Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Ilustračné foto(Zdroj: TASR/AP)

Autorka je registrovaná dietologička, výživová poradkyňa, moderátorka televíznej relácie "Ellie's Real Good Food".

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.

Na grilovačke alebo pri záhradných oslavách si nedokážem oddýchnuť. Mám totiž ťaživý pocit, že je mojou povinnosťou využívať svoju superschopnosť: Vidím chyby v hygiene potravín.

Hľadím na veselých hostí v šortkách a letných šatách, štrngajúce poháre s ružovým vínom a jednohubky, a vtom mi odrazu zabliká kontrolka.

Hostiteľ pokladá na gril steaky a zalieva ich marinádou, v ktorej sa máčali celé hodiny. V tej chvíli mi je jasné, že sa budem držať vegetariánskeho menu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podobné situácie pozorne sledujem pri akomkoľvek exteriérovom podujatí. Nie som však paranoidná.

Vzdelajte aj svoje okolie

Odhady Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádzajú, že v Spojených štátoch každoročne trpí na choroby prenášané potravinami 48 miliónov ľudí. Hlavnou sezónou týchto chorôb je leto.

Prečítajte si tiež: Rebríček predmetov, ktoré sú špinavšie než záchodová doska

Je množstvo spôsobov, ako sa môže patogén dostať do potravinového reťazca. Nad jedným z nich, manipuláciou potravín, však máme najväčšiu kontrolu.

Keď budete plánovať budúce letné posedenie, snažte sa v rámci bezpečnosti potravín vyhnúť najčastejším chybám.

No varujem vás: Po prečítaní nasledujúcich rád sa môže stať, že sa sami stanete horlivými pozorovateľmi potravinovej hygieny.

Ak nechcete niesť bremeno tejto superschopnosti, a túžite si na večierkoch oddýchnuť, podeľte sa o tieto rady s každým, koho poznáte.

1. Pečenie s marinádou

V potravinovej bezpečnosti je zlatým pravidlom, že šťavy zo surového mäsa, rýb, alebo hydiny sa nesmú dostať do kontaktu s jedlom určeným na priamu spotrebu.

Surové mäso môže obsahovať množstvo rôznych baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia. Väčšinu z nich zabije až teplo pri varení.

Ak mäso zalievate marinádou, zárodky v nej nemuseli byť vystavené teplu dostatočne dlho. Obzvlášť, ak ste ju pridávali tesne pred koncom pečenia.

Existujú dva spôsoby, ako používať marinádu pri varení bezpečne.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EZG na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EZG na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  2. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  3. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Ochrana pred tropickou horúčavou
  8. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  10. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 18 005
  2. Vizuálny smog je problém 10 752
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 5 559
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 3 552
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 126
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 962
  7. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 417
  8. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 193
  9. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 2 179
  10. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 010

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hygiena, Mikroorganizmy, Potraviny, Baktérie, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Neprehliadnite tiež

Za migrénu zrejme môžu hormóny, bunky sú príliš citlivé

Ktoré hormóny sa podieľajú na migréne.

Praskáte si kĺby na rukách? Ako vzniká zvuk puknutia

Lekár si päťdesiat rokov praskal kĺby.