SME

Slaninu či šunku spojili so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka

Koľko upraveného mäsa môže škodiť.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: Gabriel Kuchta, SME)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Ženám, ktoré často jedávajú spracované mäso, stúpne riziko rakoviny prsníka. Potraviny, ako sú párky, slanina, saláma či šunka, môžu zvýšiť riziko ochorenia o deväť percent.

Výskumníci a zdravotníci už v minulosti upozornili na súvislosť medzi spracovaným mäsom a rakovinou konečníka a hrubého čreva, pankreasu či prostaty.

V prehľade štúdií, ktorý uverejnil časopis International Journal of Cancer, vedci tentoraz objavili spojenie aj v prípade rakoviny prsníka.

Prečítajte si tiež: Z rakoviny vinia mobily a mikrovlnky. Ľudia nepoznajú rizikové faktory Čítajte 

K záveru dospeli na základe údajov zo 16 pozorovacích štúdií.

SkryťVypnúť reklamu

Analýza ukázala, že konzumácia veľkého množstva spracovaného mäsa (v priemere 25 až 30 gramov denne) môže v porovnaní s minimálnym príjmom týchto potravín (0 až 2 gramy denne) zvýšiť riziko ochorenia u žien o deväť percent.

Súvislosť medzi rakovinou prsníka a jedením červeného mäsa sa v analýze ukázala ako nevýznamná.

Keďže vedci vo svojich záveroch vychádzajú z pozorovacích štúdií, nemožno v prípade spracovaného mäsa a rakoviny hovoriť o príčine a následku, iba o súvislosti.

Vedúca autorka výskumu Maryam S. Farvidovová z oddelenia výživy na Harvarde hovorí, že hoci mechanizmus vzniku rakoviny v tomto prípade nie je jasný, ochorenie zrejme zapríčiňujú konzervačné látky v mäse.

Nielen pre možnú súvislosť s rakovinou preto autorka odporúča znížiť podiel spracovaného mäsa v strave a namiesto neho si jedálny lístok doplniť čerstvou zeleninou či ovocím.

SkryťVypnúť reklamu

DOI: 10.1002/ijc.31848

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 454
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 238
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 112
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 836
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 465
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 161
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 925
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 148
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu