SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Je zdravšie, ak soľ nahradíte sójovou omáčkou?

Prečo je chyba, ak sójová omáčka nie je vyrobená podľa starej receptúry.

Záleží na tom, ako bola omáčka vyrobená.Záleží na tom, ako bola omáčka vyrobená. (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA. Západné kultúry sa roky snažia nájsť príčinu, prečo sa obyvatelia východnej Ázie dožívajú tak vysokého veku. Keďže zdravie sa do značnej miery odvíja od stravy, oplatí bližšie preskúmať tamojšie stravovacie návyky.

Ázijská kuchyňa je plná výrazných chutí a mnoho z nich sa odvíja od dôležitej ingrediencie - sójovej omáčky. Používa sa už tisícročia. A keďže zaujala aj vedcov, jej účinky zrejme netreba podceňovať.

Je sójová omáčka zdravá? Oplatí sa jedlo dochucovať omáčkou namiesto soli? A prečo prirodzený glutaman sodný nemusí byť problém?

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa vyrába sójová omáčka

Tradičná sójová omáčka sa vyrába zo zmesi sójových bôbov, praženej pšenice, soli a vody. Zmes fermentuje pomocou ušľachtilej plesne šesť až osem mesiacov.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť Čítajte 

Enzýmy plesne postupne rozkladajú sójové a pšeničné bielkoviny na aminokyseliny. Škrob sa zmení na jednoduché cukry a následne fermentuje na kyselinu mliečnu a alkohol.

Postupne sa vytvorí kaša, z ktorej sa lisuje tekutina. A až sa pasterizáciou vyhubia všetky prítomné baktérie, omáčku možno načapovať do fľaštičiek. Farba a hustota omáčky sa líši v závislosti od pomeru ingrediencií a dĺžky zrenia.

Mnohí výrobcovia však pred tradičným postupom uprednostnia výrazne rýchlejšiu a lacnejšiu chemickú metódu. Chemická hydrolýza, ktorá rozkladá bielkoviny, trvá iba pár dní.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže takto vyrobená omáčka má menej intenzívnu chuť aj arómu, pridávajú sa do nej farbivá, dochucovadlá a ďalšia soľ. Narozdiel od prírodne fermentovanej omáčky môže obsahovať aj niektoré karcinogény.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C567S na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M567S na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 619
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 982
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 553
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 446
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 068
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 909
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 231
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 884
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 690
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 576
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Imunita, Choroba srdca, Alergia, Zdravá strava, Hormóny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odberné miesto v električkách Dopravného podniku Bratislava na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

14 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

4 h
Polícia zasahuje na proteste v Moskve.

Na protestoch zadržali už vyše 2 200 ľudí.

10 h
Publicista Matúš Ritomský.

Je opodstatnené interpretovať dianie pomocou psychiatrických diagnóz?

21. jan