SME

Je zdravšie, ak soľ nahradíte sójovou omáčkou?

Prečo je chyba, ak sójová omáčka nie je vyrobená podľa starej receptúry.

Záleží na tom, ako bola omáčka vyrobená.Záleží na tom, ako bola omáčka vyrobená. (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA. Západné kultúry sa roky snažia nájsť príčinu, prečo sa obyvatelia východnej Ázie dožívajú tak vysokého veku. Keďže zdravie sa do značnej miery odvíja od stravy, oplatí bližšie preskúmať tamojšie stravovacie návyky.

Ázijská kuchyňa je plná výrazných chutí a mnoho z nich sa odvíja od dôležitej ingrediencie - sójovej omáčky. Používa sa už tisícročia. A keďže zaujala aj vedcov, jej účinky zrejme netreba podceňovať.

Je sójová omáčka zdravá? Oplatí sa jedlo dochucovať omáčkou namiesto soli? A prečo prirodzený glutaman sodný nemusí byť problém?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa vyrába sójová omáčka

Tradičná sójová omáčka sa vyrába zo zmesi sójových bôbov, praženej pšenice, soli a vody. Zmes fermentuje pomocou ušľachtilej plesne šesť až osem mesiacov.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť Čítajte 

Enzýmy plesne postupne rozkladajú sójové a pšeničné bielkoviny na aminokyseliny. Škrob sa zmení na jednoduché cukry a následne fermentuje na kyselinu mliečnu a alkohol.

Postupne sa vytvorí kaša, z ktorej sa lisuje tekutina. A až sa pasterizáciou vyhubia všetky prítomné baktérie, omáčku možno načapovať do fľaštičiek. Farba a hustota omáčky sa líši v závislosti od pomeru ingrediencií a dĺžky zrenia.

Mnohí výrobcovia však pred tradičným postupom uprednostnia výrazne rýchlejšiu a lacnejšiu chemickú metódu. Chemická hydrolýza, ktorá rozkladá bielkoviny, trvá iba pár dní.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže takto vyrobená omáčka má menej intenzívnu chuť aj arómu, pridávajú sa do nej farbivá, dochucovadlá a ďalšia soľ. Narozdiel od prírodne fermentovanej omáčky môže obsahovať aj niektoré karcinogény.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C567S na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 187
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 857
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 277
  5. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 221
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 115
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 082
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 803
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu