SME
Utorok, 25. február, 2020 | Meniny má Frederik(a)

Alobal v kuchyni. Aké sú dôkazy o jeho škodlivosti

Veda vysvetľuje, prečo pstruh v alobale zrejme nespôsobí Alzheimerovu chorobu.

Prípravu niektorých jedál si bez alobalu takmer nemožno predstaviť.Prípravu niektorých jedál si bez alobalu takmer nemožno predstaviť.(Zdroj: Pixabay/cc/RitaE)

BRATISLAVA. Hliníkové príbory boli kedysi všade, v školách, domácnostiach, aj v závodných jedálňach. Keď sa rozšírili informácie o škodlivosti hliníka, ľudia začali riad masovo vyhadzovať.

Dnes podobná atmosféra nedôvery vládne aj okolo alobalu. Alternatívne webstránky materiálom pripisujú priamu zodpovednosť za ochorenia mozgu, najmä Alzheimerovu chorobu. Tvrdenia sú ale z veľkej časti nepravdivé alebo nafúknuté.

Kritika alobalu vychádza z trojice predpokladov: Varenie z fólie uvoľní hliník , ktorý sa prenesie sa do jedla. Hliník sa po požití má dostávať do mozgu vo významných koncentráciách. A po tretie, vysoké koncentrácie hliníka v mozgu ľudí vystavujú zvýšenému riziku vzniku Alzheimerovej choroby.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Himalájska soľ nie je zdravšia, chutí však inak Čítajte 

Koľko hliníka sa dostáva do jedla

Ja pravda, že pri varení sa z alobalu uvoľnuje hliník. Kyseliny dokážu rozpúšťať kovy a hliník nie je výnimkou. Kritici alobalu sa zvyčajne odvolávajú na štúdiu z roku 2012, ktorú zverejnil časopis International Journal of Electrochemical Science. Vedci v nej skúmali, koľko hliníka sa dostane do jedla pri varení vo fólii. Množstvo sa menilo v závislosti od viacerých faktorov, napríklad teploty, pH potravín, použitého korenia a soli.

O vysokom množstve by sa dalo hovoriť napríklad ak sa pri vysokej teplote v alobale piekli nakorenené a osolené paradajky, kapusta, či rebarbora. Staršia štúdia z roku 2006 v časopise Meat Science zas tvrdí, že pri pečení červeného mäsa zabaleného v alobale sa obsah hliníka môže zvýšiť o 89 až 378 percent.

Podobné štúdie zvyšovali obavy verejnosti a vedeckej komunity aj napriek dôkazom, že uvoľnený hliník nemusí byť pre zdravého človeka nebezpečný.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Z5T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4Z5T na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

Téma: Mozog

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Zdravá strava, Demencia, Alzheimerova choroba

Hlavné správy zo Sme.sk

Orbán podáva ruku aj slovenským Maďarom

Maďarské strany nemajú istú účasť v parlamente.

Orbánna rokovani s predstaviteľmi Strany maďarskej komunity (MKP) v Budapešti 11. apríla 2017.
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter a vľavo Erik Tomáš (obaja SMER).
Komentár šéfredaktorky

Nie je dobré vytvárať kategórie dobrých a zlých Maďarov

Identita etnických Maďarov na Slovensku sa nedá vyjadriť podporou pre Bugára, Bárdosa alebo Viktora Orbána.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Hebe má v Poľsku skoro 300 obchodov.