SME

Srdce ohrozuje aj nedostatok soli

Vedci videli, že zdravie srdca ohrozuje aj extrémne nízka spotreba soli.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: PIXABAY CC)

BRATISLAVA. Ľuďom, ktorí majú problémy s vysokým tlakom, zvyčajne lekári odporúčajú dodržiavať diétu s nízkym obsahom soli, respektíve sodíka.

Nový výskum, ktorý publikoval časopis The Lancet, však naznačuje, že znížený príjem sodíka nemusí srdcu zákonite prospievať. Riziko kardiovaskulárnych ochorení totiž môže zvýšiť aj strava, v ktorej je obsah soli prinízky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oficiálne stravovacie príručky neodporúčajú denne skonzumovať viac, než 2,3 gramu sodíka. Množstvo predstavuje približne jednu čajovú lyžičku soli. V prípade starších ľudí a ľudí s vysokým tlakom by mala byť dávka nižšia, maximálna dávka by nemala prekročiť tri štvrtiny čajovej lyžičky (1,5 gramu sodíka).

SkryťVypnúť reklamu

Výskumníci z kanadskej McMasterovej univerzity v Hamiltone svoje závery vyvodili na základe štvorice štúdií. Vzorku tvorilo viac než 133-tisíc ľudí, ktorých zdravotný stav vedci sledovali v priemere štyri roky. Účastníkom merali krvný tlak a na základe rozboru moču určili, aký majú príjem sodíka.

Prečítajte si tiež: Dennú dávku soli môžete prekročiť už raňajkami Čítajte 

Na vzorke 70-tisíc ľudí, ktorí netrpeli zvýšeným krvným tlakom (hypertenziou), vedci sledovali dôsledky vysokého a nízkeho príjmu sodíka. Dopad na zdravie porovnávali s optimálnym dávkovaním.

U účastníkov, ktorých tlak bol v norme a konzumovali sedem a viac gramov sodíka denne, sa nepreukázalo, že by vysoký príjem soli zvyšoval riziko ochorenia alebo smrti. Zdravotné komplikácie prekvapivo nastali v prípade, že ľudia konzumovali menej než tri gramy sodíka denne. Pri nedostatočnom príjme sodíka stúplo riziko kardiovaskulárnych ochorení, infarktu a mŕtvice až o štvrtinu.

SkryťVypnúť reklamu

Analýza kanadských vedcov rozhodne nemá nabádať k zvýšenej konzumácii soli. Pravidelné vysoké dávky soli totiž preukázateľne vedú k vyššiemu tlaku a tým aj zvýšenému riziku smrteľných ochorení.

Výsledky štúdie skôr poukazujú na fakt, že je nebezpečné, ak sa ľudia pri stravovaní uchyľujú k extrémom. V prípade soli stredná cesta predstavuje množstvo jedna, respektíve trištvrtina čajovej lyžičky.

DOI: 10.1016/S0140-6736(16)30467-6

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu