Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Ilustračné foto(Zdroj: TASR/AP)

Autorka je registrovaná dietologička, výživová poradkyňa, moderátorka televíznej relácie "Ellie's Real Good Food".

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.

Na grilovačke alebo pri záhradných oslavách si nedokážem oddýchnuť. Mám totiž ťaživý pocit, že je mojou povinnosťou využívať svoju superschopnosť: Vidím chyby v hygiene potravín.

Hľadím na veselých hostí v šortkách a letných šatách, štrngajúce poháre s ružovým vínom a jednohubky, a vtom mi odrazu zabliká kontrolka.

Hostiteľ pokladá na gril steaky a zalieva ich marinádou, v ktorej sa máčali celé hodiny. V tej chvíli mi je jasné, že sa budem držať vegetariánskeho menu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podobné situácie pozorne sledujem pri akomkoľvek exteriérovom podujatí. Nie som však paranoidná.

Vzdelajte aj svoje okolie

Odhady Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádzajú, že v Spojených štátoch každoročne trpí na choroby prenášané potravinami 48 miliónov ľudí. Hlavnou sezónou týchto chorôb je leto.

Prečítajte si tiež: Rebríček predmetov, ktoré sú špinavšie než záchodová doska

Je množstvo spôsobov, ako sa môže patogén dostať do potravinového reťazca. Nad jedným z nich, manipuláciou potravín, však máme najväčšiu kontrolu.

Keď budete plánovať budúce letné posedenie, snažte sa v rámci bezpečnosti potravín vyhnúť najčastejším chybám.

No varujem vás: Po prečítaní nasledujúcich rád sa môže stať, že sa sami stanete horlivými pozorovateľmi potravinovej hygieny.

Ak nechcete niesť bremeno tejto superschopnosti, a túžite si na večierkoch oddýchnuť, podeľte sa o tieto rady s každým, koho poznáte.

1. Pečenie s marinádou

V potravinovej bezpečnosti je zlatým pravidlom, že šťavy zo surového mäsa, rýb, alebo hydiny sa nesmú dostať do kontaktu s jedlom určeným na priamu spotrebu.

Surové mäso môže obsahovať množstvo rôznych baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia. Väčšinu z nich zabije až teplo pri varení.

Ak mäso zalievate marinádou, zárodky v nej nemuseli byť vystavené teplu dostatočne dlho. Obzvlášť, ak ste ju pridávali tesne pred koncom pečenia.

Existujú dva spôsoby, ako používať marinádu pri varení bezpečne.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5EZG na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5EZG na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 847
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 23 886
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 994
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 944
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 737
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 636
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 589
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 104
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 514

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hygiena, Mikroorganizmy, Potraviny, Baktérie, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

DOMOV

Návrat do čias mečiarizmu. Reakcie redakcií na sledovanie novinárov

Reagujú Aktuality.sk i týždenník .týždeň.

Neprehliadnite tiež