Medvedí cesnak prečistí aj posilní telo

Zelený životobudič je najlepší čerstvý. Tepelná úprava uberá z jeho sily.

Medvedí cesnak vytvorí na jar v lese voňavý zelený koberec.(Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Bylinka s cesnakovou chuťou a vôňou sa na jar objaví na veľkých plochách v súvislých zelených kobercoch.

Hneď ako sa medveď prebudí zo zimného spánku, údajne absolvuje detoxikáciu – zbaví svoje telo škodlivých látok. Použije na to bylinku, ktorej rastú vo vlhkých lesoch skoro na jar celé koberce – medvedí cesnak. V tomto rituáli sa ho oplatí nasledovať.

„Medvedí cesnak je považovaný za jarný detoxikačný zázrak,“ vysvetľuje bylinkárka Miriam Latečková. Cesnakom voňajúce zelené lístky totiž podporujú trávenie a vyprázdňovanie, prečisťujú črevá a majú silné antibiotické účinky.

Jeho sila spočíva v obsahu vitamínov B a C a alicínu. Alicín je látka, ktorá je zodpovedná za charakteristickú vôňu cesnaku. A práve vďaka nej má svoje vzácne antibakteriálne účinky.

Ďalšou vzácnou látkou sú flavonoidy, ktoré chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele.

Sezóna trvá dva mesiace

Rásť začína zelený životobudič skoro na jar, v nižších polohách sa dá nájsť už začiatkom marca. Môže to však byť aj skôr: výkyvy počasia napríklad v tomto roku spôsobili, že prví nálezcovia sa v Bratislave hlásili na sociálnych sieťach už v polovici februára.

Prečítajte si tiež: Päť dôvodov prečo sa oplatí piť harmančekový čaj

Medvedí cesnak nájdete v listnatých a lužných lesoch, jeho sezóna je však krátka – trvá dva mesiace v roku. Vyskytuje sa obyčajne na veľkých plochách v súvislých zelených kobercoch, ktoré rozvoniavajú široko-ďaleko.

Prízemná zelená bylinka má 10-12 centimetrov dlhé lesklé jasnozelené kopijovité lístky a typickú cesnakovú vôňu.

Lístky medvedieho cesnaku, ktorý sa ľudovo nazýva aj medvedí lenek alebo divý cesnak, sa dajú použiť doslova na tisíc spôsobov. V ostatných rokoch sa dostal aj do vysokej gastronómie – experimentujú s ním aj kuchári v lepších reštauráciách.

Ak však z neho chcete vyťažiť čo najviac, dajte si ho čerstvý – do šalátu, do prílohy, do nátierky, prípadne na dochutenie polievky pred jej dokončením. Odborník na výživu Igor Bukovský upozorňuje, že tepelnou úpravou stráca svoju silu.

Krátkodobo sa dajú lístky uchovávať v chladničke – lístky spolu so stonkami sa vložia do pohára s vodou, vďaka čomu ostanú dlhšie čerstvé.

Čerstvý alebo mrazený

Ak chcete divý cesnak používať priebežne počas celého roka, môžete si ho zamraziť. Sušiť sa podľa Latečkovej veľmi neoplatí.

„Na pultoch predajní môžeme nájsť aj sušený medvedí cesnak, ide však o predraženú vlákninu bez väčšieho liečebného účinku a jeho užívanie by som vynechala,“ dodala.

Ak si o pár týždňov nazbierate v lese viac lístkov cesnaku, ako dokážete naraz skonzumovať, urobte si tinktúru, ktorú môžete celoročne používať po kvapkách.

Umyté lístky cesnaku treba naložiť do alkoholu, napríklad vodky, nechať macerovať približne dva týždne na teplejšom mieste a potom scediť.

„Tinktúru užívame pri problémoch s vysokým krvným tlakom a cholesterolom, prečisťuje cievy. Medvedí cesnak je tiež výborné antiparazitikum,“ dodala Latečková.

Víno z medvedieho cesnaku zase podľa nej dezinfikuje tráviacu sústavu a zlepšuje a podporuje trávenie.

Pomáha na žalúdok aj na tlak

Medvedí cesnak pôsobí najmä ako detoxikačný prostriedok. Ak ho na jar zaradíte do svojho jedálneho lístka, jarnú prečisťovaciu kúru máte vybavenú a poistíte aj svoju imunitu. Užíva sa však aj pri žalúdočných problémoch, pri problémoch s vysokým krvným tlakom, odporúča sa aj pri migrénach či pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Sezónou medvedieho cesnaku je skorá jar. Bylinka síce rastie a kvitne až do konca mája, veľké staršie lístky však už nie sú také chutné ako mladé. Keď cesnak zakvitne, už ho netrhajte.

Pri jeho zbere – rovnako ako pri zbere akejkoľvek inej rastliny v prírode – treba byť ohľaduplný. Zber je zakázaný v chránených rezerváciách, všade inde sa zbierať smie, samozrejme, v primeranom množstve, ktoré zodpovedá osobnej spotrebe.

Konvalinka kvitne neskôr

Príručky a atlasy bylín upozorňujú na podobnosť medvedieho cesnaku a konvalinky. Zrada je v tom, že sa nielen podobajú, ale rastú aj v rovnakých lokalitách. Konvalinka však začína rásť o čosi neskôr.

Jej konzumácia môže spôsobiť zdravotné problémy. „Obsahuje látky podobné digitalisu, ktoré môžu ovplyvniť činnosť srdca. Ale to by ste museli zjesť poriadnu dávku,“ konštatuje Igor Bukovský.

Po ovoňaní a ochutnaní lístkov by však nemali byť žiadne pochybnosti - to, čo vonia a chutí po cesnaku, bude medvedí cesnak. Kto má slabší čuch, môže ako skúšku správnosti požmoliť v rukách jeden lístok. Ak je to medvedí cesnak, uvoľní charakteristickú vôňu a nedá sa pomýliť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 50 452
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 552
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 073
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 8 591
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 990
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 836
  8. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 747
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 619
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 535

Téma: Vitamíny a minerály


Článok je zaradený aj do ďalších tém Domáce a tradičné lieky

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani hrozil pádom vlády, teraz Ficovi rozmrazenie platov neprekáža

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Hurá – politikom rastú platy

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Neprehliadnite tiež