Plnotučné mlieko a jogurty sú zdravšie, než si myslíte

Tri mliečne výrobky denne prajú zdraviu.

Ilustračné foto(Zdroj: TASR/AP)
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Tuk bol dlhé roky strašiak. V túžbe po zdraví a štíhlej línii ľudia radšej siahali po nízkotučných mliečnych výrobkoch, ktoré majú znížený obsah kalórií a menej nasýtených tukov.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť

Postupne však začali pribúdať dôkazy o tom, že plnotučné mliečne výrobky by v skutočnosti mohli byť zdravšie, než naznačuje ich povesť.

Ľudia, ktorí jedávajú plnotučné mliečne výrobky totiž podľa novších dôkazov čelia nižšiemu riziku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky 2. typu, než tí, ktorí uprednostňujú nízkotučné druhy.

Z najnovších zistení kanadských vedcov zas vyplýva, že konzumácia mliečnych výrobkov všetkých druhov sa spája s nižším rizikom predčasnej smrti, srdcovo-cievnych ochorení a mŕtvice.

Štúdiu, ktorá približuje detaily výskumu uverejnil tento týždeň časopis Lancet.

Čísla v prospech mlieka a jogurtov

Spoluautorka štúdie Mahshid Dehghanová tvrdí, že spojenie spozorovali v prípade troch porcií mliečnych výrobkov denne.

"Nazdávame, že mliečne výrobky sú zdravé a ľudí treba povzbudiť, aby ich denne konzumovali," vysvetľuje v tlačovej správe výživová epidemiológička.

V novom výskume našli vedci najsilnejšie spojenie medzi zdravím a potravinami skôr pri mlieku a jogurtoch, než v prípade syru a masla. Účastníci štúdie s pevnejším zdravím pritom uprednostňovali plnotučné druhy.

Nemali by sme sa sústrediť iba na jedinú živinu či látku v potravine. Zvyšok stravy je tiež dôležitý.

výživová epidemiologička Mahshid Dehghanová

Vedci svoje závery postavili na údajoch 136-tisíc dospelých, ktorí sa zapojili do rozsiahlej epidemiologickej štúdie PURE. Dáta obsahujú záznamy o výžive a zdraví ľudí z 21 krajín na piatich kontinentoch.

Žiadny zo sledovaných ľudí nemal v anamnéze históriu srdcových a cievnych chorôb a všetci vyplnili podrobný prieskum o stravovacích návykoch, ktorý obsahoval aj otázky o tom, ako často a aké mliečne výrobky jedia.

V priebehu deviatich rokov cez 10-tisíc účastníkov štúdie zomrelo v dôsledku závažného srdcovo-cievneho ochorenia ako je srdcový záchvat alebo mŕtvica.

Keď vedci skúmali faktory, ktoré mohli ovplyvniť riziko predčasného úmrtia, objavili súvislosť medzi množstvom a druhom mliečnych výrobkov.

Tuk nemusí rozhodnúť

U ľudí ktorí jedávali tri porcie mliečnych výrobkov denne videli menšiu mieru úmrtnosti na ochorenia srdca a ciev než pri ľuďoch, ktorí tieto potraviny jedli menej alebo vôbec.

Zároveň účastníci, ktorí jedli iba plnotučné mliečne výrobky mali nižšiu úmrtnosť ako tí, ktorí jedli najviac pol porcie mliečnych výrobkov denne.

Prečítajte si tiež: Geriater: Ľudia sa prejedajú a veľa solia. V starobe ich to dobehne

Toto zistenie naznačuje, že výskumy spájajúce nasýtený tuk so srdcovými chorobami nemusia zachytávať celý obraz.

„Zameranie na nízky obsah tuku sa zakladá predovšetkým na predpoklade, že nasýtený tuk zvyšuje "zlý" LDL cholesterol,“ hovorí odborníčka.

Mliečne výrobky však obsahujú aj mnoho prospešných zložiek, napríklad aminokyseliny, vitamín K, vápnik a horčík. Môžu byť fermentované a majú probiotiká.

„Nemali by sme sa sústrediť iba na jedinú živinu či látku v potravine. Zvyšok stravy je tiež dôležitý,“ tvrdí výživová epidemiologička

DOI: 10.1016/S0140-6736(18)31812-9

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 504
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 969
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 469
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 718
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 592
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 353
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 128
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 829
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 5 087
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 938

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Saudská Arábia priznala smrť novinára Chášukdžího

Zomrel vraj po bitke s ľuďmi, s ktorými sa na konzuláte zišiel.

DOMOV

Mladík zbil do krvi expriateľku. Dostal pokutu

Za zlomený nos dostal útočník len 1500 eur.

Neprehliadnite tiež

Fajčiarom by mohol pomôcť pri odvykaní špeciálny enzým

Enzým zastaví abstinenčné príznaky.