Cukor v krvi si dokážete znížiť vhodnou prílohou

V jedle stačí nahradiť čo i len polovicu ryže alebo zemiakov.

(Zdroj: ilustr. foto: pixabay.com/JESHOOTScom)

BRATISLAVA. Ak nahradíte zemiaky a ryžu strukovinami, dokážete si znížiť hladiny cukru v krvi. Stačí v jedle vymeniť polovicu príloh s vysokým obsahom škrobu za šošovicu a reakcia tela na cukry sa zlepší.

Odporúčanie vychádza zo štúdie, ktorú uverejnil časopis The Journal of Nutrition.

Ak v jedle vymeníte polovicu porcie ryže za šošovicu, hladina glukózy v krvi klesne o dvadsať percent. V prípade, že za šošovicu vymeníte polovicu dávky zemiakov, glukóza klesne ešte výraznejšie, až o 35 percent.

Článok pokračuje pod video reklamou

Strukoviny ako súčasť jedla

„Strukoviny majú mimoriadne vysoký obsah živín, ktoré majú potenciál obmedziť výskyt chronických ochorení spojených s nesprávne regulovanými hladinami glukózy,“ hovorí v tlačovej správe Alison Duncanová z Guelphskej univerzity v Kanade.

Výsledky štúdie by tak mohli pomôcť zlepšiť kontrolu nad hladinami cukru u pacientov s cukrovkou 2. typu.

Pilotný výskum zatiaľ prebehol iba na relatívne malej vzorke ľudí.

Skupina 24 zdravých dospelých jedávala štyri druhy jedál. Bielu ryžu, bielu ryžu s veľkou zelenou šošovicou, bielu ryžu s malou zelenou šošovicou, a bielu ryžu s červenou šošovicou.

Vedci dobrovoľníkom zmerali hladiny cukru v krvi pred jedlom a dve hodiny po ňom. Pokus zopakovali opäť, no namiesto ryže boli v jedlách zemiaky.

„Zmiešali sme šošovicu so zemiakmi a ryžou, pretože ľudia zvyčajne nejedia strukoviny samostatne, ale skôr ich konzumujú v kombinácii s inými škrobmi ako súčasť väčšieho jedla. Chceli sme, aby to výsledky odrážali," vysvetľuje Duncanová.

Strukoviny menia vstrebávanie cukrov

Hladina glukózy v krvi klesla rovnako pri všetkých typoch šošovice, ktorou vedci nahradili prílohu s vyšším obsahom škrobu.

Strukoviny, ako napríklad šošovica, dokážu spomaliť trávenie a vstrebávanie cukrov do krvného obehu a tým regulujú hladinu glukózy v krvi.

Prečítajte si tiež: Aké sú správne hodnoty cukru v krvi pri cukrovke

„Pomalšie vstrebávanie zabráni tomu, aby hladina glukózy vystrelila nahor,“ vysvetľuje výživová výskumníčka. Dlhodobo vysoké hladiny cukru môžu môžu narušiť mechanizmus spracovania cukru v tele, čo je charakteristický znak cukrovky 2. typu.

Strukoviny obsahujú zložky, ktoré spomaľujú enzýmy, ktoré sa podieľajú na vstrebávaní glukózy. Vďaka obsahu vlákniny zároveň môžu podporiť produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré tiež prispievajú k znižovaniu hladiny glukózy v krvi.

Kanadskí výskumníci nepredpokladajú, že sa ľudia na základe ich výskumu úplne vzdajú obľúbených príloh. Ich cieľom je skôr poukázať na to, že telu prospeje aj malá zmena.

DOI: 10.1093/jn/nxy018

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 16 950
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 038
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 978
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 596
  5. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 6 568
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 353
  7. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 6 113
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 5 726
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 3 815
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 2 822

Téma: Zdravá strava


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico je späť, ako prvého vytrestá Kisku

Keď treba zmasakrovať ústavu, vždy sa nájde koalícia ochotných.

Dnes píše Elena Eleková

Aké to je hanbiť sa, že som lekárka

Hoci to svedčí o empatii, môže to nakoniec viesť k prianiu odísť zo systému.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.

Čistiace prostriedky spojili s detskou obezitou

Črevná flóra detí sa zmenila.

Osem cvikov, ktoré spevnia ochabnuté svaly na rukách

Cviky treba opakovať aspoň desaťkrát.