SME

Menej soli a mäsa. Päť rád ako sa chrániť pred obličkovými kameňmi

Obličkové kamene sa zvyčajne objavia aj niekoľkokrát za život.

Kameňmi trpia viac muži, no ženy ich pomaly dobiehajú.Kameňmi trpia viac muži, no ženy ich pomaly dobiehajú. (Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA.Malé kamienky prejdú bez problémov, no tie väčšie spôsobujú intenzívnu a ostrú bolesť. Bolestivý záchvat sa objavuje znenazdajky a človeka úplne ochromí. Kto ho už zažil urobí všetko pre to aby ho nemusel opäť prežívať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci nie sú známe všetky detaily vzniku obličkových kameňov, lekári pomenovali niektoré rizikové faktory.

Najrizikovejšia je dehydratácia, no uškodiť môžu aj viaceré nezdravé návyky a potraviny. Pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov sa dá znížiť v prípade, že človek dodržiava niekoľko opatrení.

SkryťVypnúť reklamu

1. Dostatok tekutín

Kameň je tvrdý, pevný útvar, ktorý vzniká kryštalizáciou minerálov v moči.

Kamene vznikajú v prípade, že v moči nie je dostatok tekutiny alebo obsahuje priveľké množstvo tuhého odpadu.

Hoci sa väčšina obličkových kameňov vyvíja v obličkách, môže sa tvoriť kdekoľvek v močovom trakte.

Ak moč obsahuje dostatok kvapaliny, je menej pravdepodobné, že sa minerály začnú zhlukovať a formovať kamene.

Dehydratáciu možno zistiť pomocou tmavého zafarbenia moču, v ideálnom prípade by mal byť bledožltý.

Aspoň polovica prijatých tekutín by mala byť čistá voda. Kofeínové, sýtené a sladené nápoje môžu zvyšovať riziko kameňov. Obmedziť treba aj príjem alkoholu, keďže tiež dehydruje.

2. Zníženie príjmu soli

Soľ zadržiava vodu a môže viesť k dehydratácii. Dospelý človek potrebuje denne prijať dva až štyri gramy soli (približne jedna čajová lyžička) v závislosti od stupňa fyzickej aktivity. V priemernej modernej diéte je však 10 až 15 gramov soli denne.

SkryťVypnúť reklamu

Je náročné zistiť, koľko soli človek v priebehu dňa prijme. Oplatí sa preto prezrieť si etikety na potravinách.

Vysoký obsah soli je typický napríklad pre údené mäso i syry, polotovary, čipsy, konzervované a instantné polievky, majonézové šaláty, marinády.

3. Primeraná hmotnosť

Nadváha zaťažuje obličky, no chudnúť treba bezpečne. Nárazové diéty s nízkym obsahom cukrov, ako aj diéty na základe živočíšnych bielkovín môžu zvyšovať riziko obličkových kameňov.

4. Obmedzenie potravín so šťavelanom vápenatým

Prečítajte si tiež: Viete si správne nastaviť pitný režim? Čítajte 

Na zozname sú grapefruit a brusnicový džús, zemiaky, sója, špenát, niektoré orechy, čokoláda, rebarbora, repa, špargľa, väčšina plodov, zeler a petržlen, ale aj čaj.

Keďže ide o potraviny, ktoré telu vo všeobecnosti prospievajú a sú plné živín, obmedzenie sa odporúča jedine u pacientov s vysokým rizikom tvorby obličkových kameňov.

SkryťVypnúť reklamu

Riziko vzniku kameňa možno znížiť aj kombinovaním potravín bohatých na šťavelan s tými, ktoré obsahujú vápnik.

Vápnik možno získať predovšetkým z mliečnych výrobkov, z pomarančovej šťavy, sójovej omáčky, konzervovaných rýb s kostrou, tofu, alebo niektorých cereálií.

5. Zníženie podielu stravy z živočíšnych zdrojov

Kyslý moč zvyšuje riziko obličkových kameňov a zhoršuje bolesť, ktorú spôsobujú pri vyplavovaní. Zapríčiňujú ho živočíšne potraviny ako červené mäso a bravčové mäso, hydina, väčšina druhov rýb a syrov, či vajíčka.

Uvedeným potravinám sa netreba vyhýbať úplne, pretože sú dobrým zdrojom bielkovín. Ľudia, ktorí už zažili problémy s kameňmi, by ich mali jedávať umiernene.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 392
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 086
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 710
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 416
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 129
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 860
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu