BRATISLAVA. Pacientkám a pacientom s rakovinou prsníka by mohla pomôcť zmena v stravovaní.
Štúdia na myšiach totiž naznačuje, že na šírení choroby sa zrejme podieľa bežná aminokyselina, asparagín.
Zistenia priniesla štúdia v časopise Nature. Približuje možné príčiny, prečo rakovina prsníka v tele nie len prežíva, ale darí sa jej prechádzať do ďalších orgánov.

Na výskume spolupracovali vedci viacerých inštitúcií, vrátane inštitútu na výskum rakoviny v Cambridgei.
Kde sa nachádza asparagín
Asparagín je neesenciálna aminokyselina, ktorú ľudské telo prirodzene syntetizuje z niektorých potravín. Jej zdrojom je nielen špargľa, ako naznačuje názov, ale aj mnohé iné potraviny.
Zoznam je pomerne dlhý. Od zemiakov, cez mliečne výrobky, ryby a morské plody, kuracie a hovädzie mäso, strukoviny, orechy, či semená. Naopak nízke hladiny asparagínu má veľká časť zeleniny a ovocia.
“Neodporúčame pacientom zo stravy úplne vylúčiť akúkoľvek skupinu potravín bez toho, aby hovorili svojim lekárom.
„
Vedci na pokusných zvieratách testovali účinky lieku L-asparagináza, ktorý slúži na na blokovanie aminokyseliny.
Inšpirovali ich k tomu výskumy o priebehu rakoviny prsníka u ľudí. Podľa záznamov bolo pravdepodobnejšie že sa nádory podporené asparagínom rozšíria po tele.
Práve prienik rakoviny do kostí, pľúc a mozgu býva hlavnou príčinou smrti u pacientov, ktorým bola diagnostikovaná rakovina prsníka. Podobný záver mali aj pozorovania nádorov v hlave, krku a obličkách.
Efekt liečby na myšiach
Pomocou lieku vedci obmedzili asparagín u zvierat s agresívnou formou rakoviny prsníka. Zistili, že sa významne znížil počet sekundárnych nádorov v iných tkanivách. V menšej miere pomohlo aj obmedzenie aminokyseliny v strave.
Zdá sa, že asparagín pomáha rakovinovým bunkám premeniť sa na formu, ktorá sa ľahko šíri cez krvný obeh do iných orgánov. Znížením hladín asparagínu u myší sa síce podarilo obmedziť šírenie rakoviny do iných častí tela, no nezabránilo vzniku samotných prsných nádorov.

„Naša štúdia prispieva k dôkazom, ktoré naznačujú, že strava môže ovplyvniť priebeh ochorenia,“ povedal v tlačovej správe bioinformatik Simon Knott.
Keďže ide o prvú štúdiu a prebehla iba na zvieratách, zatiaľ je predčasné výsledky vzťahovať na ľudí. Kým sa neurobia štúdie na pacientoch, obmedzenia v diéte sú zbytočné.
Škála dotknutých potravín je totiž tak široká, že by človek okrem asparagínu stratil aj ohromné množstvo významných živín, pričom niektoré pomáhajú telo pred rakovinou chrániť.
„Pokiaľ ide o súčasné dôkazy, neodporúčame pacientom zo stravy úplne vylúčiť akúkoľvek špecifickú skupinu potravín bez toho, aby hovorili svojim lekárom,“ povedal pre The Guardian Delyth Morgan z organizácie Breast Cancer Now.
DOI: 10.1038/nature25465