Bez tuku, bez mäsa, no stále nezdravo. Potraviny, ktoré vás zavádzajú

Prečo sa jedlo z čerstvej zeleniny môže stať bežným nezdravým fasfoodom.

Aj zdravé potraviny sa dajú znehodnotiť nezdravou prípravou.(Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA. Vojna proti nasýteným tukom bola zrejme najväčšou chybou v dejinách výživy. Vychádzala z nedostatočných dôkazov, ktoré sú dnes už plne vyvrátené.

Na jej začiatky ale výrobcovia pohotovo zareagovali a okamžite začali zo svojich potravín odstraňovať tuk. Lenže narazili pritom na vážny problém. Potraviny bez tuku totiž chutili odporne.

Sladká lož bez tuku

Riešením bolo, že do výrobkov namiesto tuku vložili ohromné množstvá cukru. No zatiaľ čo primerané množstvo nasýteného tuku by bolo neškodné, nadmerné množstvo cukru telu ubližuje.

Nápis „nízky obsah tuku“ alebo „bez obsahu tuku“ preto zvyčajne znamená, že ide o silne priemyselne spracovaný výrobok, ktorý je plný cukru. A ak si človek nepozrie obsah na obale potraviny, zvyčajne kúpou výrobku pre svoje zdravie (s výnimkou prechádzky do predajne) neurobil vôbec nič prospešné.

Nulový tuk nie je jediným nečestným trikom výrobcov potravín. Po presladených raňajkových cereáliách a müsli sa potravinársky biznis zameral okrem iného na prívlastky organický, celozrnný, bez lepku, či vegánsky.

Rýchlo, ale bez mäsa

Zdravotné výhody vegetariánskej a vegánskej stravy vo všeobecnosti nemožno poprieť. V porovnaní s vášnivými mäsožravcami zvyknú vegetariáni a vegáni jedávať výrazne viac zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov či orechov.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov

Ak diéta zohľadňuje výživové nároky tela, prekypuje minerálmi, vitamínmi a prospešnými mastnými kyselinami. Avšak občas sa zabúda, že zdravá strava nie je iba o type potravín, ale aj ich úprave.

Dokazuje to aj rozmach „zdravých“ fastfoodov. Využívajú pritom rovnaké techniky varenia ako siete rýchleho občerstvenia, ktorými nadšenci zdravej stravy pohŕdajú.

Aby mali predpripravené priemyselné mäsové náhrady lákavú chuť, zvyčajne obsahujú nezdravé množstvo dochucovadiel, cukru a soli. A ak je potravina (hoci aj pôvodne zdravá zelenina) spečená do hneda a utopená v oleji, jej prospešné účinky sa stratia.

Pri úprave jedla sú problémové najmä pečenie, fritovanie a vyprážanie.

Prečo je pražené jedlo nezdravé

Zdravie človeka totiž ohrozuje akrylamid, chemická zlúčenina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách, pokiaľ sú varené pri vysokých teplotách nad 120 stupňov Celzia. Látka vzniká v dôsledku chemickej reakcie medzi niektorými cukrami a aminokyselinami v potravinách.

Prečítajte si tiež: Bezlepková diéta je iba pre celiatikov. Zdravým spôsobí viac problémov

Pri parení, varení a príprave v mikrovlnke je vznik reakcie oveľa menej pravdepodobný. Naopak, pri vyprážaní a pečení sa výskyt akrylamidu zvyšuje.

Akrylamid sa nachádza vo vysokých hladinách v celom rade potravín, vrátane raňajkových cereálií, zemiakových produktov, waflí, sušienok, suchárov, hrianok, ale najmä v hranolkách a lupienkoch.

Objavuje sa však aj v káve, pizzovom ceste, čiernych olivách a obilninových príkrmoch pre deti.

Hladiny akrylamidu sa pražením a pečením zvyšujú aj v koreňovej zelenine vrátane zemiakov, repy, kvaky, petržlenu, preto ani takzvané „zdravé“ zeleninové lupienky zrejme nemusia byť úplne neškodné.

Štúdie na myšiach ukázali, že vysoké hladiny akrylamidu môžu spôsobiť neurologické poškodenia a rakovinu. Podobné účinky sa predpokladajú aj u ľudí.

DOI: 10.7326/M13-1788

DOI: 10.1016/S2213-8587(14)70013-0

DOI: 10.1017/S000711451400018X

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Alarica – new business project in the market of shoes
  5. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  9. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  10. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 645
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 186
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 367
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 124
  5. Kam do tepla v januári? 1 788
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 529
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 402
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 322
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 857

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

SVET

Nemeckí socialisti tesne odhlasovali koalíciu s Merkelovou

Vláda môže vzniknúť na Veľkú noc.

Neprehliadnite tiež

Muži ani len nevedia, ako málo orgazmov majú ich ženy

Význam klitorisu chápu, no medzi pohlaviami je stále veľká orgazmová priepasť.

Chýbajúci orgazmus. Prečo môže byť vyvrcholenie problém a čo robiť

Orgazmus nie je pravidlom. Ak chýba dlhodobo, môže ísť o klinický problém.

Za šírenie Čiernej smrti môže človek, hovorí provokatívna štúdia

Morová pandémia zabila v polovici 14. storočia viac než tretinu obyvateľov Európy.

Snažil sa zastaviť svoje kýchnutie, roztrhol si hrdlo

Vzácny prípad ukazuje, prečo by ste nemali zadržiavať kýchanie.

Pamäť je zrejme pozostatkom pradávnej infekcie

Spomienky môžu vznikať vďaka vírusu, ktorý sa správa ako HIV.