SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Bez tuku, bez mäsa, no stále nezdravo. Potraviny, ktoré vás zavádzajú

Prečo sa jedlo z čerstvej zeleniny môže stať bežným nezdravým fasfoodom.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA. Vojna proti nasýteným tukom bola zrejme najväčšou chybou v dejinách výživy. Vychádzala z nedostatočných dôkazov, ktoré sú dnes už plne vyvrátené.

Na jej začiatky ale výrobcovia pohotovo zareagovali a okamžite začali zo svojich potravín odstraňovať tuk. Lenže narazili pritom na vážny problém. Potraviny bez tuku totiž chutili odporne.

Sladká lož bez tuku

Riešením bolo, že do výrobkov namiesto tuku vložili ohromné množstvá cukru. No zatiaľ čo primerané množstvo nasýteného tuku by bolo neškodné, nadmerné množstvo cukru telu ubližuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Nápis „nízky obsah tuku“ alebo „bez obsahu tuku“ preto zvyčajne znamená, že ide o silne priemyselne spracovaný výrobok, ktorý je plný cukru. A ak si človek nepozrie obsah na obale potraviny, zvyčajne kúpou výrobku pre svoje zdravie (s výnimkou prechádzky do predajne) neurobil vôbec nič prospešné.

Nulový tuk nie je jediným nečestným trikom výrobcov potravín. Po presladených raňajkových cereáliách a müsli sa potravinársky biznis zameral okrem iného na prívlastky organický, celozrnný, bez lepku, či vegánsky.

Rýchlo, ale bez mäsa

Zdravotné výhody vegetariánskej a vegánskej stravy vo všeobecnosti nemožno poprieť. V porovnaní s vášnivými mäsožravcami zvyknú vegetariáni a vegáni jedávať výrazne viac zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov či orechov.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov Čítajte 

Ak diéta zohľadňuje výživové nároky tela, prekypuje minerálmi, vitamínmi a prospešnými mastnými kyselinami. Avšak občas sa zabúda, že zdravá strava nie je iba o type potravín, ale aj ich úprave.

Dokazuje to aj rozmach „zdravých“ fastfoodov. Využívajú pritom rovnaké techniky varenia ako siete rýchleho občerstvenia, ktorými nadšenci zdravej stravy pohŕdajú.

Aby mali predpripravené priemyselné mäsové náhrady lákavú chuť, zvyčajne obsahujú nezdravé množstvo dochucovadiel, cukru a soli. A ak je potravina (hoci aj pôvodne zdravá zelenina) spečená do hneda a utopená v oleji, jej prospešné účinky sa stratia.

Pri úprave jedla sú problémové najmä pečenie, fritovanie a vyprážanie.

Prečo je pražené jedlo nezdravé

Zdravie človeka totiž ohrozuje akrylamid, chemická zlúčenina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách, pokiaľ sú varené pri vysokých teplotách nad 120 stupňov Celzia. Látka vzniká v dôsledku chemickej reakcie medzi niektorými cukrami a aminokyselinami v potravinách.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Bezlepková diéta je iba pre celiatikov. Zdravým spôsobí viac problémov Čítajte 

Pri parení, varení a príprave v mikrovlnke je vznik reakcie oveľa menej pravdepodobný. Naopak, pri vyprážaní a pečení sa výskyt akrylamidu zvyšuje.

Akrylamid sa nachádza vo vysokých hladinách v celom rade potravín, vrátane raňajkových cereálií, zemiakových produktov, waflí, sušienok, suchárov, hrianok, ale najmä v hranolkách a lupienkoch.

Objavuje sa však aj v káve, pizzovom ceste, čiernych olivách a obilninových príkrmoch pre deti.

Hladiny akrylamidu sa pražením a pečením zvyšujú aj v koreňovej zelenine vrátane zemiakov, repy, kvaky, petržlenu, preto ani takzvané „zdravé“ zeleninové lupienky zrejme nemusia byť úplne neškodné.

Štúdie na myšiach ukázali, že vysoké hladiny akrylamidu môžu spôsobiť neurologické poškodenia a rakovinu. Podobné účinky sa predpokladajú aj u ľudí.

DOI: 10.7326/M13-1788

DOI: 10.1016/S2213-8587(14)70013-0

DOI: 10.1017/S000711451400018X

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 915
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 188
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 444
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 821
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 050
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 942
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 233
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 915
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 714
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava, Diéty, Celiakia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odberné miesto v električkách Dopravného podniku Bratislava na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

16 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

6 h
Polícia zasahuje na proteste v Moskve.

Na protestoch zadržali už vyše 2 200 ľudí.

11 h
Publicista Matúš Ritomský.

Je opodstatnené interpretovať dianie pomocou psychiatrických diagnóz?

21. jan