SME
Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia.(Zdroj: FOTOLIA)
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Vysoký krvný tlak, choré obličky, opuchnuté členky a iné časti tela, dýchavičnosť alebo nahromadená tekutina v oblasti srdca a pľúc. Ak sú vám tieto príznaky povedomé, zrejme máte privysoký príjem soli.

Soľ, respektíve sodík, je pre správne fungovanie tela mimoriadne dôležitá.

Prečítajte si tiež: Za nočné návštevy toalety môže podľa vedcov solenie Čítajte 

Vo veľkých dávkach však zvyšuje krvný tlak a prispieva k riziku vzniku srdcovo-cievnych chorôb ako mŕtvica, infarkt a zlyhanie srdca či iných ochorení, napríklad rakovine žalúdka.

Aby sa podarilo znížiť riziko zdravotných problémov, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dospelým denne prijať do 2 gramov sodíka, čo je ekvivalent 5 gramov soli na deň.

Nasledujúce rady, ako znížiť denný príjem soli, vychádzajú z odporúčaní Harvardovej univerzity, americkej Národnej nadácie pre obličky a Svetového fondu pre výskum rakoviny.

1. Sledujte zloženie na etikete potravín

Až 75 percent soli v strave pochádza z priemyselne spracovaných potravín, ako sú chlieb, cereálie, pochutiny a polotovary.

Obsah soli, prípadne sodíka, uvádzajú výrobcovia na etikete v kolónke výživové údaje.

Ak etiketa uvádza na jednu porciu viac než 500 miligramov sodíka, potravinu si do košíka nevložte. Na jednu potravinu by to bola priveľké množstvo soli a denný limit by ste jednoducho prekročili.

Snažte sa z kontroly obsahu soli urobiť zvyk, ktorý sa stane súčasťou nákupnej rutiny.

Rovnaké potraviny rôznych značiek porovnávajte a uprednostnite tie, ktoré uvádzajú nižší obsah soli.

2. Jedlo si varte sami

Najjednoduchšie získate kontrolu nad príjmom soli tak, že si jedlo budete pripravovať sami zo základných surovín.

Preferujte čerstvé mäso pred balenými alebo spracovanými druhmi.

Vysoký obsah sodíka majú najmä spracované mäsové výrobky ako lančmít, slanina, klobásy, salámy a šunky.

Zelenina a ovocie by mali byť sezónne a čerstvé, ak musíte použiť konzervované druhy, skúste ich aspoň zľahka prepláchnuť vo vode.

3. Namiesto soli využite korenie a bylinky

Vyberajte si koreninové zmesi bez soli. Jedlo pri varení dochucujte najmä bylinkami, cesnakom, zázvorom, octom či citrónom. Soľ pridávajte až v posledných krokoch.

Prečítajte si tiež: Slanšie ako morská voda. Analýza chlebov ukázala vysoké množstvá soli Čítajte 

Celé korenie pridajte hodinu pred koncom varenia, drvené korenie stačí pridať 15 minút pred servírovaním.

Bylinky zmiešajte s maslom alebo olejom a nechajte stáť polhodinu, aby sa rozvinula ich chuť a aróma.

Zmesou potrite jedlo počas varenia alebo pečenia, prípadne bylinkami posypte naolejované mäso polhodinu pred varením.

Sušené bylinky pred pridaním do jedla podrvte. Kupujte ich v menších množstvách, aby časom nestratili vôňu a chuť.

Spočiatku na vás môže menej slané jedlo pôsobiť mdlo, no chuť človeka sa postupne prispôsobuje úpravám v strave. Trvá to približne šesť až osem týždňov.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj vy strácate gastráče? S kartou CALLIO BONSY je tomu koniec
  2. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  4. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  5. Darujte od srdca pre rozum
  6. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  7. Oplatí sa investovať do lepších svetiel?
  8. Získajte výnos až 15 % ročne
  9. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili
  10. Kvízová hra o Gorile :) volebnú noc osvieži, po voľbách nesklame
  1. Móda roku 2020: Ktoré kúsky ostávajú in?
  2. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  3. Liptov in wintertime
  4. Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach
  5. Ako môže prežiť umenie v Žiline?
  6. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  7. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  8. Ani úrazy zubov neohrozia prípravy na ples, svadbu či rokovanie
  9. Poklepanie základného kameňa viacúčelovej športovej haly na EUBA
  10. EXIMBANKA SR prináša ďalšie možnosti pre Vaše rozvojové projekty
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 504
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 14 525
  3. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 8 880
  4. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 366
  5. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 8 060
  6. SME proti extrémizmu na školách 6 491
  7. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 6 295
  8. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 6 229
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 6 115
  10. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 6 047

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Vitamíny a minerály, Domáce a tradičné lieky, Zdravá strava, Bylinky

Hlavné správy zo Sme.sk

Herec Jozef Vajda.
Komentár Petra Schutza

Matovič ešte nie je premiérom

Premiérom môže byť napokon aj "parašutista" z demokraticko-opozičného dvora.

Peter Schutz.

Je to ako manželstvo. Vlhovci sa dohodli s Magonim

Slovenka povedala, že ho potrebuje.

Petra Vlhová s Liviom Magonim.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Krvná pomsta v Ingušsku: Ako poškvrnená česť stála krásnu Elizavetu život

Mladý Inguš ubodal sestru a šiel sa udať.

Ženy majú v Ingušsku dodnes „osobitné“ postavenie.