Zdravotné plusy a minúsy feta syru. Oplatí sa ho jesť?

Treba si ustrážiť príjem soli.

Feta je neodlúčiteľnou súčasťou gréckej kuchyne.(Zdroj: unsplash.com/DanaTentis)

BRATISLAVA. Nájdete ho v gréckom šaláte, slaných koláčoch, pomazánkach, či v omáčkach cestovín.

Feta syr patrí medzi najznámejšie prísady stredomorskej kuchyne.

Obľúbená pochúťka si ľudí získala nielen nezameniteľnou chuťou ale aj bohatým obsahom živín.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je syr feta?

Syr feta má rovnakú geografickú ochranu ako syr roquefort, parmská šunka alebo šampanské.

Chránené označenie pôvodu zaručuje, že sa vyrába tradičným spôsobom výhradne v konkrétnych oblastiach Grécka. Spravidla vzniká z mlieka dobytku, ktorý sa pásol na tamojších pastvinách.

Ak je feta pripravená z ovčieho mlieka, má výraznú a ostrú chuť. Ak sa do nej primieša aj kozie mlieko, zjemní sa. Obsah kozieho mlieka však v zmesi nesmie prekročiť 30 percent.

Prečítajte si tiež: Nie je iba pre vegánov. Päť dôvodov, prečo sa oplatí jesť hummus

Zvyčajne sa mlieko na začiatku výroby obvykle pasterizuje.

Po pasterizácii sa do mlieka pridávajú kultúry mliečnej kyseliny, aby sa oddelila srvátka od hrudiek, ktoré tvorí mliečna bielkovina kazeín.

Až sa srvátka úplne oddelí, vyzrážané hrudky sa natlačia do formy a stoja 24 hodín. Akonáhle je hmota pevná, nakrája sa na kocky, nasolí a tri dni leží v drevených sudoch, alebo kovových kontajneroch.

Potom sa bloky syra uložia do soľného roztoku a nasledujúce dva mesiace sú v chlade. Aby sa syr dostal k spotrebiteľom svieži, balí sa aj s týmto slaným roztokom.

Pevné biele bloky feta syru sa pri rezaní môžu rozpadať a po vložení do úst sa rozplývajú.

Čomu prospieva syr feta

Výhodou fety je, že na rozdiel od zrejúcich syrov ako je čedar či parmezán, obsahuje menej kalórií a tuku.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5F8R na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5F8R na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 858
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 23 919
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 994
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 891
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 716
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 636
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 564
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 104
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 507

Téma: Cukrovka


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zo súdu zmizla veľká časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis

Zmiznutie predĺži súdny proces a známi Mariana Kočnera tak budú dlhšie ovládať vytunelovaný majetok.

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

Neprehliadnite tiež