Menej soli a mäsa. Päť rád ako sa chrániť pred obličkovými kameňmi

Obličkové kamene sa zvyčajne objavia aj niekoľkokrát za život.

Kameňmi trpia viac muži, no ženy ich pomaly dobiehajú.(Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA.Malé kamienky prejdú bez problémov, no tie väčšie spôsobujú intenzívnu a ostrú bolesť. Bolestivý záchvat sa objavuje znenazdajky a človeka úplne ochromí. Kto ho už zažil urobí všetko pre to aby ho nemusel opäť prežívať.

Hoci nie sú známe všetky detaily vzniku obličkových kameňov, lekári pomenovali niektoré rizikové faktory.

Najrizikovejšia je dehydratácia, no uškodiť môžu aj viaceré nezdravé návyky a potraviny. Pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov sa dá znížiť v prípade, že človek dodržiava niekoľko opatrení.

Článok pokračuje pod video reklamou

1. Dostatok tekutín

Kameň je tvrdý, pevný útvar, ktorý vzniká kryštalizáciou minerálov v moči.

Kamene vznikajú v prípade, že v moči nie je dostatok tekutiny alebo obsahuje priveľké množstvo tuhého odpadu.

Hoci sa väčšina obličkových kameňov vyvíja v obličkách, môže sa tvoriť kdekoľvek v močovom trakte.

Ak moč obsahuje dostatok kvapaliny, je menej pravdepodobné, že sa minerály začnú zhlukovať a formovať kamene.

Dehydratáciu možno zistiť pomocou tmavého zafarbenia moču, v ideálnom prípade by mal byť bledožltý.

Aspoň polovica prijatých tekutín by mala byť čistá voda. Kofeínové, sýtené a sladené nápoje môžu zvyšovať riziko kameňov. Obmedziť treba aj príjem alkoholu, keďže tiež dehydruje.

2. Zníženie príjmu soli

Soľ zadržiava vodu a môže viesť k dehydratácii. Dospelý človek potrebuje denne prijať dva až štyri gramy soli (približne jedna čajová lyžička) v závislosti od stupňa fyzickej aktivity. V priemernej modernej diéte je však 10 až 15 gramov soli denne.

Je náročné zistiť, koľko soli človek v priebehu dňa prijme. Oplatí sa preto prezrieť si etikety na potravinách.

Vysoký obsah soli je typický napríklad pre údené mäso i syry, polotovary, čipsy, konzervované a instantné polievky, majonézové šaláty, marinády.

3. Primeraná hmotnosť

Nadváha zaťažuje obličky, no chudnúť treba bezpečne. Nárazové diéty s nízkym obsahom cukrov, ako aj diéty na základe živočíšnych bielkovín môžu zvyšovať riziko obličkových kameňov.

4. Obmedzenie potravín so šťavelanom vápenatým

Prečítajte si tiež: Viete si správne nastaviť pitný režim?

Na zozname sú grapefruit a brusnicový džús, zemiaky, sója, špenát, niektoré orechy, čokoláda, rebarbora, repa, špargľa, väčšina plodov, zeler a petržlen, ale aj čaj.

Keďže ide o potraviny, ktoré telu vo všeobecnosti prospievajú a sú plné živín, obmedzenie sa odporúča jedine u pacientov s vysokým rizikom tvorby obličkových kameňov.

Riziko vzniku kameňa možno znížiť aj kombinovaním potravín bohatých na šťavelan s tými, ktoré obsahujú vápnik.

Vápnik možno získať predovšetkým z mliečnych výrobkov, z pomarančovej šťavy, sójovej omáčky, konzervovaných rýb s kostrou, tofu, alebo niektorých cereálií.

5. Zníženie podielu stravy z živočíšnych zdrojov

Kyslý moč zvyšuje riziko obličkových kameňov a zhoršuje bolesť, ktorú spôsobujú pri vyplavovaní. Zapríčiňujú ho živočíšne potraviny ako červené mäso a bravčové mäso, hydina, väčšina druhov rýb a syrov, či vajíčka.

Uvedeným potravinám sa netreba vyhýbať úplne, pretože sú dobrým zdrojom bielkovín. Ľudia, ktorí už zažili problémy s kameňmi, by ich mali jedávať umiernene.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 039
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 981
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 484
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 725
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 768
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 599
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 235
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 125
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 6 032
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 956