BRATISLAVA. Mrazený polotovar, alebo hamburger s hranolkami vám môžu na chvíľu urobiť radosť. No ak vám záleží aj na dlhodobom duševnom zdraví, svoj jedálniček by ste mali skladať zodpovednejšie.
Pomocou zdravej a vyváženej stravy je totiž možné utlmiť záchvaty úzkosti.
Ktoré potraviny môžu spôsobiť úzkosť
Uma Naidoová vyučuje psychológiu na Harvarde, no zároveň je vyštudovaná šéfkuchárka. Nezvyčajnú kombináciu vedomostí využíva okrem iného na zlepšenie psychickej odolnosti ľudí.
V zdravotníckom blogu prestížnej univerzity prináša niekoľko odporúčaní, ako vhodné potraviny môžu pomôcť lepšie zvládať nepríjemné pocity úzkosti.

Niektoré potraviny a látky dokážu posilniť, alebo hodnoverne napodobniť príznaky úzkosti.
Ľudia, ktorí s ňou bojujú, by sa mali vyhýbať najmä alkoholu, kofeínu a fajčeniu.
Samotný nikotín síce nespôsobuje úzkosť, no jeho nedostatok áno. Niektorí možno fajčia práve preto, aby príznaky úzkosti potlačili.
Pre telo však majú nikotín a kofeín podobné následky, ako úzkosť. Zvyšujú krvný tlak a frekvenciu srdca.
Podobne škodí aj snaha utlmiť úzkosť alkoholom. Namiesto toho aby upokojil nervy, môže vyvolať samostatnú sadu emočných a fyzických problémov.