Päť vecí, ktoré vám túži povedať váš zubár

Cukry zamaskované kyselinou, zanedbávanie hygieny či populárne mýty o zuboch.

(Zdroj: OUTNOW.ch)

Či už z nevedomosti alebo nezáujmu, zubný kaz zasahuje 44 percent celosvetovej populácie. Zuby by pritom mohli byť omnoho zdravšie, stačí dodržať niekoľko základných odporúčaní.

Článok pokračuje pod video reklamou

1. Pomôžte svojim deťom

Hoci aj tak vypadnú, poctivo sa treba starať už o detské mliečne zuby. Dentálna starostlivosť by mala začať už prvým prerezaným zúbkom.

Do troch rokov možno pokojne zúbky umývať aj bez pasty.

„Dieťa potom ústnu hygienu vníma ako prirodzenú súčasť života,“ hovorí Igor Moravčík, predseda Slovenskej komory zubných lekárov. Umývanie zubov môže byť pre dieťa rovnako prirodzené ako umývanie rúk pred jedlom.

Rodičia by sa tiež mali snažiť u detí vytvoriť aj vzťah k preventívnym návštevám zubára.

„Z detí, ktoré chodia na prehliadky má 60 percent zubný kaz. Do roku 2020 chce Svetová zdravotnícka organizácia znížiť podiel na 10 percent. Bez poctivejšej prevencie to nebude možné,“ hovorí predseda zubárov.

Treba si podľa neho uvedomiť, že ak sa dieťaťu v piatich rokoch pokazí zadná stolička, mala by v ústach vydržať ešte ďalších šesť rokov. Dieťa buď zbytočne žije s pokazeným zubom a riskuje problémy, alebo o zub príde.

„Aj to môže spôsobiť ďalšie problémy s čeľusťou, mliečny zub má svoj účel,“ povedal Moravčík.

Prečítajte si tiež: Narovnať zuby dnes nie je problém

2. Čistiť stačí menej, no s rozumom

Čistiť zuby desaťkrát denne môže byť škodlivé. Ak sa umývajú poctivo, netreba ich umývať po každom jedle, stačí dvakrát denne. Najdôležitejšia je večerná hygiena.

„Neplatí tu priama úmera že čím dlhšie a čím viac, tým lepšie,“ varuje Simona Dianišková, vedúca Katedry čeľustnej ortopédie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Zubné tkanivo sa môže zodrať, z príliš tvrdej kefky alebo priečneho umývania zubov zas môžu ustúpiť ďasná a odhaliť citlivé krčky zubov.

Starostlivosť o ďasná by sa nemala podceňovať. „Pacient môže mať krásne zuby, no ak má problémy s ďasnami, príde o ne,“ hovorí predseda komory zubárov Moravčík.

Paradontitída má vplyv na celý organizmus. Tento zápal sa z ďasien môže rozšíriť a spôsobiť napríklad srdcové či reumatické ochorenia.

3. Cukry, kyseliny a poleptaná sklovina

Aj v prípade, že má človek výborné hygienické návyky, problémom môže byť strava.

Zubárov najviac rozčuľujú zbytočne sladené nápoje, ktoré prenikajú dokonca aj do školských jedální. „Najvhodnejšia je čistá voda. Dieťa možno bude prvý týždeň frfľať, ale zvykne si,“ tvrdí šéf komory zubárov.

Podľa neho je nepochopiteľná škoda, ak sa na Slovensku vzdávame luxusu v podobe nezávadnej pitnej vody. „A ak niekomu prekáža chlór, stačí nechať vodu z vodovodu približne polhodinu odstáť.“

Energetické a sladené nápoje leptajú sklovinu. „Neverili by ste, čo dokážu urobiť cukry, k tomu ešte v kombinácii s kyselinami,“ hovorí Moravčík.

Rizikové sú aj ovocné šťavy, ktoré mnohí ľudia často z nevedomosti pokladajú za zdraviu prospešné. Je v nich priveľa kyselín a cukrov. Ak im človek nedokáže odolať, je dobré si ich zriediť.

„Kedysi sa tiež hovorilo, že namiesto čistenia zubov si môžeme dať jablko. Ak sa látky, ktoré sú v jablku voľne rozložia v ústach, zubom uškodia,“ vysvetľuje šéf komory zubárov.

Po jedle a sladených nápojov je dobré vypláchnuť si ústa. Ideálne je tiež pred čistením zúb počkať dvadsať minút, aby sa prostredie úst po sladených nápojov neutralizovalo slinami.

Prečítajte si tiež: Paradentóza – postrach ústnej dutiny i peňaženky

4. Krása nie je všetko

Dentálna hygiena nie je to isté ako návšteva zubára. Základnou úlohou dentálneho hygienika je pacienta poučiť, motivovať, aby sa staral o svoje zuby, a poradiť mu, ako sa má stravovať. Toto všetko je dôležité pri prevencii.

Okrem toho hygienik odstraňuje zubný kameň, vykonáva profesionálne čistenie zubov alebo lokálnu fluoridáciu.

„Dentálna hygiena je výborná vec, no má byť len doplnkom k návšteve zubára, nie naopak. Čo z toho, že sú zuby biele, ak nie sú zdravé?“ hovorí šéf komory zubárov.

Prečítajte si tiež: Ako docieliť belšie zuby? Prvoradá je hygiena

5. Zuby zverte iba profesionálom

Dentálny hygienik by mal pracovať pod dohľadom zubného lekára alebo ho aspoň o zásahoch a ich priebehu detailne informovať.

„Treba si uvedomiť, že nejde o estetický ale invazívny zákrok. V 99 percentách prípadov dochádza ku krvácaniu,“ vysvetľuje Moravčík. Ak hygienik nepozná zdravotný stav pacienta, nemusí vedieť nasadiť správnu liečbu.

Dentálny hygienik má totiž odlišné vzdelanie ako zubár a pri vážnejších komplikáciách si nemusí vedieť poradiť.

Zubár totiž musí absolvovať šesťročné denné štúdium, avšak hygienik buď absolvoval externé nadstavbové dvojročné štúdium (ktoré možno získať ako zdravotná sestra s minimálne päťročnou praxou v zubnej ambulancii), alebo vyštudoval prvý stupeň odboru dentálna hygiena a štúdium ukončil s titulom bakalár.

Môže sa dokonca stať, že zásahy na skrášľovacích klinikách vykonáva človek, ktorému vzdelanie chýba úplne. Komora zubných lekárov preto odporúča overiť si kvalifikáciu hygienika ešte pred zákrokom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 026
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 115
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 435
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 074
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 760
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 854
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 766
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 436
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 235
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 823

Téma: Diéty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Ceny energií 2018, Krv, Zdravé zuby a ďasná, Zdravá strava, Zuby

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalí šéfovia i rodinní príslušníci. Kto sú policajní pridelenci?

Marian Slobodník by ako šéf polície podľa premiéra Pellegriniho vzbudzoval pochybnosti. Obával sa prepojení na Bašternáka.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Nábor agentov aj získavanie informácii. To sú Noční vlci

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

Neprehliadnite tiež

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

U sklerózy môže invaliditu prezradiť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.