Alobal v kuchyni. Aké sú dôkazy o jeho škodlivosti

Veda vysvetľuje, prečo pstruh v alobale zrejme nespôsobí Alzheimerovu chorobu.

Prípravu niektorých jedál si bez alobalu takmer nemožno predstaviť.(Zdroj: Pixabay/cc/RitaE)

BRATISLAVA. Hliníkové príbory boli kedysi všade, v školách, domácnostiach, aj v závodných jedálňach. Keď sa rozšírili informácie o škodlivosti hliníka, ľudia začali riad masovo vyhadzovať.

Dnes podobná atmosféra nedôvery vládne aj okolo alobalu. Alternatívne webstránky materiálom pripisujú priamu zodpovednosť za ochorenia mozgu, najmä Alzheimerovu chorobu. Tvrdenia sú ale z veľkej časti nepravdivé alebo nafúknuté.

Kritika alobalu vychádza z trojice predpokladov: Varenie z fólie uvoľní hliník , ktorý sa prenesie sa do jedla. Hliník sa po požití má dostávať do mozgu vo významných koncentráciách. A po tretie, vysoké koncentrácie hliníka v mozgu ľudí vystavujú zvýšenému riziku vzniku Alzheimerovej choroby.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Himalájska soľ nie je zdravšia, chutí však inak

Koľko hliníka sa dostáva do jedla

Ja pravda, že pri varení sa z alobalu uvoľnuje hliník. Kyseliny dokážu rozpúšťať kovy a hliník nie je výnimkou. Kritici alobalu sa zvyčajne odvolávajú na štúdiu z roku 2012, ktorú zverejnil časopis International Journal of Electrochemical Science. Vedci v nej skúmali, koľko hliníka sa dostane do jedla pri varení vo fólii. Množstvo sa menilo v závislosti od viacerých faktorov, napríklad teploty, pH potravín, použitého korenia a soli.

O vysokom množstve by sa dalo hovoriť napríklad ak sa pri vysokej teplote v alobale piekli nakorenené a osolené paradajky, kapusta, či rebarbora. Staršia štúdia z roku 2006 v časopise Meat Science zas tvrdí, že pri pečení červeného mäsa zabaleného v alobale sa obsah hliníka môže zvýšiť o 89 až 378 percent.

Podobné štúdie zvyšovali obavy verejnosti a vedeckej komunity aj napriek dôkazom, že uvoľnený hliník nemusí byť pre zdravého človeka nebezpečný.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4Z5T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4Z5T na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  2. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  3. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  6. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  7. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  8. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 810
  2. Najužitočnejšia appka 17 741
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 338
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 638
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 6 675
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 405
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 894
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 4 442
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 073
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 406

Téma: Alzheimerova choroba


Článok je zaradený aj do ďalších tém Demencia, Zdravá strava, Mozog

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Zahoďte starosti a pozrite si najväčšie hity Jany Kocianovej

Skladby, ktoré lemovali jej spevácku kariéru.

DOMOV

V pozadí detvianskej kauzy sa objavuje Kotleba a spravodajcovia

Firma z Bránikovho blogu robila čistky.

DOMOV

Bugár začína prezidentskú kampaň, druhé kolo vidí reálne

Predseda Mosta-Híd má dostatok podpisov.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.

Čistiace prostriedky spojili s detskou obezitou

Črevná flóra detí sa zmenila.

Osem cvikov, ktoré spevnia ochabnuté svaly na rukách

Cviky treba opakovať aspoň desaťkrát.