SME

Zahodiť alebo odrezať? Aké sú riziká plesnivých potravín

Plesnivá potravina môže byť delikatesou, ale aj zdrojom toxínov.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: Flickr/cc/Tim Sheerman-Chase)

BRATISLAVA. Ešte rozospatí si na raňajky ukrojíte krajec chleba. Natriete ho maslom, položíte naň plátky šunky a s chuťou sa zahryznete.

Ústami sa nečakane rozľahne zemito-štiplavá príchuť. Až na druhý pohľad zistíte, že chlieb pokýva huňatá biela pleseň. Hlavou vám vzápätí preletí myšlienka: Ublíži mi?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najkratšia a najvýstižnejšia odpoveď znie - môže, no nemusí. Pokiaľ človek priamo netrpí alergiou na plesne, môžu mu ublížiť toxíny.

Ktoré potraviny napáda pleseň

Človeka obklopuje viac než 100-tisíc druhov plesní. Líšia sa od seba textúrou či farbou, ktorú predurčujú ich spóry. Dalo by sa povedať, že plesne sú prírodným spôsobom recyklácie.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Je zdravšia čerstvá alebo mrazená zelenina? Čo hovorí veda Čítajte 

Pleseň nie je prieberčivá a dokáže rásť prakticky kdekoľvek. Uprednostňuje však najmä teplú, vlhkú a organickú hmotu, preto pre ňu jedlo predstavuje ideálne prostredie.

Najrýchlejšie napadne čerstvé potraviny, ktoré majú vysoký obsah vody a neobsahujú konzervačné látky.

Hoci je pleseň voľným okom viditeľná iba na vonkajšej časti potraviny, jej korene môžu prerastať cez povrch a spôsobovať rozklad.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C53QN na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 446
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 184
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 153
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 820
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 458
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 919
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 172
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu