SME

Listová zelenina pomáha udržiavať svieži mozog

Starnutie mozgu by mohli spomaliť denné porcie šalátov, kapusty, či špenátu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: unsplash.com/fireskystudios)

BRATISLAVA. To zelené na okraji taniera je viac než dekorácia. Štúdia v decembrovom čísle časopisu Neurology naznačuje, že zelená listová zelenina by mohla byť pre mozog takpovediac elixírom mladosti.

Kognitívne schopnosti vekom prirodzene klesajú. Výskumníci z Rush Medical Center v Chicagu však tvrdia, že starnutie mozgu možno spomaliť. Pomôcť by mohla minimálne jedna porcia zelenej listovej zeleniny denne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ušetrili jedenásť rokov

Vedci sa v štúdii zamerali na zhruba tisícku ľudí vo veku 81 rokov, ktorí netrpeli demenciou. Seniori v priebehu piatich rokov každoročne vypĺňali dotazník o tom, ako často jedávali listovú zeleninu ako špenát, kel, kapusta, či šalát. Zároveň podstúpili test pamäte a myslenia.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť Čítajte 

V priemere sa skóre účastníkov v testoch myslenia a pamäti znížilo o 0,08 štandardizovaných jednotiek za rok. U seniorov, ktorých vedci sledovali desať rokov a jedli najviac listovej zeleniny, klesalo skóre pomalšie o 0,05 jednotky za rok než u tých, ktorí jej jedli najmenej.

Ak by sa mal tento rozdiel premietnuť na duševný vekový rozdiel, tak by najväčší jedáci listovej zeleniny boli kognitívne o 11 rokov mladší.

Zatiaľ ide o súvislosť

Výsledky zostali platné aj po zohľadnení iných faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť zdravie mozgu. Patrí medzi ne napríklad jedenie morských živočíchov, pitie alkoholu, fajčenie, vysoký krvný tlak, obezita, úroveň vzdelania, ako aj množstvo fyzických a kognitívnych aktivít.

„Výsledky štúdie nepreukazujú, že konzumácia zelenej listovej zeleniny spomaľuje starnutie mozgu, ale ukazuje to súvislosť,“ povedala v tlačovej správe medicínskeho centra nutričná epidemiologička Martha Clare Morrisová.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keby sa na pomalšom starnutí podieľali iné faktory, zvýšený podiel zeleniny v strave telu rozhodne neublíži. Napokon, obsahuje množstvo vitamínu A, vitamínu C, vitamínu K, ale aj draslík a železo.

Stravovanie

Súvisiace témy: Mozog, Zdravá strava, Pamäť, Starnutie
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 431
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 134
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 798
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 450
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 905
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 189
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu