimné mesiace. Post však môžete držať aj na začiatku každej sezóny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 14 758
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 928
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 445
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 459
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 8 843
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 057
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 968

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty, Zdravotné poisťovne, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako sme sa dostali až sem? Kto nechal Kočnera vyrásť

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Neprehliadnite tiež