SME
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Plnotučné mlieko a jogurty sú zdravšie, než si myslíte

Tri mliečne výrobky denne prajú zdraviu.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Tuk bol dlhé roky strašiak. V túžbe po zdraví a štíhlej línii ľudia radšej siahali po nízkotučných mliečnych výrobkoch, ktoré majú znížený obsah kalórií a menej nasýtených tukov.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť Čítajte 

Postupne však začali pribúdať dôkazy o tom, že plnotučné mliečne výrobky by v skutočnosti mohli byť zdravšie, než naznačuje ich povesť.

Ľudia, ktorí jedávajú plnotučné mliečne výrobky totiž podľa novších dôkazov čelia nižšiemu riziku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky 2. typu, než tí, ktorí uprednostňujú nízkotučné druhy.

Skryť Vypnúť reklamu

Z najnovších zistení kanadských vedcov zas vyplýva, že konzumácia mliečnych výrobkov všetkých druhov sa spája s nižším rizikom predčasnej smrti, srdcovo-cievnych ochorení a mŕtvice.

Štúdiu, ktorá približuje detaily výskumu uverejnil tento týždeň časopis Lancet.

Čísla v prospech mlieka a jogurtov

Spoluautorka štúdie Mahshid Dehghanová tvrdí, že spojenie spozorovali v prípade troch porcií mliečnych výrobkov denne.

"Nazdávame, že mliečne výrobky sú zdravé a ľudí treba povzbudiť, aby ich denne konzumovali," vysvetľuje v tlačovej správe výživová epidemiológička.

V novom výskume našli vedci najsilnejšie spojenie medzi zdravím a potravinami skôr pri mlieku a jogurtoch, než v prípade syru a masla. Účastníci štúdie s pevnejším zdravím pritom uprednostňovali plnotučné druhy.

Skryť Vypnúť reklamu

Nemali by sme sa sústrediť iba na jedinú živinu či látku v potravine. Zvyšok stravy je tiež dôležitý.

výživová epidemiologička Mahshid Dehghanová

Vedci svoje závery postavili na údajoch 136-tisíc dospelých, ktorí sa zapojili do rozsiahlej epidemiologickej štúdie PURE. Dáta obsahujú záznamy o výžive a zdraví ľudí z 21 krajín na piatich kontinentoch.

Žiadny zo sledovaných ľudí nemal v anamnéze históriu srdcových a cievnych chorôb a všetci vyplnili podrobný prieskum o stravovacích návykoch, ktorý obsahoval aj otázky o tom, ako často a aké mliečne výrobky jedia.

V priebehu deviatich rokov cez 10-tisíc účastníkov štúdie zomrelo v dôsledku závažného srdcovo-cievneho ochorenia ako je srdcový záchvat alebo mŕtvica.

Keď vedci skúmali faktory, ktoré mohli ovplyvniť riziko predčasného úmrtia, objavili súvislosť medzi množstvom a druhom mliečnych výrobkov.

Tuk nemusí rozhodnúť

U ľudí ktorí jedávali tri porcie mliečnych výrobkov denne videli menšiu mieru úmrtnosti na ochorenia srdca a ciev než pri ľuďoch, ktorí tieto potraviny jedli menej alebo vôbec.

Skryť Vypnúť reklamu

Zároveň účastníci, ktorí jedli iba plnotučné mliečne výrobky mali nižšiu úmrtnosť ako tí, ktorí jedli najviac pol porcie mliečnych výrobkov denne.

Prečítajte si tiež: Geriater: Ľudia sa prejedajú a veľa solia. V starobe ich to dobehne Čítajte 

Toto zistenie naznačuje, že výskumy spájajúce nasýtený tuk so srdcovými chorobami nemusia zachytávať celý obraz.

„Zameranie na nízky obsah tuku sa zakladá predovšetkým na predpoklade, že nasýtený tuk zvyšuje "zlý" LDL cholesterol,“ hovorí odborníčka.

Mliečne výrobky však obsahujú aj mnoho prospešných zložiek, napríklad aminokyseliny, vitamín K, vápnik a horčík. Môžu byť fermentované a majú probiotiká.

„Nemali by sme sa sústrediť iba na jedinú živinu či látku v potravine. Zvyšok stravy je tiež dôležitý,“ tvrdí výživová epidemiologička

DOI: 10.1016/S0140-6736(18)31812-9

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  2. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  5. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  6. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  7. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  10. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  1. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  2. QSI International School of Bratislava
  3. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  4. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  5. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  6. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Najmenšie ponožky sa už nestrácajú
  9. Zahraničná študentská mobilita bez bariér
  10. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 159
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 13 180
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 140
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 761
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 872
  6. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 747
  7. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 698
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 497
  9. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 3 309
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 197
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pracovník Martinskej univerzitnej nemocnice.

Reálne platy im pre infláciu poklesnú ako každému.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Český prezident je vo vážnom stave.


a 2 ďalší 49m

Neprehliadnite tiež

Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke sa špecializuje na respiračné ochorenia.

Čo je ústavný liečebný pobyt?


11 h
Traumatológ Daniel Knapp

Náhrada kĺbu vydrží približne pätnásť rokov.


18. okt
Žiadna štúdia nepotvrdila, že človek môže byť závislý od cukru.

Presvedčenie, že cukor je návykový, je mylné.


a 1 ďalší 15. okt
Ilustračné foto

Ako jesť čokoládu a kakao, aby prospievali zdraviu.


14. okt
Skryť Zatvoriť reklamu