Bez tuku, bez mäsa, no stále nezdravo. Potraviny, ktoré vás zavádzajú

Prečo sa jedlo z čerstvej zeleniny môže stať bežným nezdravým fasfoodom.

Ilustračné foto.(Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA. Vojna proti nasýteným tukom bola zrejme najväčšou chybou v dejinách výživy. Vychádzala z nedostatočných dôkazov, ktoré sú dnes už plne vyvrátené.

Na jej začiatky ale výrobcovia pohotovo zareagovali a okamžite začali zo svojich potravín odstraňovať tuk. Lenže narazili pritom na vážny problém. Potraviny bez tuku totiž chutili odporne.

Sladká lož bez tuku

Riešením bolo, že do výrobkov namiesto tuku vložili ohromné množstvá cukru. No zatiaľ čo primerané množstvo nasýteného tuku by bolo neškodné, nadmerné množstvo cukru telu ubližuje.

Nápis „nízky obsah tuku“ alebo „bez obsahu tuku“ preto zvyčajne znamená, že ide o silne priemyselne spracovaný výrobok, ktorý je plný cukru. A ak si človek nepozrie obsah na obale potraviny, zvyčajne kúpou výrobku pre svoje zdravie (s výnimkou prechádzky do predajne) neurobil vôbec nič prospešné.

Nulový tuk nie je jediným nečestným trikom výrobcov potravín. Po presladených raňajkových cereáliách a müsli sa potravinársky biznis zameral okrem iného na prívlastky organický, celozrnný, bez lepku, či vegánsky.

Rýchlo, ale bez mäsa

Zdravotné výhody vegetariánskej a vegánskej stravy vo všeobecnosti nemožno poprieť. V porovnaní s vášnivými mäsožravcami zvyknú vegetariáni a vegáni jedávať výrazne viac zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov či orechov.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov

Ak diéta zohľadňuje výživové nároky tela, prekypuje minerálmi, vitamínmi a prospešnými mastnými kyselinami. Avšak občas sa zabúda, že zdravá strava nie je iba o type potravín, ale aj ich úprave.

Dokazuje to aj rozmach „zdravých“ fastfoodov. Využívajú pritom rovnaké techniky varenia ako siete rýchleho občerstvenia, ktorými nadšenci zdravej stravy pohŕdajú.

Aby mali predpripravené priemyselné mäsové náhrady lákavú chuť, zvyčajne obsahujú nezdravé množstvo dochucovadiel, cukru a soli. A ak je potravina (hoci aj pôvodne zdravá zelenina) spečená do hneda a utopená v oleji, jej prospešné účinky sa stratia.

Pri úprave jedla sú problémové najmä pečenie, fritovanie a vyprážanie.

Prečo je pražené jedlo nezdravé

Zdravie človeka totiž ohrozuje akrylamid, chemická zlúčenina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách, pokiaľ sú varené pri vysokých teplotách nad 120 stupňov Celzia. Látka vzniká v dôsledku chemickej reakcie medzi niektorými cukrami a aminokyselinami v potravinách.

Prečítajte si tiež: Bezlepková diéta je iba pre celiatikov. Zdravým spôsobí viac problémov

Pri parení, varení a príprave v mikrovlnke je vznik reakcie oveľa menej pravdepodobný. Naopak, pri vyprážaní a pečení sa výskyt akrylamidu zvyšuje.

Akrylamid sa nachádza vo vysokých hladinách v celom rade potravín, vrátane raňajkových cereálií, zemiakových produktov, waflí, sušienok, suchárov, hrianok, ale najmä v hranolkách a lupienkoch.

Objavuje sa však aj v káve, pizzovom ceste, čiernych olivách a obilninových príkrmoch pre deti.

Hladiny akrylamidu sa pražením a pečením zvyšujú aj v koreňovej zelenine vrátane zemiakov, repy, kvaky, petržlenu, preto ani takzvané „zdravé“ zeleninové lupienky zrejme nemusia byť úplne neškodné.

Štúdie na myšiach ukázali, že vysoké hladiny akrylamidu môžu spôsobiť neurologické poškodenia a rakovinu. Podobné účinky sa predpokladajú aj u ľudí.

DOI: 10.7326/M13-1788

DOI: 10.1016/S2213-8587(14)70013-0

DOI: 10.1017/S000711451400018X

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  6. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  5. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  9. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  10. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 66 933
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 725
  3. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 10 059
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 820
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 9 515
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 816
  7. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 5 310
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 907
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 834
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 2 565

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

KOŠICE KORZÁR

Zamestnanci rozkrádali U. S. Steel, súd ich musel oslobodiť

Zlodejov nasnímala kamera, no nebola inštalovaná v súlade so zákonom.

Neprehliadnite tiež