Vedci skúmali, či je surová strava zdravšia než varená

Varením sa mení obsah vitamínov a enzýmov, no dajú sa ním aj získať.

(Zdroj: Picjumbo.com)

BRATISLAVA. Varenie môže zlepšiť chuť potravín, no zároveň zmení obsah ich živín. Niektoré vitamíny sa môžu stratiť, iné sa zase dostanú do podoby, v ktorej ich telo dokáže lepšie využiť.

Zástancovia raw (surovej) diéty vychádzajú z predstáv, že neupravená strava je pre človeka prirodzenejšia a teplom jedlo prichádza o všetky telu prospešné látky.

Avšak aj varená strava dokáže mať zásadné nutričné výhody. V čom majú takzvaní vitariáni pravdu a v čom sa mýlia?

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je raw-food diéta?

Zásady a predstavy o raw diéte približuje v analýze pre Authority Nutrition odborníčka na stravovanie Becky Bell: „Existujú rôzne úrovne raw-food diéty, no vo všeobecnosti platí, že minimálne 70 percent stavy by malo byť v surovom, tepelne neupravenom stave.“

Okrem ovocia a zeleniny diéta zahŕňa aj fermentované potraviny, klíčky, orechy a semená. Aj keď jej fanúšikmi sú zväčša vegetariáni alebo vegáni, nájdu sa i takí, ktorí rastlinnú stravu dopĺňajú surovými mliečnymi výrobkami, rybami a dokonca mäsom.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov

Zástancovia podľa Bellovej tvrdia, že surová strava pri varení prichádza o enzýmy a živiny. V extrémnej podobe dokonca označujú varenú stravu za toxickú.

„V praxi však diétu dlhodobo zvládne iba minimum ľudí. Je náročné ju dodržiavať a významné riziko predstavujú aj nebezpečné baktérie, parazity a mikroorganizmy, ktoré dokáže usmrtiť jedine vysoká teplota pri varení.“

Práve preto je obzvlášť riskantné konzumovať surové ryby a mäso.

Ukážkou, že riziko nákazy nie je fikcia, boli prípady salmonelózy naprieč 15 štátmi USA. Začiatkom roka 2016 ju spustili balíčky predpripravených raw jedál, ktoré si ľudia kúpili v obchodných reťazcoch.

Ničenie enzýmov varením

Tráviace enzýmy pomáhajú v tele jedlo rozložiť na molekuly, ktoré dokážeme lepšie absorbovať. Enzýmy na podporu trávenia obsahuje aj samotné jedlo.

Enzýmy sú však citlivé na teplotu a ak je privysoká, deaktivujú sa. Spravidla k tomu dochádza pri teplotách nad 47 stupňov Celzia.

V prospech raw diéty sa podľa Bellovej používa tvrdenie, že ak potraviny prídu pri varení o enzýmy, telo ich na trávenie potrebuje viac z vlastných zdrojov. To však nemusí byť pravda.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4U4B na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4U4B na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  2. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  3. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  5. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  6. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  8. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  10. Nákupná cena dlhopisov bude čoskoro najnižšia v roku
  1. Move in immediately, if you feel like it
  2. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  3. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  4. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. V bratislavskom Poluse vystrájali čerti :-)
  9. Pred Auparkom vystúpi Veronika Rabada, chýbať nebude ani Mikuláš
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 20 539
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 14 195
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 13 953
  4. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 11 250
  5. Kramáre prešli zmenami. Detským pacientom viac chutí jesť 9 444
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 8 707
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 539
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 6 184
  9. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 286
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 166

Téma: Mikroorganizmy


Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

EKONOMIKA

Stovkám ľudí nedali výplaty, konatelia agentúry sú vo väzbe

Stovkám ľudí - Srbom, Ukrajincom aj Slovákom z okolia Trnavy – nevyplatili zárobok.

Dobré ráno

Dobré ráno: Fico sa chce vrátiť, preto útočí na médiá

Predseda Smeru chce opäť sprísniť tlačový zákon.

Komentár Zuzany Kepplovej

Marrákeš nekončí, Marrákeš trvá

Na nevyplatených Srboch by nám malo záležať.

Neprehliadnite tiež