Cukor v krvi si dokážete znížiť vhodnou prílohou

V jedle stačí nahradiť čo i len polovicu ryže alebo zemiakov.

Ak príloha obsahuje veľa škrobu, cukor v krvi prudko stúpne.(Zdroj: pixabay.com/JESHOOTScom)

BRATISLAVA. Ak nahradíte zemiaky a ryžu strukovinami, dokážete si znížiť hladiny cukru v krvi. Stačí v jedle vymeniť polovicu príloh s vysokým obsahom škrobu za šošovicu a reakcia tela na cukry sa zlepší.

Odporúčanie vychádza zo štúdie, ktorú uverejnil časopis The Journal of Nutrition.

Ak v jedle vymeníte polovicu porcie ryže za šošovicu, hladina glukózy v krvi klesne o dvadsať percent. V prípade, že za šošovicu vymeníte polovicu dávky zemiakov, glukóza klesne ešte výraznejšie, až o 35 percent.

Článok pokračuje pod video reklamou

Strukoviny ako súčasť jedla

„Strukoviny majú mimoriadne vysoký obsah živín, ktoré majú potenciál obmedziť výskyt chronických ochorení spojených s nesprávne regulovanými hladinami glukózy,“ hovorí v tlačovej správe Alison Duncanová z Guelphskej univerzity v Kanade.

Výsledky štúdie by tak mohli pomôcť zlepšiť kontrolu nad hladinami cukru u pacientov s cukrovkou 2. typu.

Pilotný výskum zatiaľ prebehol iba na relatívne malej vzorke ľudí.

Skupina 24 zdravých dospelých jedávala štyri druhy jedál. Bielu ryžu, bielu ryžu s veľkou zelenou šošovicou, bielu ryžu s malou zelenou šošovicou, a bielu ryžu s červenou šošovicou.

Vedci dobrovoľníkom zmerali hladiny cukru v krvi pred jedlom a dve hodiny po ňom. Pokus zopakovali opäť, no namiesto ryže boli v jedlách zemiaky.

„Zmiešali sme šošovicu so zemiakmi a ryžou, pretože ľudia zvyčajne nejedia strukoviny samostatne, ale skôr ich konzumujú v kombinácii s inými škrobmi ako súčasť väčšieho jedla. Chceli sme, aby to výsledky odrážali," vysvetľuje Duncanová.

Strukoviny menia vstrebávanie cukrov

Hladina glukózy v krvi klesla rovnako pri všetkých typoch šošovice, ktorou vedci nahradili prílohu s vyšším obsahom škrobu.

Strukoviny, ako napríklad šošovica, dokážu spomaliť trávenie a vstrebávanie cukrov do krvného obehu a tým regulujú hladinu glukózy v krvi.

Prečítajte si tiež: Aké sú správne hodnoty cukru v krvi pri cukrovke

„Pomalšie vstrebávanie zabráni tomu, aby hladina glukózy vystrelila nahor,“ vysvetľuje výživová výskumníčka. Dlhodobo vysoké hladiny cukru môžu môžu narušiť mechanizmus spracovania cukru v tele, čo je charakteristický znak cukrovky 2. typu.

Strukoviny obsahujú zložky, ktoré spomaľujú enzýmy, ktoré sa podieľajú na vstrebávaní glukózy. Vďaka obsahu vlákniny zároveň môžu podporiť produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré tiež prispievajú k znižovaniu hladiny glukózy v krvi.

Kanadskí výskumníci nepredpokladajú, že sa ľudia na základe ich výskumu úplne vzdajú obľúbených príloh. Ich cieľom je skôr poukázať na to, že telu prospeje aj malá zmena.

DOI: 10.1093/jn/nxy018

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 329
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 084
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 579
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 492
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 427
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 739
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 153
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 433
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 224
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 628

Téma: Zdravá strava


Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

Neprehliadnite tiež

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, chémii sa vyhnete minerálnymi filtrami hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

U sklerózy môže invaliditu prezradiť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.