SME
Piatok, 9. jún, 2023 | Meniny má Stanislava

Je zdravšie, ak soľ nahradíte sójovou omáčkou?

Prečo je chyba, ak sójová omáčka nie je vyrobená podľa starej receptúry.

Záleží na tom, ako bola omáčka vyrobená.Záleží na tom, ako bola omáčka vyrobená. (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA. Západné kultúry sa roky snažia nájsť príčinu, prečo sa obyvatelia východnej Ázie dožívajú tak vysokého veku. Keďže zdravie sa do značnej miery odvíja od stravy, oplatí bližšie preskúmať tamojšie stravovacie návyky.

Ázijská kuchyňa je plná výrazných chutí a mnoho z nich sa odvíja od dôležitej ingrediencie - sójovej omáčky. Používa sa už tisícročia. A keďže zaujala aj vedcov, jej účinky zrejme netreba podceňovať.

Je sójová omáčka zdravá? Oplatí sa jedlo dochucovať omáčkou namiesto soli? A prečo prirodzený glutaman sodný nemusí byť problém?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa vyrába sójová omáčka

Tradičná sójová omáčka sa vyrába zo zmesi sójových bôbov, praženej pšenice, soli a vody. Zmes fermentuje pomocou ušľachtilej plesne šesť až osem mesiacov.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť Čítajte 

Enzýmy plesne postupne rozkladajú sójové a pšeničné bielkoviny na aminokyseliny. Škrob sa zmení na jednoduché cukry a následne fermentuje na kyselinu mliečnu a alkohol.

Postupne sa vytvorí kaša, z ktorej sa lisuje tekutina. A až sa pasterizáciou vyhubia všetky prítomné baktérie, omáčku možno načapovať do fľaštičiek. Farba a hustota omáčky sa líši v závislosti od pomeru ingrediencií a dĺžky zrenia.

Mnohí výrobcovia však pred tradičným postupom uprednostnia výrazne rýchlejšiu a lacnejšiu chemickú metódu. Chemická hydrolýza, ktorá rozkladá bielkoviny, trvá iba pár dní.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže takto vyrobená omáčka má menej intenzívnu chuť aj arómu, pridávajú sa do nej farbivá, dochucovadlá a ďalšia soľ. Narozdiel od prírodne fermentovanej omáčky môže obsahovať aj niektoré karcinogény.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  4. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  7. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  8. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  1. Hráči získali päťtisíc eur a stretnú sa s Ronaldom
  2. Ojazdených elektromobilov je v SR 3x viac než pred covidom
  3. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  4. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  5. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  6. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  7. Super zábava, super deň
  8. Špecialisti na úspory sa zastavili v Prešove
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 15 758
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 7 718
  3. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 752
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 769
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 154
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 662
  7. Ako znížiť vysoký cholesterol? 4 570
  8. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 332
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu