BRATISLAVA. Je normálne, že vaše hladiny energie v priebehu dňa mierne kolíšu. Na prirodzený tok síl vplýva množstvo spánku a stresu, fyzická aktivita ale aj potraviny, ktoré jete.
Vo všeobecnosti platí, že jedlo telu energiu dodáva. Niektoré potraviny alebo ich úprava však dokážu metabolizmus zaťažiť a pôsobia utlmujúco.
1. Biely chlieb, cestoviny či ryža
Obilniny sú bohaté na sacharidy (cukry), ktoré sú pre telo dobrým zdrojom energie. Lenže ak sú zrná spracované vo forme bieleho chleba, bielych cestovín, alebo je ryža lúpaná, môžu telu z energetickej stránky narobiť problémy.
Pri spracovaní totiž zrná prichádzajú o otruby, vonkajšiu časť, ktorá je bohatá na vlákninu a vďaka nej sa zrná trávia a vstrebávajú pomalšie.
Jedlá bohaté na spracované obilniny preto spôsobujú rýchly nárast hladiny krvného cukru. Telo na výkyv pohotovo zareaguje inzulínom, ktorý cukor zrazí, a človek napriek bohatému jedlu pocíti pokles energie.