SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Plnotučné mlieko a jogurty sú zdravšie, než si myslíte

Tri mliečne výrobky denne prajú zdraviu.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Tuk bol dlhé roky strašiak. V túžbe po zdraví a štíhlej línii ľudia radšej siahali po nízkotučných mliečnych výrobkoch, ktoré majú znížený obsah kalórií a menej nasýtených tukov.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť Čítajte 

Postupne však začali pribúdať dôkazy o tom, že plnotučné mliečne výrobky by v skutočnosti mohli byť zdravšie, než naznačuje ich povesť.

Ľudia, ktorí jedávajú plnotučné mliečne výrobky totiž podľa novších dôkazov čelia nižšiemu riziku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky 2. typu, než tí, ktorí uprednostňujú nízkotučné druhy.

Skryť Vypnúť reklamu

Z najnovších zistení kanadských vedcov zas vyplýva, že konzumácia mliečnych výrobkov všetkých druhov sa spája s nižším rizikom predčasnej smrti, srdcovo-cievnych ochorení a mŕtvice.

Štúdiu, ktorá približuje detaily výskumu uverejnil tento týždeň časopis Lancet.

Čísla v prospech mlieka a jogurtov

Spoluautorka štúdie Mahshid Dehghanová tvrdí, že spojenie spozorovali v prípade troch porcií mliečnych výrobkov denne.

"Nazdávame, že mliečne výrobky sú zdravé a ľudí treba povzbudiť, aby ich denne konzumovali," vysvetľuje v tlačovej správe výživová epidemiológička.

V novom výskume našli vedci najsilnejšie spojenie medzi zdravím a potravinami skôr pri mlieku a jogurtoch, než v prípade syru a masla. Účastníci štúdie s pevnejším zdravím pritom uprednostňovali plnotučné druhy.

Skryť Vypnúť reklamu

Nemali by sme sa sústrediť iba na jedinú živinu či látku v potravine. Zvyšok stravy je tiež dôležitý.

výživová epidemiologička Mahshid Dehghanová

Vedci svoje závery postavili na údajoch 136-tisíc dospelých, ktorí sa zapojili do rozsiahlej epidemiologickej štúdie PURE. Dáta obsahujú záznamy o výžive a zdraví ľudí z 21 krajín na piatich kontinentoch.

Žiadny zo sledovaných ľudí nemal v anamnéze históriu srdcových a cievnych chorôb a všetci vyplnili podrobný prieskum o stravovacích návykoch, ktorý obsahoval aj otázky o tom, ako často a aké mliečne výrobky jedia.

V priebehu deviatich rokov cez 10-tisíc účastníkov štúdie zomrelo v dôsledku závažného srdcovo-cievneho ochorenia ako je srdcový záchvat alebo mŕtvica.

Keď vedci skúmali faktory, ktoré mohli ovplyvniť riziko predčasného úmrtia, objavili súvislosť medzi množstvom a druhom mliečnych výrobkov.

Tuk nemusí rozhodnúť

U ľudí ktorí jedávali tri porcie mliečnych výrobkov denne videli menšiu mieru úmrtnosti na ochorenia srdca a ciev než pri ľuďoch, ktorí tieto potraviny jedli menej alebo vôbec.

Skryť Vypnúť reklamu

Zároveň účastníci, ktorí jedli iba plnotučné mliečne výrobky mali nižšiu úmrtnosť ako tí, ktorí jedli najviac pol porcie mliečnych výrobkov denne.

Prečítajte si tiež: Geriater: Ľudia sa prejedajú a veľa solia. V starobe ich to dobehne Čítajte 

Toto zistenie naznačuje, že výskumy spájajúce nasýtený tuk so srdcovými chorobami nemusia zachytávať celý obraz.

„Zameranie na nízky obsah tuku sa zakladá predovšetkým na predpoklade, že nasýtený tuk zvyšuje "zlý" LDL cholesterol,“ hovorí odborníčka.

Mliečne výrobky však obsahujú aj mnoho prospešných zložiek, napríklad aminokyseliny, vitamín K, vápnik a horčík. Môžu byť fermentované a majú probiotiká.

„Nemali by sme sa sústrediť iba na jedinú živinu či látku v potravine. Zvyšok stravy je tiež dôležitý,“ tvrdí výživová epidemiologička

DOI: 10.1016/S0140-6736(18)31812-9

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 828
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 273
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 005
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 452
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 005
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 952
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 385
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 266
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 124
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 000
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava, Diéty
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

14 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

4 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan