SME

Zdravotné plusy a minúsy feta syru. Oplatí sa ho jesť?

Treba si ustrážiť príjem soli.

Feta je neodlúčiteľnou súčasťou gréckej kuchyne.Feta je neodlúčiteľnou súčasťou gréckej kuchyne. (Zdroj: unsplash.com/DanaTentis)

BRATISLAVA. Nájdete ho v gréckom šaláte, slaných koláčoch, pomazánkach, či v omáčkach cestovín.

Feta syr patrí medzi najznámejšie prísady stredomorskej kuchyne.

Obľúbená pochúťka si ľudí získala nielen nezameniteľnou chuťou ale aj bohatým obsahom živín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je syr feta?

Syr feta má rovnakú geografickú ochranu ako syr roquefort, parmská šunka alebo šampanské.

Chránené označenie pôvodu zaručuje, že sa vyrába tradičným spôsobom výhradne v konkrétnych oblastiach Grécka. Spravidla vzniká z mlieka dobytku, ktorý sa pásol na tamojších pastvinách.

SkryťVypnúť reklamu

Ak je feta pripravená z ovčieho mlieka, má výraznú a ostrú chuť. Ak sa do nej primieša aj kozie mlieko, zjemní sa. Obsah kozieho mlieka však v zmesi nesmie prekročiť 30 percent.

Prečítajte si tiež: Nie je iba pre vegánov. Päť dôvodov, prečo sa oplatí jesť hummus Čítajte 

Zvyčajne sa mlieko na začiatku výroby obvykle pasterizuje.

Po pasterizácii sa do mlieka pridávajú kultúry mliečnej kyseliny, aby sa oddelila srvátka od hrudiek, ktoré tvorí mliečna bielkovina kazeín.

Až sa srvátka úplne oddelí, vyzrážané hrudky sa natlačia do formy a stoja 24 hodín. Akonáhle je hmota pevná, nakrája sa na kocky, nasolí a tri dni leží v drevených sudoch, alebo kovových kontajneroch.

Potom sa bloky syra uložia do soľného roztoku a nasledujúce dva mesiace sú v chlade. Aby sa syr dostal k spotrebiteľom svieži, balí sa aj s týmto slaným roztokom.

Pevné biele bloky feta syru sa pri rezaní môžu rozpadať a po vložení do úst sa rozplývajú.

SkryťVypnúť reklamu

Čomu prospieva syr feta

Výhodou fety je, že na rozdiel od zrejúcich syrov ako je čedar či parmezán, obsahuje menej kalórií a tuku.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5F8R na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Cukrovka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu