Plnotučné mlieko a jogurty sú zdravšie, než si myslíte

Tri mliečne výrobky denne prajú zdraviu.

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Tuk bol dlhé roky strašiak. V túžbe po zdraví a štíhlej línii ľudia radšej siahali po nízkotučných mliečnych výrobkoch, ktoré majú znížený obsah kalórií a menej nasýtených tukov.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť

Postupne však začali pribúdať dôkazy o tom, že plnotučné mliečne výrobky by v skutočnosti mohli byť zdravšie, než naznačuje ich povesť.

Ľudia, ktorí jedávajú plnotučné mliečne výrobky totiž podľa novších dôkazov čelia nižšiemu riziku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky 2. typu, než tí, ktorí uprednostňujú nízkotučné druhy.

Z najnovších zistení kanadských vedcov zas vyplýva, že konzumácia mliečnych výrobkov všetkých druhov sa spája s nižším rizikom predčasnej smrti, srdcovo-cievnych ochorení a mŕtvice.

Štúdiu, ktorá približuje detaily výskumu uverejnil tento týždeň časopis Lancet.

Čísla v prospech mlieka a jogurtov

Spoluautorka štúdie Mahshid Dehghanová tvrdí, že spojenie spozorovali v prípade troch porcií mliečnych výrobkov denne.

"Nazdávame, že mliečne výrobky sú zdravé a ľudí treba povzbudiť, aby ich denne konzumovali," vysvetľuje v tlačovej správe výživová epidemiológička.

V novom výskume našli vedci najsilnejšie spojenie medzi zdravím a potravinami skôr pri mlieku a jogurtoch, než v prípade syru a masla. Účastníci štúdie s pevnejším zdravím pritom uprednostňovali plnotučné druhy.

Nemali by sme sa sústrediť iba na jedinú živinu či látku v potravine. Zvyšok stravy je tiež dôležitý.

výživová epidemiologička Mahshid Dehghanová

Vedci svoje závery postavili na údajoch 136-tisíc dospelých, ktorí sa zapojili do rozsiahlej epidemiologickej štúdie PURE. Dáta obsahujú záznamy o výžive a zdraví ľudí z 21 krajín na piatich kontinentoch.

Žiadny zo sledovaných ľudí nemal v anamnéze históriu srdcových a cievnych chorôb a všetci vyplnili podrobný prieskum o stravovacích návykoch, ktorý obsahoval aj otázky o tom, ako často a aké mliečne výrobky jedia.

V priebehu deviatich rokov cez 10-tisíc účastníkov štúdie zomrelo v dôsledku závažného srdcovo-cievneho ochorenia ako je srdcový záchvat alebo mŕtvica.

Keď vedci skúmali faktory, ktoré mohli ovplyvniť riziko predčasného úmrtia, objavili súvislosť medzi množstvom a druhom mliečnych výrobkov.

Tuk nemusí rozhodnúť

U ľudí ktorí jedávali tri porcie mliečnych výrobkov denne videli menšiu mieru úmrtnosti na ochorenia srdca a ciev než pri ľuďoch, ktorí tieto potraviny jedli menej alebo vôbec.

Zároveň účastníci, ktorí jedli iba plnotučné mliečne výrobky mali nižšiu úmrtnosť ako tí, ktorí jedli najviac pol porcie mliečnych výrobkov denne.

Prečítajte si tiež: Geriater: Ľudia sa prejedajú a veľa solia. V starobe ich to dobehne

Toto zistenie naznačuje, že výskumy spájajúce nasýtený tuk so srdcovými chorobami nemusia zachytávať celý obraz.

„Zameranie na nízky obsah tuku sa zakladá predovšetkým na predpoklade, že nasýtený tuk zvyšuje "zlý" LDL cholesterol,“ hovorí odborníčka.

Mliečne výrobky však obsahujú aj mnoho prospešných zložiek, napríklad aminokyseliny, vitamín K, vápnik a horčík. Môžu byť fermentované a majú probiotiká.

„Nemali by sme sa sústrediť iba na jedinú živinu či látku v potravine. Zvyšok stravy je tiež dôležitý,“ tvrdí výživová epidemiologička

DOI: 10.1016/S0140-6736(18)31812-9

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 263
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 562
  3. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 8 530
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 356
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 331
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 897
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 501
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 175
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 797

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini plakal nad rozliatym mliekom

Zdá sa, že v jazde za funkciou sudcu má Fico širokú základňu, o ktorú sa podopiera.

Neprehliadnite tiež

Čiastočný shutdown spôsobil, že väčšina zamestnancov Bieleho domu si musela vziať nútené voľno a futbalistom nemal kto navariť.
Ilustračná fotografia.
Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Užívanie liekov má ohromný vplyv na ekosystém. V Indii supom zlyhávajú obličky kvôli krémom a gélom s diklofenakom.