Stolicu im pošlú poštou. Vedci tvoria najväčšiu mapu črevnej flóry

Ukázali prvé výsledky veľkej analýzy.

Ilustračné foto.(Zdroj: Unsplash - Drew Hays)

BRATISLAVA. Do laboratória biochemika Roba Knighta začali pred šiestimi rokmi prichádzať poštou tisíce vzoriek stolice. Dodnes mu ich posielajú ľudia z celého sveta.

Prečítajte si tiež: Ako vyzerá zdravá stolica. O čom svedčí nezvyčajná farba?

Nejde o nevkusný kanadský žartík.

Knight a jeho kolegovia si vzorky sami vyžiadali.

S pomocou darcov sa im následne podarilo vytvoriť historicky najväčšiu štúdiu ľudského mikrobiómu.

Netradičný projekt nedávno priniesol prvé cenné poznatky o tom, aký vplyv môže mať strava na zloženie baktérií v tráviacom trakte ľudí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ukážka otvorenej občianskej vedy

The American Gut Project začal zbierať vzorky stolice od ľudí z celého sveta koncom roku 2012. Každému záujemcovi poslali balíček s inštrukciami a nástroje na odobranie vzorky.

Ku každej vzorke mali účastníci vyplniť 40-stranový dotazník, ktorý približoval ich demografické údaje, životný štýl, stravovacie návyky a zdravotný stav.

Štúdia je založená výhradne na pozorovaní a vychádza z dotazníkov, ktoré bez dozoru vyplnili samotní účastníci. Napriek tomu ponúka presvedčivý pohľad na komplexný vzťah medzi črevnými baktériami - mikrobiómom - a ľudským zdravím.

Okrem toho je výskum šikovnou ukážkou občianskej vedy.

Ide o model, pri ktorom vedci angažujú verejnosť, aby prispela k vedeckému bádaniu tým, že poskytne cenné dáta.

Vzorky od každého účastníka vedci analyzovali s použitím rôznych techník na vytvorenie širšieho obrazu o tom, aké baktérie boli prítomné v každom jedinečnom mikrobióme.

Komplexný záznam o každej vzorke uvádza aj špecifické genetické markery.

Získané údaje následne vedci anonymizovali a umiestnili do otvorenej databázy, ktorú môže využiť ktorýkoľvek výskumník na svete.

Čo prezradili tisícky výkalov

Pilotná štúdia, ktorá vznikla na základe projektu, ukazuje tri základné súvislosti medzi stravovaním a črevnou mikroflórou.

Po prvé, veľké množstvo rozmanitej rastlinnej stravy súvisí s pestrým zložením baktérií.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EX3 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EX3 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  2. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  3. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Ochrana pred tropickou horúčavou
  8. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  10. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 968
  2. Vizuálny smog je problém 10 745
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 5 520
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 3 568
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 129
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 969
  7. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 424
  8. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 2 210
  9. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 188
  10. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 020

Téma: Stravovanie


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Neprehliadnite tiež

Za migrénu zrejme môžu hormóny, bunky sú príliš citlivé

Ktoré hormóny sa podieľajú na migréne.

Praskáte si kĺby na rukách? Ako vzniká zvuk puknutia

Lekár si päťdesiat rokov praskal kĺby.