SME

Diétny steak, či makrela. Bunky apetítu môžu oklamať mozog

Nadbytočný apetít možno oklamať jedlami, ktoré majú správnu príchuť.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay/cc/WerbeFabrik)

LONDÝN, BRATISLAVA. V boji s nadbytočnými kilami by mohol pomôcť napríklad steak, avokádo či bravčové pliecko. Ich chuť totiž dokáže presvedčiť mozog, aby si myslel, že je sýty.

Návod na netradičnú diétu vyplýva zo štúdie, ktorá skúmala mozgové bunky zodpovedné za apetít. Opisuje látky, ktoré sa nachádzajú niektorých potravinách a dokážu oklamať mozog, aby sa cítil sýtejšie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poslovia sýtosti

Výskumníci britskej Univerzity vo Warwicku v časopise Molecular Metabolism vysvetľujú spôsob, ako fungujú špecializované bunky mozgu tanycyty.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prečo nám nechutia veci, ktoré sú pre telo dobré Čítajte 

Tanycyty zohrávajú dôležitú úlohu pri prenose hormónov a iných látok v mozgu. Reagujú tiež na aminokyseliny v potravinách, na ktoré reagujú receptory jazyka zamerané na chuť umami.

Najsilnejšiu odozvu spúšťa dvojica aminokyselín arginín a lyzín. Vedci preto sledovali ako bude mozog reagovať na ich koncentrované množstvá.

V priebehu tridsiatich sekúnd dokázali tanycyty pomocou receptorov jazyka rozpoznať aminokyseliny a odoslať informáciu do časti mozgu, ktorá kontroluje chuť do jedla a telesnú hmotnosť.

Bez ohľadu na žalúdok

„Hladiny aminokyselín v krvi a mozgu po jedle sú veľmi dôležitým signálom, ktorý vedie k pocitu sýtosti,“ vysvetľuje Nicholas Dale v tlačovej správe. Tanycyty v oblasti mozgu, ktorá kontroluje telesnú hmotnosť, priamo reagujú na aminokyseliny.

SkryťVypnúť reklamu

Signál vyšlú bez ohľadu na množstvo stravy v tráviacom trakte - stačí, že potravina aktivovala správne bunky na jazyku.

Na základe pozorovania vedci predpokladajú, že ak človek zje potraviny s dvojicou aminokyselín, mohol by sa cítiť sýtejšie skôr, než pri iných chutiach a jedlách. Pomocou správnych potravín je možné vytvoriť účinnú diétu, ktorá by pomohla v boji proti obezite.

Najvyššie koncentrácie sa nachádzajú napríklad v marhuliach, avokáde, šošovici, mandliach, bravčovom pliecku, hovädzom steaku, kuracom mäse, makrele či slivkách.

DOI: 10.1016/j.molmet.2017.08.015

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 375
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 059
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 643
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 398
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 124
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 820
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 316
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu