SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Cukor v krvi si dokážete znížiť vhodnou prílohou

V jedle stačí nahradiť čo i len polovicu ryže alebo zemiakov.

(Zdroj: ilustr. foto: pixabay.com/JESHOOTScom)

BRATISLAVA. Ak nahradíte zemiaky a ryžu strukovinami, dokážete si znížiť hladiny cukru v krvi. Stačí v jedle vymeniť polovicu príloh s vysokým obsahom škrobu za šošovicu a reakcia tela na cukry sa zlepší.

Odporúčanie vychádza zo štúdie, ktorú uverejnil časopis The Journal of Nutrition.

Ak v jedle vymeníte polovicu porcie ryže za šošovicu, hladina glukózy v krvi klesne o dvadsať percent. V prípade, že za šošovicu vymeníte polovicu dávky zemiakov, glukóza klesne ešte výraznejšie, až o 35 percent.

Strukoviny ako súčasť jedla

„Strukoviny majú mimoriadne vysoký obsah živín, ktoré majú potenciál obmedziť výskyt chronických ochorení spojených s nesprávne regulovanými hladinami glukózy,“ hovorí v tlačovej správe Alison Duncanová z Guelphskej univerzity v Kanade.

Skryť Vypnúť reklamu

Výsledky štúdie by tak mohli pomôcť zlepšiť kontrolu nad hladinami cukru u pacientov s cukrovkou 2. typu.

Pilotný výskum zatiaľ prebehol iba na relatívne malej vzorke ľudí.

Skupina 24 zdravých dospelých jedávala štyri druhy jedál. Bielu ryžu, bielu ryžu s veľkou zelenou šošovicou, bielu ryžu s malou zelenou šošovicou, a bielu ryžu s červenou šošovicou.

Vedci dobrovoľníkom zmerali hladiny cukru v krvi pred jedlom a dve hodiny po ňom. Pokus zopakovali opäť, no namiesto ryže boli v jedlách zemiaky.

„Zmiešali sme šošovicu so zemiakmi a ryžou, pretože ľudia zvyčajne nejedia strukoviny samostatne, ale skôr ich konzumujú v kombinácii s inými škrobmi ako súčasť väčšieho jedla. Chceli sme, aby to výsledky odrážali," vysvetľuje Duncanová.

Strukoviny menia vstrebávanie cukrov

Hladina glukózy v krvi klesla rovnako pri všetkých typoch šošovice, ktorou vedci nahradili prílohu s vyšším obsahom škrobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Strukoviny, ako napríklad šošovica, dokážu spomaliť trávenie a vstrebávanie cukrov do krvného obehu a tým regulujú hladinu glukózy v krvi.

Prečítajte si tiež: Aké sú správne hodnoty cukru v krvi pri cukrovke Čítajte 

„Pomalšie vstrebávanie zabráni tomu, aby hladina glukózy vystrelila nahor,“ vysvetľuje výživová výskumníčka. Dlhodobo vysoké hladiny cukru môžu môžu narušiť mechanizmus spracovania cukru v tele, čo je charakteristický znak cukrovky 2. typu.

Strukoviny obsahujú zložky, ktoré spomaľujú enzýmy, ktoré sa podieľajú na vstrebávaní glukózy. Vďaka obsahu vlákniny zároveň môžu podporiť produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré tiež prispievajú k znižovaniu hladiny glukózy v krvi.

Kanadskí výskumníci nepredpokladajú, že sa ľudia na základe ich výskumu úplne vzdajú obľúbených príloh. Ich cieľom je skôr poukázať na to, že telu prospeje aj malá zmena.

Skryť Vypnúť reklamu

DOI: 10.1093/jn/nxy018

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 828
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 273
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 005
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 452
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 005
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 952
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 385
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 266
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 124
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 000
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zdravá strava

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

14 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

4 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan