SME

Aký je ideálny tlak a pokiaľ je ho vhodné znižovať?

Agresívne zrážanie tlaku môže byť pri zanesených cievach riskantné.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA. Srdciari hovoria svojim pacientom, že všetko má byť nízke. Dobrý pacient má nízku hladinu cholesterolu aj nízky krvný tlak.

Odporúčané hladiny pre cholesterol (a čiastočne ja pre tlak) sa za posledné roky znižujú. Dôsledkom je, že čoraz viac ľudí užíva lieky na znižovanie tlaku.

Zdravotný magazín Harvardskej univerzity upozorňuje, že ak je tlak prinízky, objavia sa prvé problémy - mdloby a závraty.

Odborníci sa obávajú, že agresívne znižovanie tlaku by mohlo príliš zraziť diastolický tlak (spodné hodnoty) a tým uškodiť ľuďom so zúženými alebo zablokovanými koronárnymi tepnami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aký je ideálny krvný tlak

Výška krvného tlaku sa mení podľa toho, v ktorej fáze pumpovania, teda činnosti srdca ho meriame. Najvyšší tlak – systolický, je meraný na vrchole srdcového sťahu a najnižší – diastolický, vo fáze krátkeho odpočinku.

Výsledok sa zapisuje v podobe zlomku. Normálne rozmedzie u zdravých ľudí predstavuje hodnoty od 95/60 do 140/90 milimetrov ortuťového stĺpca (mmHg). Je bežné, že hodnota v priebehu dňa kolíše.

V sedemdesiatych rokoch lekári verili, že vhodná hodnota systolického (najvyššieho) krvného tlaku by mala byť u pacienta výška jeho veku plus 100. V 80-tych rokoch sa americká norma nastavila na niečo menej ako 140/85. Dnes sa zdravý krvný tlak považuje hodnota pod 120/80.

Lekári odporúčajú ľuďom s vysokým krvným tlakom, aby sa dostali pod úroveň 140/90. Cukrovkári a ľudia s chorými obličkami by mali klesnúť ešte nižšie, pod 130/80.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4ZRU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Cukrovka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 453
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 232
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 126
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 832
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 463
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 160
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 924
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 156
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu