Je zdravšie, ak soľ nahradíte sójovou omáčkou?

Prečo je chyba, ak sójová omáčka nie je vyrobená podľa starej receptúry.

Záleží na tom, ako bola omáčka vyrobená.(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA. Západné kultúry sa roky snažia nájsť príčinu, prečo sa obyvatelia východnej Ázie dožívajú tak vysokého veku. Keďže zdravie sa do značnej miery odvíja od stravy, oplatí bližšie preskúmať tamojšie stravovacie návyky.

Ázijská kuchyňa je plná výrazných chutí a mnoho z nich sa odvíja od dôležitej ingrediencie - sójovej omáčky. Používa sa už tisícročia. A keďže zaujala aj vedcov, jej účinky zrejme netreba podceňovať.

Je sójová omáčka zdravá? Oplatí sa jedlo dochucovať omáčkou namiesto soli? A prečo prirodzený glutaman sodný nemusí byť problém?

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sa vyrába sójová omáčka

Tradičná sójová omáčka sa vyrába zo zmesi sójových bôbov, praženej pšenice, soli a vody. Zmes fermentuje pomocou ušľachtilej plesne šesť až osem mesiacov.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť

Enzýmy plesne postupne rozkladajú sójové a pšeničné bielkoviny na aminokyseliny. Škrob sa zmení na jednoduché cukry a následne fermentuje na kyselinu mliečnu a alkohol.

Postupne sa vytvorí kaša, z ktorej sa lisuje tekutina. A až sa pasterizáciou vyhubia všetky prítomné baktérie, omáčku možno načapovať do fľaštičiek. Farba a hustota omáčky sa líši v závislosti od pomeru ingrediencií a dĺžky zrenia.

Mnohí výrobcovia však pred tradičným postupom uprednostnia výrazne rýchlejšiu a lacnejšiu chemickú metódu. Chemická hydrolýza, ktorá rozkladá bielkoviny, trvá iba pár dní.

Keďže takto vyrobená omáčka má menej intenzívnu chuť aj arómu, pridávajú sa do nej farbivá, dochucovadlá a ďalšia soľ. Narozdiel od prírodne fermentovanej omáčky môže obsahovať aj niektoré karcinogény.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C567S na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C567S na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 719
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 425
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 154
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 001
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 632
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 055
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 725
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 012
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 2 396
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hormóny, Zdravá strava, Alergia, Choroba srdca, Imunita

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

ČESKÝ ZÁPISNÍK

Zbohom, Praha. Hľadá sa nová Krnáčová

Primátorka prichádzala s nádejou na zmenu. Odchádza ponížená.

Neprehliadnite tiež

Budúce postihnutie môže u sklerotikov odhaliť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Po úprave DNA vznikol v génoch chaos, ukázala štúdia

Štúdia poukázala na riziká úpravy génov.