Zahodiť alebo odrezať? Aké sú riziká plesnivých potravín

Plesnivá potravina môže byť delikatesou, ale aj zdrojom toxínov.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: Flickr/cc/Tim Sheerman-Chase)

BRATISLAVA. Ešte rozospatí si na raňajky ukrojíte krajec chleba. Natriete ho maslom, položíte naň plátky šunky a s chuťou sa zahryznete.

Ústami sa nečakane rozľahne zemito-štiplavá príchuť. Až na druhý pohľad zistíte, že chlieb pokýva huňatá biela pleseň. Hlavou vám vzápätí preletí myšlienka: Ublíži mi?

Najkratšia a najvýstižnejšia odpoveď znie - môže, no nemusí. Pokiaľ človek priamo netrpí alergiou na plesne, môžu mu ublížiť toxíny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ktoré potraviny napáda pleseň

Človeka obklopuje viac než 100-tisíc druhov plesní. Líšia sa od seba textúrou či farbou, ktorú predurčujú ich spóry. Dalo by sa povedať, že plesne sú prírodným spôsobom recyklácie.

Prečítajte si tiež: Je zdravšia čerstvá alebo mrazená zelenina? Čo hovorí veda

Pleseň nie je prieberčivá a dokáže rásť prakticky kdekoľvek. Uprednostňuje však najmä teplú, vlhkú a organickú hmotu, preto pre ňu jedlo predstavuje ideálne prostredie.

Najrýchlejšie napadne čerstvé potraviny, ktoré majú vysoký obsah vody a neobsahujú konzervačné látky.

Hoci je pleseň voľným okom viditeľná iba na vonkajšej časti potraviny, jej korene môžu prerastať cez povrch a spôsobovať rozklad.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C53QN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C53QN na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 030
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 431
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 347
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 530
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 055
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 991
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 479
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 207
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 880
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 022

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Budúce postihnutie môže u sklerotikov odhaliť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Po úprave DNA vznikol v génoch chaos, ukázala štúdia

Liečenie CRISPRom netreba u ľudí uponáhľať.