NEW YORK. Sušené ovocie - vrátane sušených marhúľ, brusníc, hrozienok, ďatlí, fíg alebo sliviek vo svojej scvrknutej podobe obsahuje veľkú porciu výživných látok.
Keď sa z ovocia odstráni voda, sú výživné látky a vláknina koncentrovanejšie. Napríklad pol šálky sušených vykôstkovaných marhúľ obsahuje 4,7 gramov vlákniny, zatiaľ čo rovnaké množstvo vykôstkovaných čerstvých marhúľ má iba 1,6 gramov vlákniny.
Zdroj antioxidantov a kyseliny listovej
Sušené ovocie je tiež bohatým zdrojom antioxidantov a kyseliny listovej.
Veľká epidemiologická štúdia, do ktorej sa zapojilo viac ako 13-tisíc jednotlivcov, zistila, že tí, ktorí konzumujú sušené ovocie, majú lepší príjem živín - a nižšiu hmotnosť - ako tí, čo ho nejedia, uvádza server CNN.

Je však dôležité mať na pamäti, že v sušenom ovocí sú takisto koncentrovanejšie aj prírodné cukry. To ale širokú verejnosť nemusí príliš znepokojovať a pre športovcov, ktorí potrebujú rýchlo doplniť hladinu cukrov, to môže byť aj užitočné, poznamenáva CNN.
Viac čerstvého ovocia
Problém to ale môže znamenať pre tých, ktorí si starostlivo strážia príjem cukrov, sacharidov či kalórií. Napríklad šálka hroznového vína obsahuje 23 gramov cukru a 104 kalórií, ale šálka hrozienok obsahuje 116 gramov cukru a 520 kalórií, teda päťnásobok.
Podľa amerických nutričných odporúčaní by mal človek denne zjesť jeden a pol až dve šálky čerstvého ovocia. V prípade sušeného ovocia ide zhruba o polovicu uvedeného množstva.
To platí pre zdravých ľudí. Napríklad diabetici, ktorí si počas dňa starostlivo sledujú príjem sacharidov, ale musia dodržiavať iné pravidlá
Bez pridaných cukrov
Sušené ovocie môže byť výživnou, praktickou desiatou, zvlášť keď je zmiešané s orechmi.

Ak si však strážite cukry, sacharidy alebo kalórie, uistite sa, že ste si odmerali primeranú dávku, pretože sušené ovocie sa dá ľahko len tak bezmyšlienkovite ujedať.
Obmedzte aj sušené ovocie obsahujúce pridané cukry, čo je najčastejší prípad sušených brusníc.
Presladené alebo obalené v cukre môžu byť aj ďalšie druhy - napríklad ananásové krúžky či kandizované ovocie.
A napokon, ak ste citliví na sulfidy, alebo trpíte astmou, vyberajte si bio-druhy sušeného ovocia, ktoré nie sú ošetrené oxidom siričitým.