SME

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

Autorka je registrovaná dietologička, výživová poradkyňa, moderátorka televíznej relácie "Ellie's Real Good Food".

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.

Na grilovačke alebo pri záhradných oslavách si nedokážem oddýchnuť. Mám totiž ťaživý pocit, že je mojou povinnosťou využívať svoju superschopnosť: Vidím chyby v hygiene potravín.

Hľadím na veselých hostí v šortkách a letných šatách, štrngajúce poháre s ružovým vínom a jednohubky, a vtom mi odrazu zabliká kontrolka.

Hostiteľ pokladá na gril steaky a zalieva ich marinádou, v ktorej sa máčali celé hodiny. V tej chvíli mi je jasné, že sa budem držať vegetariánskeho menu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobné situácie pozorne sledujem pri akomkoľvek exteriérovom podujatí. Nie som však paranoidná.

Vzdelajte aj svoje okolie

Odhady Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádzajú, že v Spojených štátoch každoročne trpí na choroby prenášané potravinami 48 miliónov ľudí. Hlavnou sezónou týchto chorôb je leto.

Prečítajte si tiež: Rebríček predmetov, ktoré sú špinavšie než záchodová doska Čítajte 

Je množstvo spôsobov, ako sa môže patogén dostať do potravinového reťazca. Nad jedným z nich, manipuláciou potravín, však máme najväčšiu kontrolu.

Keď budete plánovať budúce letné posedenie, snažte sa v rámci bezpečnosti potravín vyhnúť najčastejším chybám.

No varujem vás: Po prečítaní nasledujúcich rád sa môže stať, že sa sami stanete horlivými pozorovateľmi potravinovej hygieny.

Ak nechcete niesť bremeno tejto superschopnosti, a túžite si na večierkoch oddýchnuť, podeľte sa o tieto rady s každým, koho poznáte.

SkryťVypnúť reklamu

1. Pečenie s marinádou

V potravinovej bezpečnosti je zlatým pravidlom, že šťavy zo surového mäsa, rýb, alebo hydiny sa nesmú dostať do kontaktu s jedlom určeným na priamu spotrebu.

Surové mäso môže obsahovať množstvo rôznych baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia. Väčšinu z nich zabije až teplo pri varení.

Ak mäso zalievate marinádou, zárodky v nej nemuseli byť vystavené teplu dostatočne dlho. Obzvlášť, ak ste ju pridávali tesne pred koncom pečenia.

Existujú dva spôsoby, ako používať marinádu pri varení bezpečne.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5EZG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 361
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 040
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 168
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 617
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 806
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 347
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu