SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Vedci skúmali, či je surová strava zdravšia než varená

Varením sa mení obsah vitamínov a enzýmov, no dajú sa ním aj získať.

(Zdroj: Picjumbo.com)

BRATISLAVA. Varenie môže zlepšiť chuť potravín, no zároveň zmení obsah ich živín. Niektoré vitamíny sa môžu stratiť, iné sa zase dostanú do podoby, v ktorej ich telo dokáže lepšie využiť.

Zástancovia raw (surovej) diéty vychádzajú z predstáv, že neupravená strava je pre človeka prirodzenejšia a teplom jedlo prichádza o všetky telu prospešné látky.

Avšak aj varená strava dokáže mať zásadné nutričné výhody. V čom majú takzvaní vitariáni pravdu a v čom sa mýlia?

Čo je raw-food diéta?

Zásady a predstavy o raw diéte približuje v analýze pre Authority Nutrition odborníčka na stravovanie Becky Bell: „Existujú rôzne úrovne raw-food diéty, no vo všeobecnosti platí, že minimálne 70 percent stavy by malo byť v surovom, tepelne neupravenom stave.“

SkryťVypnúť reklamu

Okrem ovocia a zeleniny diéta zahŕňa aj fermentované potraviny, klíčky, orechy a semená. Aj keď jej fanúšikmi sú zväčša vegetariáni alebo vegáni, nájdu sa i takí, ktorí rastlinnú stravu dopĺňajú surovými mliečnymi výrobkami, rybami a dokonca mäsom.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov Čítajte 

Zástancovia podľa Bellovej tvrdia, že surová strava pri varení prichádza o enzýmy a živiny. V extrémnej podobe dokonca označujú varenú stravu za toxickú.

„V praxi však diétu dlhodobo zvládne iba minimum ľudí. Je náročné ju dodržiavať a významné riziko predstavujú aj nebezpečné baktérie, parazity a mikroorganizmy, ktoré dokáže usmrtiť jedine vysoká teplota pri varení.“

Práve preto je obzvlášť riskantné konzumovať surové ryby a mäso.

Ukážkou, že riziko nákazy nie je fikcia, boli prípady salmonelózy naprieč 15 štátmi USA. Začiatkom roka 2016 ju spustili balíčky predpripravených raw jedál, ktoré si ľudia kúpili v obchodných reťazcoch.

SkryťVypnúť reklamu

Ničenie enzýmov varením

Tráviace enzýmy pomáhajú v tele jedlo rozložiť na molekuly, ktoré dokážeme lepšie absorbovať. Enzýmy na podporu trávenia obsahuje aj samotné jedlo.

Enzýmy sú však citlivé na teplotu a ak je privysoká, deaktivujú sa. Spravidla k tomu dochádza pri teplotách nad 47 stupňov Celzia.

V prospech raw diéty sa podľa Bellovej používa tvrdenie, že ak potraviny prídu pri varení o enzýmy, telo ich na trávenie potrebuje viac z vlastných zdrojov. To však nemusí byť pravda.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4U4B na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4U4B na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 915
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 948
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 366
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 073
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 724
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 660
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 855
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 724
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vitamíny a minerály

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.