Bez tuku, bez mäsa, no stále nezdravo. Potraviny, ktoré vás zavádzajú

Prečo sa jedlo z čerstvej zeleniny môže stať bežným nezdravým fasfoodom.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA. Vojna proti nasýteným tukom bola zrejme najväčšou chybou v dejinách výživy. Vychádzala z nedostatočných dôkazov, ktoré sú dnes už plne vyvrátené.

Na jej začiatky ale výrobcovia pohotovo zareagovali a okamžite začali zo svojich potravín odstraňovať tuk. Lenže narazili pritom na vážny problém. Potraviny bez tuku totiž chutili odporne.

Sladká lož bez tuku

Riešením bolo, že do výrobkov namiesto tuku vložili ohromné množstvá cukru. No zatiaľ čo primerané množstvo nasýteného tuku by bolo neškodné, nadmerné množstvo cukru telu ubližuje.

Nápis „nízky obsah tuku“ alebo „bez obsahu tuku“ preto zvyčajne znamená, že ide o silne priemyselne spracovaný výrobok, ktorý je plný cukru. A ak si človek nepozrie obsah na obale potraviny, zvyčajne kúpou výrobku pre svoje zdravie (s výnimkou prechádzky do predajne) neurobil vôbec nič prospešné.

Nulový tuk nie je jediným nečestným trikom výrobcov potravín. Po presladených raňajkových cereáliách a müsli sa potravinársky biznis zameral okrem iného na prívlastky organický, celozrnný, bez lepku, či vegánsky.

Rýchlo, ale bez mäsa

Zdravotné výhody vegetariánskej a vegánskej stravy vo všeobecnosti nemožno poprieť. V porovnaní s vášnivými mäsožravcami zvyknú vegetariáni a vegáni jedávať výrazne viac zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov či orechov.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov

Ak diéta zohľadňuje výživové nároky tela, prekypuje minerálmi, vitamínmi a prospešnými mastnými kyselinami. Avšak občas sa zabúda, že zdravá strava nie je iba o type potravín, ale aj ich úprave.

Dokazuje to aj rozmach „zdravých“ fastfoodov. Využívajú pritom rovnaké techniky varenia ako siete rýchleho občerstvenia, ktorými nadšenci zdravej stravy pohŕdajú.

Aby mali predpripravené priemyselné mäsové náhrady lákavú chuť, zvyčajne obsahujú nezdravé množstvo dochucovadiel, cukru a soli. A ak je potravina (hoci aj pôvodne zdravá zelenina) spečená do hneda a utopená v oleji, jej prospešné účinky sa stratia.

Pri úprave jedla sú problémové najmä pečenie, fritovanie a vyprážanie.

Prečo je pražené jedlo nezdravé

Zdravie človeka totiž ohrozuje akrylamid, chemická zlúčenina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách, pokiaľ sú varené pri vysokých teplotách nad 120 stupňov Celzia. Látka vzniká v dôsledku chemickej reakcie medzi niektorými cukrami a aminokyselinami v potravinách.

Prečítajte si tiež: Bezlepková diéta je iba pre celiatikov. Zdravým spôsobí viac problémov

Pri parení, varení a príprave v mikrovlnke je vznik reakcie oveľa menej pravdepodobný. Naopak, pri vyprážaní a pečení sa výskyt akrylamidu zvyšuje.

Akrylamid sa nachádza vo vysokých hladinách v celom rade potravín, vrátane raňajkových cereálií, zemiakových produktov, waflí, sušienok, suchárov, hrianok, ale najmä v hranolkách a lupienkoch.

Objavuje sa však aj v káve, pizzovom ceste, čiernych olivách a obilninových príkrmoch pre deti.

Hladiny akrylamidu sa pražením a pečením zvyšujú aj v koreňovej zelenine vrátane zemiakov, repy, kvaky, petržlenu, preto ani takzvané „zdravé“ zeleninové lupienky zrejme nemusia byť úplne neškodné.

Štúdie na myšiach ukázali, že vysoké hladiny akrylamidu môžu spôsobiť neurologické poškodenia a rakovinu. Podobné účinky sa predpokladajú aj u ľudí.

DOI: 10.7326/M13-1788

DOI: 10.1016/S2213-8587(14)70013-0

DOI: 10.1017/S000711451400018X

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  2. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  3. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  4. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  5. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  7. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  10. Investment Advisory Guide for Slovakia
  1. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  2. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  3. Vypestujte si chutné a voňavé bylinky
  4. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  5. Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje
  6. Noerr appoints a new national counsel starting from 2019
  7. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  8. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  9. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  10. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 26 752
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 23 885
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 22 416
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 244
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 410
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 370
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 069
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 4 121
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 890
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 655

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner je obvinený v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur.
Dobré ráno

Dobré ráno: Povedali, či Donald Trump konšpiroval s Rusmi

Čo povedala takzvaná Muellerova správa.

Podcast Dobré ráno.
Komentár Zuzany Kepplovej

Pente odporúčame, aby skúsila Sorosa

Nákup konšpiračných médií sa zo strednodobého hľadiska môže vyplatiť.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Neprehliadnite tiež

Charakteristický zápach sa objavil niekoľko rokov skôr, než príznaky.
Záchvat paniky môže vzniknúť pre nahromadený stres.
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.
Ilustračné foto.
Bielenie zubov je lepšie prenechať odborníkom.