Raw voda. Nová a nebezpečná módna vlna

Zdravotníci varujú pred novým pseudozdravým ošiaľom.

Ilustračné foto.(Zdroj: unsplash.com / Jong Marshes)

SAN FRANCISCO, BRATISLAVA. Nie všetky inovácie zo Silicon Valley prinášajú prospech. V technologickej komunite v Californii sa začala šíriť móda pitia takzvanej „raw vody“.

Ľudia veria, že takzvaná "surová voda", ktorá pochádza priamo zo zeme a nesmie byť nejakým spôsobom upravovaná, im pomôže upevniť zdravie. Podľa zdravotníkov im hrozí pravý opak.

Po bezlepkovom ošiali, či nepasterizovanom mlieku tak prichádza nový a potenciálne smrteľný trend.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pramenitá voda ako biznis

Keď si americký odborník na bezpečnosť potravín Bill Marler prečítal o „živej vode“ článok v The New York Times najskôr si myslel, že ide o žart.

Text totiž opisoval ošiaľ okolo „nefiltrovanej, neošetrenej, nesterilizovanej pramenitej vody“. Čiže vody, ktorá nebola dodatočne upravená tak, aby v nej neboli baktérie a iné znečisťujúce látky.

Prečítajte si tiež: Prečo je jedenie placenty módny, ale zlý nápad

Po tom, čo raw vodu spropagovali známe postavy technologického priemyslu, začali pribúdať startupy, ktoré ju predávajú.

Džbán s necelými desiatimi litrami vody z prameňa dnes stojí v prepočte okolo 50 eur.

Iba od vlaňajšieho novembra zas iná spoločnosť, ktorá inštaluje zariadenia na zber vody z okolitého ovzdušia, zarobila približne 20 miliónov eur.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C56XU na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C56XU na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  4. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  5. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  6. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  10. Dva rekordy na druhý pokus
  1. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  2. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  3. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  4. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  5. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  6. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  7. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  9. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  10. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 315
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 29 564
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 021
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 170
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 481
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 268
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 243
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 126

Téma: Žltačka


Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Zimný alebo letný, aký čas bude mať Slovensko

Na čo je vlastne dobrá zmena času.

Komentár Petra Schutza

Len či nebola konečnou zadávateľkou veštica

Tóthovo svedectvo o sledovaní je na úrovni nepriameho dôkazu proti Kočnerovi.

Neprehliadnite tiež